Το σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος» που εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια στο λιμάνι της Μυτιλήνης (VIDS)

Το ΠΑΘ 090 «Γαύδος» για μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρούσε στις θάλασσες της Λέσβου..


Αυτή είναι άλλωστε και η αποστολή του..

Το Πλοίο Ανοιχτής Θάλασσας του ΛΣ φέρει την ονομασία «Γαύδος» και είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα που έχουν ενταχθεί στον στόλο του Σώματος. Είναι τύπου STAN PATROL 5509 και κατασκευάστηκε από την ολλανδική εταιρεία Damen, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής είχε υπολογιστεί σε περίπου 28 εκατ. ευρώ. 


Έχει βάρος 460 τόνων, μήκος 58 μέτρων, πλάτος 9,55 μέτρων, βύθισμα 2,9 μέτρων και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβων, η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα, φθάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες.

Έδρα του είναι η Λέσβος.Η κατασκευή του στοίχισε 28,5 εκατομμύρια ευρω.


Προσπάθησαν να βυθίσουν το «Γαύδος»

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το ελληνικό, είχε πορεία πρόσω ολοταχώς, στοχεύοντας ουσιαστικά στη μέση του σκάφους «Γαύδος» του Λιμενικού.

Ο Τούρκος κυβερνήτης με πρόσω ολοταχώς έπλευσε προς το ελληνικό σκάφος «στοχεύοντας» ακριβώς στη μέση! Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους, που ήταν «ακίνητο», αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς. Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στην πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, παρά την προσπάθεια του Έλληνα καπετάνιου, το γεγονός ότι το σκάφος, αφού κατέπλευσε στη Λέρο μετά το επεισόδιο, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί για επισκευές στον Πειραιά.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το «Γαύδος» αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.


Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. 

Σαντορινιός: Ηταν μία επιθετική ενέργεια

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως ήταν μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας. 


«Το σκάφος του Λιμενικού ήταν στα χωρικά μας ύδατα στο πλαίσιο περιπολίας και η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος. Η τουρκική ακταιωρός με τον τρόπο που κινήθηκε και πέραν των εθνικών συνόρων τους και πέραν των κανόνων ναυσιπλοΐας, τους παραβίασε. Πιστεύω ότι ήταν μια ενέργεια η οποία ήταν επιθετική. Εμείς ως κυβέρνηση διαφυλάτττουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, βρισκόμαστε εκεί και θα βρισκόμαστε εκεί. Προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρακολουθούμε με ψυχραιμία», είπε ο κ. Σαντορινιός.

Δείτε τον κατάπλου του ΓΑΥΔΟΣ (ΛΣ 090) στο λιμάνι της Μυτιλήνης τον Δεκέμβριο αλλά και τον Μάρτιο του 2017.