Γιατί βρέθηκε ο δήμαρχος Λέσβου στα δικαστήρια Μυτιλήνης-Η απάντηση του δήμου Λέσβου

Επιστολή από το γραφείο Τύπου του δήμου Λέσβου σχετικά με το δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Ο δήμαρχος Λέσβου αποθεώνει κτηνοτρόφο που πυροβόλησε μετανάστες (φωτο)», έλαβε και δημοσιεύει η aftodioikisi.gr. 


Σε αυτήν υποστηρίζει ότι «ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, δεν βρέθηκε στα δικαστήρια ούτε για να αποθεώσει ούτε για να δικαιολογήσει καμία πράξη ούτε για να κλείσει δρόμους».

Αναλυτικά η επιστολή:





Η aftodioikisi.gr συνεχίζει πάντως να είναι «κατά» των πολιτών της Λέσβου που συμπαραστάθηκαν στον κτηνοτρόφο λέγοντας  «Στην απάντησή του ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός παραδέχεται ότι βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στα δικαστήρια μαζί με πολίτες-ψηφοφόρους του, οι οποίοι διαδήλωσαν υπέρ κατηγορούμενου συμπατριώτη τους που επιτέθηκε με ξύλο και στη συνέχεια πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο στον αέρα, προκειμένου να φύγουν από την ιδιοκτησία του κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μετανάστες που όπως υποστηρίζει είχαν πάει για να του κλέψουν ζώα. Υποστηρίζει, δε, ότι «βρέθηκε εκεί για να εξηγήσει στον εισαγγελέα, εφόσον χρειαστεί, ότι αυτές οι ενέργειες οφείλονται στην ανασφάλεια και το φόβο που νοιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας τα κοπάδια τους να αποδεκατίζονται και ανθρώπους να εισβάλουν στις ιδιοκτησίες τους». 

Δεν διευκρινίζει όμως, αν και το υπονοεί, ότι δικαιολογεί την επίθεση με ξύλο και τους πυροβολισμούς από τον δημότη-ψηφοφόρο του εναντίον των μεταναστών. Δηλαδή,αν συμφωνεί η όχι με την αυτοδικία. 

Σε κάθε περίπτωση και μόνο η παρουσία του εκεί μαζί με δημότες-ψηφοφόρους του που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την αθώωση του συμπατριώτη τους, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι ο κ. δήμαρχος αν δεν συμφωνεί, τουλάχιστον δεν διαφωνεί με την αυτοδικία. Γιατί, αν ήθελε, όπως τονίζει, να εξηγήσει στον εισαγγελέα το τι συμβαίνει στη Λέσβο, χωρίς λαϊκισμούς και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, θα μπορούσε να ζητήσει ακρόαση σε άλλο χρόνο, να συναντηθεί μαζί του και να του επισημάνει το πρόβλημα, όπως, άλλωστε, έκανε και στη μυνητήρια αναφορά του κατά παντός υπευθύνου. 

Όλοι αντιλαμβάνονται τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τόσο οι κάτοικοι της Λέσβου όσο και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί. Και ποτέ κανείς δεν είπε, τουλάχιστον από την aftodioikisi.gr, ότι «η κοινωνία της Λέσβου είναι ξενοφοβική και ρατσιστική». Τουναντίον.

Όμως, όταν ο ίδιος ο δήμαρχος, που πριν λίγους μήνες είχε «μπλοκάρει» τη διαδικασία εκφόρτωσης 50 οικίσκων για τον καταυλισμό Μόριας που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών-προσφύγων, έρχεται τώρα (ενόψει και των δημοτικών εκλογών του 2019;) να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων του και να δικαιολογήσει φαινόμενα αυτοδικίας, υπάρχει κίνδυνος με ευθύνη και του ίδιου του κ. Γαληνού, να οδηγηθούμε προς τα εκεί.


Και τότε εκείνη η τιμητική διάκριση που είχε λάβει ο δήμαρχος Λέσβου από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης το 2016 για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα μοιάζει μάλλον τραγελαφική.»