Συνταγή Λέσβου «Ριζόπιτα Λέσβου»

Ποιος είπε ότι το ρύζι με το γάλα και την κανέλλα δίνουν αποκλειστικά και μόνο ρυζόγαλο;
Σκεφτείτε αυτά και άλλα πεντανόστιμα και θρεπτικά ντόπια υλικά σμιλεμένα παραδοσιακά μέσα σε φρεσκοζυμωμένο και αφράτο ψημένο φύλλο σε μία πίτα με προέλευση τα κιτάπια των νοικοκυράδων στα Βασιλικά. Γιατί βασιλικό είναι το όνομα του χωριού της Λέσβου αλλά βασιλικότερα έρχονται τα εδέσματα που διαχρονικά κοσμούν το τραπέζι κάθε σπιτιού. Η συνταγή που ακολουθεί προέρχεται αυτούσια από το βιβλίο "Βασιλικά μαγειρέματα" το οποίο αποτελεί μία έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικών Λέσβου "Άγιος Ραφαήλ".

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο
200 γρ μυζήθρα ξερή τριμμένη
500 γρ ρύζι καρολίνα
1 κιλό νερό
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
500 γρ ζάχαρη
λίγη μαστίχα σε σκόνη
κανέλλα
125 γρ βούτυρο από τα οποία τα 50 να είναι αγνό
50 γρ ελαιόλαδο

Για το φύλλο:

250 γρ χλιαρό νερό
75 γρ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
λίγη σόδα
300 γρ αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το ρύζι μέσα σε νερό και προσθέτουμε αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε γάλα, ζάχαρη, μαστίχα ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει. Μόλις πήξει το ρίχνουμε σε μία λεκάνη για να κρυώσει προσθέτοντας όμως παράλληλα την μυζήθρα και τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το μείγμα αφήνοντας το να απορροφήσει όλη την ποσότητα.


Κατόπιν πάμε να φτιάξουμε το φύλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά και ανοίγουμε 2 φύλλα. Στρώνουμε το ένα σε λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε από πάνω το μείγμα του ρυζιού σκεπάζοντας με το άλλο φύλλο. Περνάμε το πάνω φύλλο με ένα πινέλο το οποίο έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Σερβίρουμε μόλις κρυώσει πασπαλίζοντας με κανέλλα και ζάχαρη άχνη.