Στην Μυτιλήνη κλιμάκιο της Ν.Δ | Βαρβιτσιώτης: «Να μη γίνει η Λέσβος το hotspot όλης της Ευρώπης- Προκαλώ τον κ. Καμμένο να έρθει στη Μόρια»

Στην Μυτιλήνη κλιμάκιο της Ν.Δ

«Προκαλώ τον κ. Καμμένο να έρθει στη Μόρια», δήλωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως «ο ελληνικός στρατός ασχολείται στο κρίσιμο εθνικά ανατολικό Αιγαίο μόνο με τα θέματα εξυπηρέτησης μεταναστών»

«Εθνική έκκληση να μη γίνει η Λέσβος το hotspot όλης της Ευρώπης» απηύθυνε αμέσως μετά την επίσκεψη του στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σήμερα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βουλευτής και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από το βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Στέλιο Κονταδάκη, γραμματέα οργανωτικού του κόμματος, επισκέφτηκε τον καταυλισμό και τον περιβάλλοντα χώρο και συζήτησε με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που τον διαχειρίζονται, καθώς και εκπροσώπους κατοίκων.



Αποχωρώντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «ο καταυλισμός έχει κατ' ουσία επεκταθεί στα διπλανά χωράφια, όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί και για τους κατοίκους της Μόριας. Που βλέπουν τη ζωή και τις περιουσίες τους να απαξιώνονται. Και τον τόπο τους να γίνεται αφιλόξενος για τους ίδιους».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η κατάσταση στο ΚΥΤ «πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την εθνική συνοχή. Η Μόρια δεν μπορεί να γίνει μια μαύρη κουκίδα στο χάρτη, όπου δεν θα λειτουργούν κοινωνικές παροχές σε κατοίκους και φιλοξενούμενους».

Ανάλογη υπήρξε και η άποψη του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος δήλωσε πως «το νησί έχει ξεπουληθεί», ενώ προέβλεψε ότι «ο τουρισμός και φέτος το καλοκαίρι θα είναι μειωμένος». Η μόνη λύση που κατά τον κ. Αθανασίου μπορεί να υπάρξει, είναι «άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, λειτουργία της Μόριας ως κλειστό κέντρο 700 - 800 το πολύ ατόμων και μεταφορά όλων των υπολοίπων στην ενδοχώρα, όπου γρήγορα θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν».





«Προκαλώ τον κ. Καμμένο να έρθει στη Μόρια»

Κατά του Πάνου Καμμένου, στράφηκε εξάλλου ο κ. Βαρβιτσιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την επίσκεψή του στη Μόρια, κατηγορώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για την ακολουθούμενη πολιτική στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό.

«Προκαλώ τον κ. Καμμένο να έρθει στη Μόρια. Να διαπιστώσει το πώς αναλαμβάνει το υπουργείο τέτοια θέματα, έχοντας μετατρέψει τον ελληνικό στρατό σε μια ιδιότυπη υπηρεσία ασύλου» είπε και τόνισε ότι «ο ελληνικός στρατός ασχολείται στο κρίσιμο εθνικά ανατολικό Αιγαίο μόνο με τα θέματα εξυπηρέτησης μεταναστών. Να έρθει ο κ. Καμμένος στη Λέσβο, να δει πόσος είναι ο όγκος του προσωπικού που ασχολείται με αυτά τα θέματα, ποιες είναι οι δυνάμεις που διατίθενται, πόσο κρίσιμα υποβαθμίζεται η λειτουργία του στρατεύματος από αυτές τις διαδικασίες, από τη μόνιμη εμπλοκή του».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ το μεταναστευτικό θέμα «δεν είναι πλέον εκρηκτικό. Το 2017 είχαμε στην Ελλάδα τις λιγότερες αφίξεις από το 2000 και τις λιγότερες αφίξεις την τελευταία πενταετία στο βόρειο Αιγαίο. Κι όμως οι συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς είναι χειρότερες από ποτέ. Κι αυτό, ενώ υπάρχει το εργαλείο της επιστροφής στην Τουρκία Σύρων προσφύγων και όλων των παράνομων μεταναστών. Ενώ άπλετη είναι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ένα δισεκατομμύριο δραχμές».