ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 25 Μαρτίου...ίσως για τελευταία φορά

Θερινή ώρα - Προσοχή, μην ξεχαστείτε – Την Κυριακή αλλάζει η ώρα - Θυμηθείτε να αλλάξετε τους δείκτες του ρολογιού σας πριν είναι... αργά.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν από τις 03:00 στις 04:00 π.μ. 

Ωστόσο ίσως είναι η τελευταία φορά που αλλάζει η ώρα, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητιέται η κατάργηση της.

Σήμερα, όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ υποχρεούνται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01:00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) να εφαρμόζουν την θερινή ώρα και να επιστρέφουν στην χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01:00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.




Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή ώρας δεν εφαρμόζεται απ’ όλες τις χώρες. Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο για την αλλαγή ώρας. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν σχετικά μικρή.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;

Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όμως, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.

Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής υιοθετήθηκε το 1973, και η ώρα αλλάζει ως εξής:

Η θερινή, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Η χειμερινή, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.