Ρεπορτάζ LesvosPost: Απόφαση «ανάσα» για διαγραφή από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης του 88% των χρεών από πρώην εργολάβο οικοδομών της Μυτιλήνης

-Απόφαση ανάσα για πρώην μικροεργολάβο οικοδομών, κάτοικο της Μυτιλήνης.

-Τι λέει στο LesvosPost ο δικηγόρος  της οικογένειας


Ρεπορτάζ: Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost)

Πρόκειται για πρώην μικροεργολάβο οικοδομών, ο οποίος κατά το παρελθόν, όπως και οι πιο πολλοί Έλληνες, είχε προβεί σε τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να αποκτήσει τη δική του κατοικία, καθώς και να ανταποκριθεί σε «ανοίγματα», ως αποτέλεσμα συμβάσεων που είχε αναλάβει και δεν εξοφλήθηκε ποτέ.



Κατά τα πρώτα έτη, ανταποκρινόταν κανονικά στις μηνιαίες δόσεις των δανείων του. Ωστόσο, από το 2011 και μετά, η οικονομική κρίση, η καθίζηση στον κλάδο των κατασκευών και η χρόνια ανεργία της συζύγου του, εκμηδένισαν τα εισοδήματά τους, ενώ εκτόξευσαν τις οφειλές τους στα 176.366 ευρώ, στις οποίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η κύρια κατοικία τους. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές τους, δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί μία βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών τους, με τις τράπεζες να τους προτείνουν κάθε φορά, μία εκ των τυποποιημένων ρυθμίσεων (περίοδο χάριτος κλπ).

Για το λόγο αυτό, αιτήθηκαν όπως υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), εφόσον υπήρχε άμεσος κίνδυνος κατάσχεσης της μοναδικής ακίνητης κατοικίας τους, ενώ οι οφειλές τους αυξάνονταν μέρα με τη μέρα.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια και μοναδική κατοικίας τους, το δικαίωμα επικαρπίας επί ισογείου ημιτελούς ορόφου αλλά και το δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί μίας διώροφης κεραμοσκεπούς οικίας εμβαδού 110τ.μ., ενώ παράλληλα υποχρεώνει τους συζύγους όπως καταβάλλουν για χρονικό διάστημα -20- ετών το ποσόν των 106 ευρώ μηνιαίως, κρίνοντας ότι το ζεύγος έχει περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, επιτυγχάνοντας τη διαγραφή του 85% των οφειλών τους.

Μιλώντας στο  LesvosPost.com, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Χ. Καπτανής, ανέφερε: «Η δικαστική απόφαση, κινείται στο πνεύμα του νομοθέτη, το οποίο είναι η κοινωνική και οικονομική επανένταξη φυσικών προσώπων, τα οποία ανυπαίτια, ευρέθησαν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών. Οι σύζυγοι, οι οποίοι, μέχρι πρότινος, «υποχρεούντο» όπως ανταποκριθούν σε μηνιαίες δόσεις 700 ευρώ, πλέον μπορούν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας εξασφαλίσει την προστασία της κύριας κατοικίας τους και μηνιαία δόση ύψους 106 ευρώ, η οποία ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές δυνατότητές τους».