Το πιο παλιό καφεκοπτείο στην καρδιά της Μυτιλήνης | Καβέτσου 20 Μυτιλήνη (PICS)

Το πιο παλιό καφεκοπτείο «Αξιώτης» στην καρδιά της Μυτιλήνης .

Κάτω από το αρχοντικό της οδού Καβέτσου 20 ο χρόνος μοιάζει να έμεινε σε άλλη εποχή… εκείνης της παλιάς αγοράς της Μυτιλήνης, με τα πλακόστρωτα σοκάκια , τα ψηλοτάβανα μαγαζιά με τις τεράστιες σιδερένιες πόρτες που ανέβλυζαν μυρωδιές από φρεσκοκαβουρντισμένο καφέ και μπαχάρια.

Εκεί …θα βρείτε και το πιο παλιό κατάστημα με καφέδες στη Λέσβο. Έχει αλλάξει πολύ η ζωή στην Μυτιλήνη από τότε που ο κ. Παναγιώτης Αξιώτης άνοιξε το ομώνυμο καφεκοπτείο.

Όμως παρά την αλλαγή –ή ίσως και εξαιτίας αυτής- είναι συγκινητικό που αυτό υπάρχει ακόμα μαζί με όχι μόνο τις όμορφες μυρωδιές του, αλλά και με την ιστορία των χρόνων που πέρασε.



Αναζητώντας το, κατάλαβα ότι είμαι στο σωστό δρόμο. Πίσω από το ταμείο, βλέπεις τον κύριο Παναγιώτη με τα ψαρά πλέον μαλλιά, έτοιμο να σε εξυπηρετήσει ακόμα και τώρα.

60 χρόνια είναι καφεκόπτης.60 χρόνια εμπειρίας, στο πιο αγαπητό ρόφημα του κόσμου …τον καφέ.

Δίπλα του η κόρη του Νίκη Αξιώτου που είναι πια η ιδιοκτήτρια του καφεκοπτείου, συνεχίζει με αγάπη την ¨τέχνη¨ του καφέ.

Και οι δυο μου λένε πολλές και ωραίες ιστορίες. Για το πώς άνοιξε το καφεκοπτείο…..

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, μας λέει από μικρασιάτες γονείς, μεγάλωσε στην περιοχή του Συνοικισμού και άρχισε να δουλεύει από πολύ μικρός στα παντοπωλεία – καφεποιεία εκείνης της εποχής.

Πρώτα στον κ. Στέφανο Βραχνό (στη μητρόπολη) που διατηρούσε κατάστημα με κεριά και καφέδες. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον καφέ και γνώρισε τις ποικιλίες και τις ιδιαιτερότητες τις κάθε μιας, το ψήσιμο- καβούρντισμα, το άλεσμα αλλά και το κοσκίνισμα του καφέ – πράγμα που συνήθιζαν τότε, μιας και οι μηχανές άλεσης τον άλεθαν πιο χοντρό από όσο έπρεπε. Και όταν μιλάμε για καφέ εννοούμε τον ελληνικό δεν υπήρχαν τότε άλλοι καφέδες, πιο μετά εμφανίστηκε ο στιγμιαίος αλλά σε μικρές ποσότητες.

Αργότερα εργάστηκε στους κυρίους Ιακώβου/Κλούρα που διατηρούσαν κατάστημα στην οδό Μεθοδίου (εκεί που βρίσκεται αποθήκη παιχνιδιών) οι οποίοι θέλοντας να εισχωρήσουν στο εμπόριο του καφέ ζήτησαν από τον κ. Παναγιώτη να δουλέψει μαζί τους μιας και δεν είχαν γνώσης πάνω στο αντικείμενο.

Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και το δικό του καφεκοπτείο στην περιοχή της Μητρόπολης όπου συνεργάστηκε με τον αδερφό του Γιώργο, ο οποίος είχε εργαστεί σε μικρότερη ηλικία στους κυρίους Σιδερη κ Ντάμπρα, καφεκόπτες της εποχής.

