Χαράλαμπος Αθανασίου: «Είναι σαφές, ότι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν πείθουν με τις εξαγγελίες τους»

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από τις δηλώσεις του κ. Σαντορινιού για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, δήλωσε τα εξής:


«Η ΝΔ ανέκαθεν είχε αντιταχθεί στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Ένα ζήτημα το οποίο όμως έφερε η σημερινή Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ως ένα πρόσθετο εισπρακτικό μέτρο και το οποίο, μάλιστα, δεν δίστασε να εφαρμόσει ανενδοίαστα.

Για τη ΝΔ, η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πατρίδας μας που και πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί με κάθε πρόσφορο μέτρο. Η σημερινή Κυβέρνηση, τουναντίον, επειδή στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει λειτουργεί ισοπεδωτικά απέναντι σε όλους και όλα, καταργεί ένα μέτρο, αυτό των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το οποίο, όμως, δεν δόθηκε χαριστικά στους νησιώτες αλλά δικαιωματικά τους ανήκει.

Το μέτρο αυτό αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς τα νησιά, σύμφωνα με τη συνταγματική ρήτρα της νησιωτικότητας, και ήρθε να αντισταθμίσει όλες εκείνες τις ανισότητες που υφίστανται μεταξύ της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως πχ. τα υψηλά μεταφορικά κόστη που επιβαρύνουν τους νησιώτες.

Για αυτό η ΝΔ δεν χρειάστηκε ποτέ να σχεδιάσει ή να υλοποιήσει το μεταφορικό ισοδύναμο ή αλλά παρόμοια εφευρήματα, αλλά, αντιθέτως, συνέχισε να διατηρεί  και,  όταν χρειάστηκε,  υπεραμύνθηκε  της  διατήρησης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά.

Είναι ποτέ δυνατόν η Κυβέρνηση να καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για να εισπράξει, όπως έχει προϋπολογίσει, 85 εκ. ευρώ, και την ίδια στιγμή να εμφανίζεται ως έχουσα τη δυνατότητα να διαθέσει πολλαπλάσιο ποσό για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά του Αιγαίου;

Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τότε γιατί προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που αποτελούσαν το μοναδικό αναπτυξιακό και συγκριτικό τους πλεονέκτημα;

Αυτό και πολλά άλλα ερωτήματα μένει να απαντηθούν εν αναμονή της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης που καταθέσαμε οι βουλευτές της ΝΔ για το ζήτημα αυτό. Διότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις στους κατοίκους των νησιών μας, όπως το ποιους αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, ποιοι είναι οι πόροι για την πλήρη εφαρμογή του, τι ακριβώς καλύπτει και άλλα πολλά.

Διαφορετικά, θα επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι εξαπατά και κοροϊδεύει τους νησιώτες.

Είναι σαφές, ότι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν πείθουν με τις εξαγγελίες τους.  Άλλωστε, μας έχουν αποδείξει πως, πέραν της προπαγάνδας τους, οι υποσχέσεις τους μένουν στα λόγια και ποτέ δεν υλοποιούνται».