Και εγένετο «Σύνδεσμος Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής»

Ολοκλήρωση διαδικασιών ίδρυσης Συνδέσμου Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής.
        

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα συνεδρίων “Τερψιχόρη” του ξενοδοχείου “ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ”, η προγραμματισμένη ανοιχτή διαβούλευση – συνάντηση εργασίας, με θέματα:

Ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης του Συνδέσμου Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής.

Ορισμός εκπροσώπων από την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, στον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (Ο.Τ.Α.Λ.) Α.Μ.Κ.Ε.

Στην ανοιχτή αυτή συνάντηση, παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης πρεσβύτερος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Βαρειάς πατέρας Αντώνιος Κοντοπός, οι εκπρόσωποι της Στρατιωτικής Διοίκησης “98 Α.Δ.Τ.Ε.” Αντισυνταγματάρχης (ΜΧ) Θεοδόσης Αθανασάς και Ταγματάρχης (ΠΒ) Νικόλαος Χαραλαμπής, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου Υποδιευθυντής Ηλίας Βαζούρας, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείο Μυτιλήνης Ανθυποπλοίαρχος (ΛΣ) Παναγιώτης Κοντάρας, ο εκπρόσωπος της “Fraport Greece” airport manager Κωνσταντίνος Λυμτσιούλης, οι Πρόεδροι της Αγίας Μαρίνας και Παμφίλων Αντώνης Νέστορας και Βαγγέλης Λυκιαρδόπουλος αντίστοιχα, επιχειρηματίες από τον ευρύτερο τουριστικό τομέα, τη γαστρονομία, την εστίαση, την ψυχαγωγία, τις μεταφορές, κ.ο.κ., εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, καθώς και ανεξάρτητοι δημότες από διάφορες περιοχές της πόλης και των γύρω χωριών.   

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, στην αρχική εισήγηση τόνισε για ακόμη μία φορά, την αναγκαιότητα ίδρυσης του DE.M.M.O. Μυτιλήνης και Χερσονήσου Αμαλής, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένος τουριστικός προορισμός, δεν έχει ούτε την υποτυπώδη τουριστική οργάνωση και προσανατολισμό, ενώ δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη τουριστική υποδομή, σε όλες τις εκφάνσεις της. Υπενθύμισε τις αποφάσεις των δύο προηγούμενων διαβουλεύσεων δημοτών και αποδήμων του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις οποίες ο Σύνδεσμος αυτός, εκπροσωπούμενος στο κεντρικό όργανο τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου (τον Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε.), θα έχει τον αποκλειστικό ρόλο της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης της Μυτιλήνης και της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου της Αμαλής, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής τουριστικής οικονομίας προς όφελος των κατοίκων της.

Στη συνέχεια παρουσίασε στο Σώμα της διαβούλευσης, την πρόοδο των εργασιών και τις αποφάσεις της εξουσιοδοτημένης συντονιστικής επιτροπής, όπως αυτή είχε οριστεί στην 2η ανοιχτή συνάντηση εργασίας. 

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, επί όλων των λεπτομερειών που αφορούν στην ίδρυση και τη λειτουργία του υπό σύσταση “φορέα” και τελικά ομόφωνα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Ο “Σύνδεσμος” θα διέπεται από τη νομοθεσία περί σωματείων (θα έχει δηλαδή τη μορφή συλλόγου).    

Δεν θα ιδρυθεί νέος Σύλλογος, αλλά ο υφιστάμενος και ανενεργός “Σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου & Πολιτισμικών Μνημείων Μυτιλήνης”, που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια αλλά έχει περιπέσει σε πλήρη αδράνεια, θα μετατραπεί στο “Σύνδεσμο Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης & Χερσονήσου Αμαλής”, με απλή τροποποίηση του καταστατικού του (δεδομένης και της σχετικής απόφασης από το σύνολο των μελών του παλαιού Συλλόγου). 

Όλοι οι στόχοι και οι σκοποί του “παλαιού” Συλλόγου, θα διατηρηθούν (αφού είναι απολύτως συμβατοί με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής). Απλά στο νέο καταστατικό, θα προστεθούν και νέοι στόχοι (πιο διευρυμένοι), τους οποίους ήδη έχει επεξεργαστεί η συντονιστική επιτροπή. Τα περίπου 50 μέλη του υφιστάμενου Συλλόγου (όλα φυσικά πρόσωπα), θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη του νέου “φορέα” (αφού ήδη έχουν αποδεχθεί την τροποποίηση και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για παραμονή). Οι νομικές διαδικασίες τροποποίησης του καταστατικού και σύστασης του νέου οργάνου, ανατίθενται στο δικηγόρο Δημήτρη Κουζινόγλου.   

Η τελική ονομασία του “Συνδέσμου” (DE.M.M.O. ή οτιδήποτε άλλο), θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω από τη Γενική Συνέλευση, μετά την ίδρυση του οργάνου.    

Μέλη του νέου Συλλόγου, μπορούν να είναι: α) οι 9 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του τ. Καποδιστριακού Δήμου Μυτιλήνης, β) επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου Αμαλής, γ) επαγγελματικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί και λοιποί φορείς της περιοχής, και δ) φυσικά πρόσωπα, που είτε κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, είτε είναι απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς. 

Η αρχική (προσωρινή) ετήσια οικονομική συνδρομή των μελών, η οποία θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, καθορίζεται ως ακολούθως:

Κοινότητες: 50 ευρώ
Ξενοδοχεία: 1 ευρώ / κλίνη.
Επιχειρήσεις: 20 ευρώ.
Επαγγελματικοί, επιστημονικού, πολιτιστικοί και λοιποί φορείς: 20 ευρώ 
Φυσικά πρόσωπα: 10 ευρώ.
  
Ορίζεται η ακόλουθη ενναεμελής Επιτροπή, με αρμοδιότητες την ενημέρωση, εξεύρεση και εγγραφή νέων μελών στο Σύλλογο, πέραν των μελών του παλαιού συλλόγου, καθώς και το χειρισμό όλων των θεμάτων σε συνεργασία με το δικηγόρο κ. Δημήτρη Κουζινόγλου, για τη σύσταση του Οργάνου και τον ορισμό της 1ης Γενικής Συνέλευσης:

Κώστας Αθηνιώτης (επιχειρήσεις τουριστικών δραστηριοτήτων)
Νίκος Γιαννάκας (επιχειρήσεις εστίαση – ψυχαγωγίας)
Ηλίας Κουνιαρέλλης (φορείς – επιχειρήσεις)
Μαρία Κωνστάντογλου (φορείς – επιχειρήσεις)
Αρετή Μανιάτογλου (τουριστικές επιχειρήσεις)
Αντώνης Νέστορας (Κοινότητες)
Βασίλης Σοφιαδέλλης (φορείς – επιχειρήσεις)
Γρηγόρης Φριλίγκος (επιχειρήσεις ταξί)
Βαγγέλης Χατζημανώλης (φορείς – επιχειρήσεις)

Εκπρόσωποι της Μυτιλήνης – Χερσονήσου Αμαλής στον Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε., μέχρι την ίδρυση του “Συνδέσμου”, ορίζονται οι: Περικλής Αντωνίου (τακτικό μέλος) και Μαρία Κωνστάντογλου (αναπληρωματικό μέλος).

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Δ/Κ Μυτιλήνης (υπεύθυνοι Πάνος Πίτσιος, Γιώργος Καρίνος, Βασίλης Χατζηελευθερίου, τηλ. 22510 22143, email: syndesmos1954@otenet.gr).     

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης,                                             
        


          Πάνος Μιχ. Πίτσιος