Παράλληλα και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με το εμπόριο του καφέ κάνοντας διανομές σε πολλά χωριά του νησιού όπως Άγρα, Μεσότοπο, Παράκοιλα, Σκάλα Σκαμνιάς, Αρίσβη, Μόλυβο, Πέτρα, Άναξο, Σκαλοχώρι, Ερεσσό, Άντισσα, Βατούσα, Λαφιώνα, Λεπέτυμνο, Σκουτάρο, Βασιλικά, Λισβόρι, Βατερά, Πολιχνίτο κ.α. Δεν θα μπορούσε να μην μας αναφέρει παλιούς συναδέλφους του. Τον κ. Σιδερή (μπας φανάρι) , του κ. Ντάμπρα (στην κουμιδιά) τον Στρογγύλη (φαρμακείο στην Ερμού) ,τον κ. Διαμαντή (μπας φανάρι), τον κ. Χατζηχαλκιά (πρώτα στον πλάτανο και μετά στην Ερμού) και ακόμη πιο παλιά τον κ.Αραμπατζόγλου (Ερμού εκεί που ήταν ο Χατζηχαλκιάς ), κ. Χατζηχαραλάμπους…

Ιστορίες 60 χρόνων ατέλειωτες και τόσο ευχάριστες να τις ακούς.

Το επάγγελμα του καφεκόπτη ήταν ΄΄κλειστο΄΄ και δεν μπορούσε ο καθένας να εισχωρήσει στον κλάδο.

Τα κριτήρια ήταν δύσκολα για την εποχή και η άδεια δινόταν μέσω του δικαστηρίου, όπου κατατίθονταν τα δικαιολογητικά και με την παρουσία του πρόεδρου των καφεκοπτών το δικαστήριο έβγαζε την απόφαση.

Η αγορά του ώμου καφέ γινόταν μέσω αντιπρόσωπων οι όποιοι δειγμάτιζαν τις ποικιλίες καθώς και τα μεγέθη των κόκκων. Λόγο της μεγάλης κερδοσκοπίας που υπήρξε στο παρελθόν, το κράτος ανέλαβε την εισαγωγή του ώμου καφέ μέσω της εταιρίας ΠΡΟΜΕΤ, ώστε να ελέγξει την τιμή του.

Οι παραγγελίες γινόταν με σειρά προτεραιότητας και πολλοί καφεκόπτες αναγκάζονταν κατά την παραλαβή να προπληρώνουν την επομένη παραγγελία για να μην μένουν από εμπόρευμα. Αυτός ο τρόπος όμως είχε ως συνέπεια οι έμποροι εξαιτίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, να αδυνατούν να πληρώσουν τις παραγγελίες, με αποτέλεσμα να ξεμένουν από εμπόρευμα. Έτσι αναγκάζονταν να δανείζονται καφέ από άλλους καφεκόπτες.

Περίπου μια 10ετία μετά άνοιξε και 2ο κατάστημα στην οδό Καβέτσου 20, το οποίο διατηρείται ακόμα. Η πελατεία είναι σταθερή εδώ και χρόνια, όμως προστίθενται και καινούργιοι. Οι περισσότεροι θυμούνται ότι στο καφεκοπτείο Αξιώτη τους έφερναν οι γονείς ή οι παππούδες τους.

Οι μεγάλοι ψώνιζαν καφέ και οι μικροί καραμέλες. Καραμέλες διαφόρων ειδών υπάρχουν ακόμα, μαζί και μια μεγάλη ποικιλία σε γλυκά του κουταλιού, βότανα, μπαχαρικά, Ξηρούς καρπούς (και ανάλατους) Αποξηραμένα φρούτα και super foods, Παξιμάδια Αγιάσου, Φίλιας, Λήμνου, Γαλακτοκομικά προϊόντα, ποτά, κεράσματα κ.α.

Εκείνος που κλέβει όμως πάντα την παράσταση, είναι ο καφές.

Καφές από 3 χαρμάνια ξανθός, μέτριος, σκούρος αλλά και φίλτρου, εσπρέσο, στιγμιαίος.

Το καφεκοπτείο Αξιώτη, παραμένει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση.

Αν σου έλειψε το μικρό καφεκοπτείο, αν δεν έχεις περάσει ποτέ, αν λαχταράς μια βόλτα και έναν πραγματικά, φρεσκοαλεσμένο καφέ, αξίζει μια (τουλάχιστον) επίσκεψη επί τόπου και πολύ πιθανό να γίνεις κι εσύ από τους φανατικούς του πελάτες.

Πώς μπορείς να μην αγαπήσεις ένα μαγαζί που μοσχοβολά καφέ !!!

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Καβετσου 20 Μυτιλήνη

Τηλέφωνο 22510-28670 και την σελίδα του FACEBOOK ΕΔΩ «Αξιώτης Καφέδες - Ξηροί Καρποί»




 Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό… 













"62" Χρόνια εμπειρίας στον καφέ…