Η μάστιγα των αδέσποτων στην Λέσβο

Στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και των ενεργειών που πραγματοποιεί ο Δήμος για την περίθαλψη και τη μείωση του πληθυσμού τους, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ν. Καρασάββας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βαγγ. Παυλή.

Ο Ν. Καρασάββας επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Λέσβου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ελέγξει την κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει περιορισμός του προβλήματος:



«Ο Δήμος Λέσβου διαθέτει περίπου 60 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, για την περίθαλψη, το φαγητό και την καταγραφή των αδέσποτων ζώων. Τα πραγματικά αδέσποτα ζώα που ζουν στην πόλη της Μυτιλήνης, τα γνωρίζουμε στο Δήμο. Είναι καταγεγραμμένα, στειρωμένα και ελεγχόμενα. Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί αυξάνονται οι πληθυσμοί των ζώων εφόσον γίνεται στείρωση. Η απάντηση είναι απλή και σχετίζεται με το καθεστώς των λεγόμενων ημιαδέσποτων. Αυτά τα ζώα, δεν είναι εντελώς αδέσποτα. Ανήκουν σε κάποιον ιδιοκτήτη, ο οποίος τα αφήνει όλη τη μέρα ανεξέλεγκτα στους δρόμους χωρίς να έχουν στειρωθεί και το βράδυ επιστρέφουν στο σπίτι τους. Τα ζώα αυτά, κατά καιρούς γεννάνε και τα μικρά τους οι ιδιοκτήτες συνηθίζουν να τα πετάν στους κάδους των σκουπιδιών. Κάποια επιβιώνουν, με τη φροντίδα φιλόζωων που τα εντοπίζουν. Κάποια στιγμή όμως, συνήθως μετά από 6 μήνες, τα αφήνουν στο δρόμο και έτσι το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Επιπλέον, υπάρχει και μία άλλη μερίδα συμπολιτών μας, που παίρνουν ζώο στο σπίτι και μετά από ένα χρονικό διάστημα τα εγκαταλείπουν στο δρόμο.

Ο Δήμος ολημερίς τρέχει για να μαζέψει όσο μπορεί την κατάσταση, επωμιζόμενος και το σχετικό κόστος. Έχουμε σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο, ενώ διατηρούμε και το Δημοτικό Κτηνιατρείο που είναι άριστα εξοπλισμένο πίσω από την Πυροσβεστική.

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης