Λέσβος. Μια Αιγαιοπελαγίτικη συμφωνία-Γαστρονομία (ΒΙΝΤΕΟ)

Νιώστε τη φιλία των ανθρώπων, χαλαρώστε με τους αγαπημένους σας στις παραλίες, μπείτε σε μια βάρκα κι αποκαλύψτε καινούργια μυστικά.

Κι έπειτα ίσως εμβαθύνετε στο ειδυλλιακό αγροτικό παρελθόν, μαζεύοντας ελιές κάτω από τον ήλιο του φθινοπώρου. Κι όταν τελειώσει η μέρα, απολαύστε μια ανθολογία γεύσεων σε μια παραλιακή ταβέρνα.

Η Λέσβος είναι το νησί που σας καλεί με το άκουσμα των μελωδιών της φύσης διανθισμένο με τη θέρμη των ανθρώπων.

Είναι μια αιγαιοπελαγίτικη συμφωνία, ένα νησί που προσφέρει τόσες παραλλαγές του βασικού θέματος στο τοπίο, στην παράδοση, στην ανθρωπιά. Και όπως ένα αριστούργημα ενός από τους μεγάλους συνθέτες, όσες φορές κι αν το ακούσεις, πάντα θα βρίσκεις κάτι νέο να σε συναρπάσει. Όσο περισσότερο εξερευνάς, τόσα περισσότερα ανακαλύπτεις. Με μια κλίμακα που σου δίνει την ευκαιρία να βρεις τη δική σου φωνή, αποτελεί μια τέλεια εμπειρία διακοπών.

Φανταστείτε τη Λέσβο σαν ένα μουσικό κομμάτι, με διαφορετικές διαθέσεις και κινήσεις, την ηρεμία και το κρεσέντο, τον καθησυχασμό και την ταραχή σε μια ακαταμάχητη σύνθεση. Σ’ ένα σημείο συνάντησης δυο ηπείρων, μεσοπέλαγα στο Αιγαίο υπάρχει ένα νησί που θα σας τέρψει  με τις εκστατικές μελωδίες του, μια ολοζώντανη μαρτυρία της φύσης, της ιστορίας και της παράδοσης· ένας παιάνας της δεξιοτεχνίας του ανθρώπου και της φύσης. Ξεκουραστείτε για λίγο, πάρτε μια βαθιά ανάσα και επιτρέψτε του να σας κατευθύνει μέσα από την πληθώρα των εναλλαγών του.


Πριν πολλά χρόνια ένα ηφαίστειο, εξαπολύοντας τη Βαγκνερική οργή του, σφυρηλάτησε μια εδαφική μορφολογία άλλοτε ειδυλλιακή, άλλοτε εκθαμβωτική και πάντα μαγευτική. Δημιούργησε ένα κόσμο με πλούσια βλάστηση, ένα παράδεισο για τους λάτρεις της πεζοπορίας, και μια έκταση από αλυκές και υδροβιότοπους που θα χαροποιήσουν τους ένθερμους παρατηρητές πτηνών· ένα καταπραϋντικό ηχόχρωμα ιδανικό για ήσυχο στοχασμό. Ο άλλος κόσμος· ένα διεγερτικό, σχεδόν βάναυσο τοπίο γεμάτο σπήλαια και ιαματικές πηγές  για το οποίο η λέξη «τραχύ» δεν αρκεί. Καθώς κάθε γραμμή, ρωγμή και κόχη του εδάφους και του γυμνού βράχου εκτίθεται στον ήλιο, η μουσική της γης υψώνεται στη μεγαλοπρεπή κορύφωσή της και, για λίγες στιγμές, η ηφαιστειακή έκρηξη ζωντανεύει.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, χτυπώντας μια νότα υπερρεαλισμού, βρίσκεται το αναμφίβολο κόσμημα του νησιού, το απολιθωμένο δάσος που εκτείνεται ως  και μέσα στη θάλασσα, η παρακαταθήκη της ροής της αρχαίας λάβας που διέστρεψε τη φύση σε ένα απίστευτο προσωπείο για το οποίο ο Νταλί θα ήταν περήφανος.

Μοναστήρια που προκαλούν δέος, μικροσκοπικά ξωκλήσια φωλιασμένα στις κορφές των λόφων, αρχοντικά, πετρόχτιστα σπίτια που χαρακτηρίζονται από λιτή κομψότητα, όλα ανταγωνίζονται τα θαύματα της φύσης  διεκδικώντας την προσοχή σας ( ακριβώς όπως τα διαφορετικά τμήματα μιας ορχήστρας). Το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο στο Μόλυβο χαρίζει ένα πομπώδη τόνο, η θέα από τον κόλπο της Γέρας μοιάζει με οπερατική κίνηση. Η πρωτεύουσα του νησιού, η Μυτιλήνη, με τους λαβύρινθους  από πλακόστρωτα δρομάκια, μαρμάρινες σκάλες, κεραμοσκεπές που φανερώνουν την αγάπη και τη δεξιοτεχνία των μαστόρων, μεγαλοπρεπείς νεοκλασικές κατοικίες, τα περίτεχνα σιντριβάνια και τα οθωμανικά λουτρά, αντηχεί με επιρροές από Ανατολή και Δύση, και στα χωριά αντιλαλεί ακόμα η ηχώ των παγανιστικών μυστηρίων στη μεταδοτική θέρμη των εθίμων που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.

Σ’ εσάς απομένει μόνο να αφήσετε τις μελωδίες να σας σαγηνέψουν και να σας μεταδώσουν αυτή τη θαυμάσια αίσθηση αποδοχής και ευεξίας. Νιώστε τη φιλία των ανθρώπων, χαλαρώστε με τους αγαπημένους σας στις παραλίες, μπείτε σε μια βάρκα κι αποκαλύψτε καινούργια μυστικά. Κι έπειτα ίσως εμβαθύνετε στο ειδυλλιακό αγροτικό παρελθόν, μαζεύοντας ελιές κάτω από τον ήλιο του φθινοπώρου. Κι όταν τελειώσει η μέρα, απολαύστε μια ανθολογία γεύσεων σε μια παραλιακή ταβέρνα. Η Λέσβος σας περιμένει και σας προσκαλεί να προσθέσετε τη δική σας φωνή στην υπέροχη αιγαιοπελαγίτικη συμφωνία.