Επιστροφή από την Μυτιλήνη στην Τουρκία 7 μεταναστών

Δύο ήταν από το Αφγανιστάν, ένας από το Ιράκ ένας από το Ιράν, ένας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ένας από τη Γουινέα και ένας ανιθαγενής (κατά δήλωσή του Αλγερινής εθνικότητας).


Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, χθες 1 Φεβρουαρίου 2018, επιστράφηκαν στην Τουρκία επτά παράτυποι μετανάστες, όλοι άνδρες. Δύο ήταν από το Αφγανιστάν, ένας από το Ιράκ ένας από το Ιράν, ένας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ένας από τη Γουινέα και ένας ανιθαγενής (κατά δήλωσή του Αλγερινής εθνικότητας).

Για τους έξι υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β΄ βαθμό και ένας είχε παραιτηθεί από το αίτημα χορήγησης ασύλου που είχε υποβάλει. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Σήμερα επίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, επιστράφηκε στην Τουρκία από τον Συνοριακό Σταθμό Κήπων του Έβρου άνδρας παράτυπος μετανάστης από το Πακιστάν, για τον οποίο υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β΄ βαθμό.


Ακόμα, την 31 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, επιστράφηκε στην Τουρκία από τον Συνοριακό Σταθμό Κήπων του Έβρου άνδρας παράτυπος μετανάστης από την Τουρκία ο οποίος είχε παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.