Η Λέσβος γιόρτασε με παραδοσιακό τρόπο την Καθαρά Δευτέρα- Η "άπνοια" δυσκόλεψε το πέταγμα του χαρταετού (pics)

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, εκατοντάδες Λέσβιοι βγήκαν στην έξοχη για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα, ενώ μικροί και μεγάλοι κατέβαλλαν... φιλότιμες προσπάθειες να πετάξουν τους χαρταετούς τους, παρά την άπνοια.


Με ένα βοηθητικό αεράκι να πνέει από το πρωί στην πόλη, πολλές ήταν οι οικογένειες που διάλεξαν την εξοχή της Λέσβου για να περάσουν το πρωινό της Καθαράς Δευτέρας και να πετάξουν τον καθιερωμένο χαρταετό.

Την τιμητική η τους είχαν οι περιοχές Χαραμιδα, Κάστρο Μυτιλήνης, Επάνω Σκάλα, Σκάλα Ερεσου, Σκάλα Καλλονής, Ταρτι Γέρας, Πολιχνιτος, Πλωμάρι, Μολυβος, Πέραμα Γερας, Αχλαδερη, Αμαλη, Αεροδρόμιο, Πρ. Ηλίας Μυτιλήνης, Αγιάσος κ.α

Το «αμόλα καλούμπα» ήταν στα χείλη των μεγαλύτερων που σκαρφίζονταν διάφορα κόλπα για να καταφέρουν να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δευτερόλεπτα τις αυτοσχέδιες κατασκευές σε κατάσταση… πτήσης, πριν η βαρύτητα τις προσγειώσει στο έδαφος.




Τα αρτοποιεία της Λέσβου τίμησαν το έθιμο δεόντως κατασκευάζοντας τεράστιες λαγάνες που μαζί με τον χαρταετό κοσμούσαν τις βιτρίνες τους, χαμογελώντας με τους εργαζόμενους μπροστά από τον φωτογραφικό φακό της σελίδας μας μαζί με τις ευχές τους. 

Χορός, τραγούδι, χαρταετοί, σαρακοστιανά και οίνος που ευφραίνει καρδία , αποτέλεσαν τη συνταγή για να αφήσουν για λίγο στην άκρη οι κάτοικοι της του νησιού μας, την καθημερινότητα και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς.

Ο Λεσβιακός ουρανός έτσι, γέμισε από χαρταετούς, με τους ντόπιους αλλά και πολλούς επισκέπτες να γιορτάζουν τα Κούλουμα πατροπαράδοτα.

Μάλιστα σε διάφορες περιοχές του νησιού μας στήθηκαν και γλέντια με ζωντανή μουσική και δωρεάν εδέσματα όπως στο Πλωμαρι, στην Σκάλα Ερεσου, στην Επάνω Σκάλα, στον Μολυβο κ.α

Πλήθος κόσμου όμως ανηφόρισε και στην ορεινή Αγιασο ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τις χθεσινές καρναβαλικές εκδηλώσεις με συνοδεία δωρεάν κρασιού, και σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Και του χρόνου!



















Καρναβάλι Αγιάσου- Κ. Δευτέρα 19-02-18

Φωτο: Δ. Σκλεπαρης, Βιντεο: Γ. Σκλεπαρης