Παρεμβάσεις από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου στο δημοτικό συμβούλιο

Ενημερώνουμε τους πολίτες της Λέσβου για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας στο δημοτικό συμβούλιο της 12/2/2017.


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ: Στην έκτακτη συνεδρίαση, ψηφίσαμε υπέρ του να πραγματοποιηθεί η εισήγηση του κ. Στ. Γεωργούλα περί της ανάγκης διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα διάσπασης του δήμου, καθότι θεωρήσαμε ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και να συζητιούνται όλες οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των πολιτών, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτές, καθότι ακόμα και μια ενδιαφέρουσα νέα πληροφορία μπορεί να επηρεάσει, άρδην, καταστάσεις. Δυστυχώς, δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες ψήφοι (23) για να συζητηθεί το θέμα.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ: Καταθέσαμε ερώτηση προ-ημερησίας διάταξης σχετικά με το θέμα της ποινής για τη δολοφονία της σκυλίτσας Λίζας το 2012. Το σώμα ενημερώθηκε για την ανακοίνωση του Φιλοζωικού Σωματείου "Κιβωτός", για την απόφαση του διοικητικού προστίμου των 30.000 ευρώ και για τις διατάξεις του Ν.4483/2017. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ν. Καρασάββας απάντησε ότι δεν υπάρχει διαδικασία/πολιτική αναγκαστικής είσπραξης διοικητικών προστίμων και υπέθεσε ότι ο παραβάτης θα αναγκαστεί να το πληρώσει όταν χρειαστεί φορολογική ενημερότητα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής για τα αδέσποτα, τονίζοντας ότι ξοδεύονται πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο (οι φιλοζωικές οργανώσεις αμφισβητούν αυτό το ποσό). Του προτείναμε να απευθυνθεί στη νεοσύστατη νομική υπηρεσία του δήμου για να δει πώς μπορούν να εισπραχθούν τα διοικητικά πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις (βάσει και του νέου νόμου Ν.4483/2017, άρθρο 6) και να ξεκινήσει μια εισπρακτική πολιτική που θα βοηθήσει σημαντικά το δύσκολο έργο της διαχείρισης των αδέσποτων. Θα πρέπει, παράλληλα, να διασφαλιστεί ότι τα πρόστιμα προωθούνται στην εφορία.

ΑΔΕΛ: Ζητήσαμε να μας παρουσιαστεί σε επόμενο συμβούλιο ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΑΔΕΛ Α.Ε. (η αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου), καθώς η είσπραξη ενοικίων δεν αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική. Η αίτησή μας έγινε δεκτή και θα προγραμματιστεί μια σχετική παρουσίαση-συζήτηση σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ: Ζητήσαμε να υπάρξει ένα σχέδιο διαχείρισης των Κληροδοτημάτων, μέσω του οποίου μπορεί να παραχθεί σημαντική κοινωνική πολιτική, κάτι που εισακούστηκε από την κ. Αν. Αντωνέλλη, υπεύθυνη κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Θα βρισκόμαστε στη διάθεσή της, αφού το θέμα αξιοποίησης των κληροδοτημάτων το είχαμε θέσει και προεκλογικά.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΟΧΗΜΑΤΑ: Ζητήσαμε να μας εξηγηθεί γιατί υπάρχουν τόσες πολλές επισκευές οχημάτων (83 διαφορετικά τιμολόγια από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2017!), χωρίς όμως να δοθεί απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γ. Κατζανό που μας παρέπεμψε στην υπηρεσία του δήμου. Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στο γηρασμένο στόλο των δεκάδων οχημάτων του δήμου και συνεπώς, αφού γίνει η απαιτούμενη καταγραφή και διερευνηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η αντικατάσταση ορισμένων οχημάτων.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Υποστηρίξαμε και πάλι την πάγια θέση μας ότι πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη συμμετοχή αρμοδίων υπαλλήλων-επιστημόνων του δήμου σε συνέδρια με επιστημονικό θεματικό αντικείμενο (π.χ. ανάπτυξη της θερμαλιστικής βιομηχανίας), έτσι ώστε να αξιοποιούνται οι γνώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι στη συμμετοχή αιρετών που αλλάζουν συνεχώς και που δεν γνωρίζουν επαρκώς τα αντικείμενα αυτά.


Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών,

Ευάγγελος Σπ. Παυλής