«Σεξ, ναρκωτικά και πρόσφυγες»: Σκληρό και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του RT για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα- Τι αναφέρει για την Λέσβο (ΒΙΝΤΕΟ)

Περίπου 47.000 άτομα, πολλά εκ των οποίων ασυνόδευτα ανήλικα, έχουν «αποκλειστεί» στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής των κλειστών συνόρων στη χώρα.

Το Russia Today βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε με πρόσφυγες και στο ντοκιμαντέρ «Sex, Drugs & Refugees» αποτυπώνει τα δεινά που βιώνουν.  

 «Είμαι 17 χρονών, ήρθα από την Τουρκία πριν έξι μήνες μέσω θαλάσσης. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που προσφέρουν χρήματα για σεξ», λέει ένα αγόρι στην Αθήνα.   

Η Ελλάδα αποτελεί, εδώ και χρόνια, πύλη εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά και νέοι. Σύμφωνα τον ΟΗΕ υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη για λήψη περισσότερων μέτρων σχετικά με την προστασία των ευάλωτων παιδιών που προέρχονται από διάφορες εμπόλεμες ζώνες. Σε σχετική έκθεση, που επικαλείται το RT, τονίζεται πως η έλλειψη πληροφόρησης «στερεί από τα παιδιά την προστασία και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη».Ο Lucio Melandri, μέλος της Ομάδας Προστασίας Προσφύγων του ΟΗΕ στην Ελλάδα, μίλησε για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.  

«Η Ελλάδα παραμένει μία από τις πύλες της Ευρώπης και βλέπει να έρχονται συνέχεια άνθρωποι χωρίς ωστόσο να μπορεί να μοιραστεί την ευθύνη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την απροθυμία άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. για συνεργασία. «Αντιθέτως προσπαθούν να αποτρέψουν πρόσφυγες από την κατάθεση αιτημάτων ασύλου στα εδάφη τους», προσθέτει ο ίδιος.

Το πρόβλημα εντείνεται καθώς την ίδια στιγμή μικρά παιδιά κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν θύμα τράφικινγκ ή ακόμη και εμπόρων οργάνων.  


Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται πως πολλοί νεαροί μετανάστες στην Αθήνα ήδη έχουν έρθει αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα του ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να επιβιώσουν. «Στην πλατεία της Ομόνοιας, μόλις 15 λεπτά από την ελληνική Βουλή, έφηβοι πουλούν το κορμί τους για μόλις 10 ευρώ για να ζήσουν και παραδέχονται ότι κάνουν εμπόριο ναρκωτικών, ακόμη και κλέβουν για να μπορούν να πληρώσουν το ψωμί τους», αναφέρει το RT.   

Οι ελληνικές αρχές λένε πως ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων ξεπερνά είναι πενταπλάσιος από τη χωρητικότητα. Η χώρα έχει κατακλυστεί από κόσμο που έρχεται από την Τουρκία, κάτι που προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις στην επεξεργασία των εγγράφων τους, αφήνοντας πολλούς αποκλεισμένους.   

Ωστόσο τα προβλήματα της Ελλάδας, αναφορικά με την προστασία των μεταναστών, δεν περιορίζονται μόνο στην πρωτεύουσα, σχολιάζεται στο ντοκιμαντέρ καθώς έντονη ανησυχία υπάρχει και για την ασφάλεια σε πολλούς τω προσφύγων σε πολλά κέντρα φιλοξενίας σε νησιά όπως η Λέσβος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Ισότητας Φύλων του 2017, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της ισότητας των φύλων– συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.   «Παρά την πρόσφατη μείωσή της, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και στους νέους αγγίζει το 39.5%. Με την χώρα να δυσκολεύεται να βρει δουλειά στο δικό της πληθυσμό, εύκολα φανταζόμαστε πόσο δύσκολο είναι για τους μετανάστες να βρουν νόμιμες δουλειές», καταλήγει το RT.       

Το ντοκιμαντέρ «Sex, Drugs & Refugees» θα προβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Πηγή: www.lifo.gr