Μη κυβερνητικές οργανώσεις, άντρο πρακτόρων… το τζιπ του Γερμανού στη Λέσβο

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, άντρο πρακτόρων

Σημαντική επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών, αφού μετά από τον εντοπισμό το πρωί της περασμένης Παρασκευής κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, από το Λιμενικό Σώμα, νοικιασμένου τζιπ μεγάλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη Λέσβο το οποίο είχε κρυμμένες πινακίδες αυτοκινήτου που ανήκει στον ελληνικό Στρατό, ήρθαν και οι συλλήψεις…

Οι ΜΚΟ / NGO (Non Governmental Organizations) είναι γνωστές στους κύκλους ειδικών στα θέματα ασφαλείας και υπηρεσιών πληροφοριών ως ένα εξαιρετικά σύνηθες «όχημα» ανάπτυξης κατασκοπευτικής δραστηριότητας για διαφόρους… διαφόρων υπηρεσιών από διάφορες χώρες.



Οι αμαρτωλές NGO – δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αν και το πλέον αθώο κίνητρο δεν είναι η προσφορά αλλά το οικονομικό κέρδος – «φιλοξενούν», παρέχοντας την κάλυψη του υπαλλήλου, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών.

Ο στόχος της τοποθέτησης ενός πράκτορα στις ΜΚΟ/NGO μπορεί να ποικίλλει, από το να συλλέξουν συγκεκριμένες ή γενικής φύσεως πληροφορίες για μια χώρα ή μια περιοχή στόχο, μέχρι τη διενέργεια σαμποτάζ και το στήσιμο κάποιας προβοκάτσιας με στόχο γενικό ή ειδικό.

Να αποσταθεροποιήσει γενικά μια χώρα για πλειάδα λόγων, ή να παράξει κάποια εξέλιξη η οποία θα βοηθά στην επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού της χώρας προέλευσης της μυστικής υπηρεσίας που ελέγχει τον πράκτορα. Ενίοτε, μυστικές υπηρεσίες κάνουν και τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό άλλων που θα εντοπίζονταν ευκολότερα…

Τούτων λεχθέντων… εισαγωγικά, θα περιμένουμε να μας εξηγήσουν τι ρόλο έπαιζαν τα πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια συνελήφθησαν. Αρχικά επέβαινε ένας 24χρονος Γερμανός και μαζί του ήταν μια νεαρή Σύρια 23 ετών (όποιος έφερε στο μυαλό του σκηνές από… ταινία Τζέιμς Μποντ να τις διώξει, κακέκτυπο είναι)!

Δεν ξέρουμε ασφαλώς αν πρόκειται για πράκτορα της BND. Αυτό που γνωρίζουμε όμως πολύ καλά, είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία με τρομακτικά μεθοδική διείσδυση και δραστηριότητα επί δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Πλέον θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Γιατί τον υποπτευόμαστε τον Γερμανό; Διότι πέραν των πινακίδων αυτοκινήτου του ελληνικού Στρατού που έφερε το τζιπ που οδηγούσε και θα πρέπει να εξηγήσει πως βρέθηκαν εκεί (συνήθως έχουν μια ιστορία – άλλοθι έτοιμη…), το τζιπ που ενοικίασε είχε χακί χρώμα, οπότε θα μπορούσε να το περάσει κανείς για στρατιωτικό, το οποίο θα του άνοιγε πολλές πόρτες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Διέθετε επίσης και ασύρματο σύστημα επικοινωνίας.

Οι συλληφθέντες την περασμένη Κυριακή μεταφέρθηκαν από το Λιμενικό στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ασχολούνται εδώ και χρόνια με τον ρόλο των ΜΚΟ.

Η προσοχή τους εντάθηκε κατακόρυφα και σήμανε «κόκκινος συναγερμός» από τη στιγμή του ξεσπάσματος της προσφυγικής –μεταναστευτικής κρίσης. Μπατίρηδες μπορεί να είμαστε. Προς το παρόν. Μη μας περάσουν όμως και για αφελείς.


Πηγή: defence-point.gr