Πεζοπορία σε μονοπάτια μεταξύ Λαφιώνα και Φίλιας από τον ΟΡΕΙΑΣ την Κυριακή

Αυτήν την Κυριακή (18/2) θα περπατήσουμε σε μονοπάτια μεταξύ Λαφιώνα και Φίλιας μετά από πολλές αναβολές λόγω βροχών, λόγω της ασθένειας των αιγοπροβάτων και μετά από αρκετές δοκιμαστικές.


Η διαδρομή είναι περίπου τρεισήμισι ώρες με πολύ θέα, ιδιαίτερη ομορφιά και μέτριας δυσκολίας.

Θα καταλήξουμε για το καθιερωμένο γεύμα στη Φίλια που είναι ένα ιδιαίτερα παραδοσιακό χωριό με πετρόκτιστα κτήρια, αρκετά από τα οποία χρονολογούνται από το τέλος του 19ου αιώνα και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, μικρές πλατείες, καλντερίμια και καφενεία, με έντονο παραδοσιακό χρώμα.

Ιδιαίτερα αξιοθέατα είναι:

• Το Καλφαγιάννειο Γυμνάσιο Φίλιας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
• Το κτίριο του αγροτικού ιατρείου, του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί επίσης και έργο τέχνης.
• Το Οθωμανικό τέμενος, στην άκρη του χωριού κοντά στον ποταμό Τσιχράντα. Είναι ορθογώνιο και διατηρείται επίσης ακέραιος ο μιναρές, χωρίς όμως τη σκεπή. Λειτουργεί σαν αποθήκη. Σε άμεση επαφή με το τέμενος βρίσκεται μια κρήνη και το Οθωμανικό σχολείο.
• Ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1836. Είναι ξεχωριστό δείγμα τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με τοξωτή οροφή στο κεντρικό κλίτος. Το τέμπλο της είναι ξύλινο και σε κάποια σημεία επιζωγραφισμένο. Ο εσωτερικός φέρει στοιχεία εκλεκτικισμού.

Στις θέσεις «Γούρνες» («Ξενοτάφια») και «Σκοτεινό Βουνό» έχουν εντοπιστεί αρχαίοι λαξευτοί τάφοι. Στη περιοχή «Καστρέλλι» σώζονται ερείπια οικισμού ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ενός μικρού οχυρού.

H αναχώρηση θα γίνει στις 09:30 από το My Market του κεντρικού πάρκιγκ Μυτιλήνης.
Δηλώσεις συμμετοχής για τη μεταφορά με πούλμαν και τη ταβέρνα έως τις 24:00 της Παρασκευής 16/2 κατά προτίμηση στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ αλλιώς τηλεφωνικά στο 6946 306487 (Αντωνία). Παρακαλούμε για τυχόν ακυρώσεις ειδοποιείτε έγκαιρα τηλεφωνικά. Εάν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τις διαθέσιμες θέσεις, τότε θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας.


Σας ενημερώνουμε ότι τα ορειβατικά μποτάκια είναι απαραίτητα.