Η Λέσβος «φιγουράρει» στους 10 καλύτερους Ελληνικούς προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος πριν... ακριβύνουν

Στους 10 καλύτερους Ελληνικούς προορισμούς για ταξίδια η Λέσβος στην γνωστή ιστοσελίδα theculturetrip


Το γνωστό για τα αφιερώματα του σε όλο τον κόσμο theculturetrip.com προτείνει στους αναγνώστες του δέκα ελληνικούς προορισμούς για τα ταξίδια τους, μέσα στο 2018.

Μάλιστα, ανάμεσα στα μέρη που παρουσιάζει «φιγουράρει» και η Λέσβος, αποδεικνύοντας έτσι πως έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει ακόμα περισσότερο στον τουρισμό της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.



Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα συγκεκριμένα μέρη βρίσκονται στη λίστα του ιστότοπου, η συντάκτης του άρθρου, Ethel Dilouambaka, επισημαίνει πως πρόκειται για προορισμούς όχι και τόσο γνωστούς στο μαζικό τουρισμό, μέρη που διατηρούν ακόμη την αυθεντικότητά τους και το κυριότερο προτάσεις που δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές στα ύψη, όπως οι φημισμένες Μύκονος και Σαντορίνη.

Η Λέσβος βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς και μάλιστα φιγουράρει στην 1η θέση, έχοντας σαν κεντρική φωτογραφία του άρθρου το καρναγιο της Επάνω Σκάλας.

Δείτε αναλυτικά την δεκάδα: 

Λέσβος

Αν για κάτι φημίζεται το νησί της Σαπφούς και του Θεόφιλου αυτό δεν είναι άλλο από το διάσημο ούζο της, με την φήμη του να ξεπερνά ακόμη και τα ελληνικά σύνορα. Έτσι, ένας λόγος για να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο νησί είναι η ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία που θα ζήσετε –συνοδεία πάντα τοπικού ούζου– σε κάποια από τα γραφικά ταβερνάκια στους παραθαλάσσιους οικισμούς ή σε χωριά της ενδοχώρας, όπως ο Μόλυβος, η Αγιάσος, η Ερεσός κ.α. Ακόμη, η Λέσβος, ως ηφαιστιογενές νησί, έχει αρκετές ιαματικές πηγές με την Εφταλού να ξεχωρίζει, καθώς κατέχει μια μοναδική θέση δίπλα σε μια ήσυχη παραλία με βότσαλα που έχουν σμιλευτεί από αέρα και λάβα. Η θερμοκρασία στα λουτρά φτάνει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ έξω από την πόρτα ακριβώς βρίσκονται τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου για να δροσίζουν τους επισκέπτες. Η Εφταλού βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον παραδοσιακό οικισμό του Μόλυβου στα βόρεια του νησιού και είναι εύκολα προσβάσιμη.

Τήνος

Γεμάτη όμορφα μυστικά και καλά κρυμμένες παραλίες, η Τήνος, χαρίζει υπέροχες εικόνες σε όποιον την επισκεφτεί. Ξεχάστε για λίγο την εικόνα του νησιού κατά τον Δεκαπενταύγουστο και ανακαλύψτε την αληθινή γοητεία της Τήνου στα χωριά της. Ο Πύργος, ένα από τα πιο διάσημα χωριά του νησιού, γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων καλλιτεχνών, έχει χαρακτηριστεί ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Τήνου είναι και η Καρδιανή με τον παραδοσιακό οικισμό της χτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Στα highlights του νησιού, επίσης, το σεληνιακό τοπίο του χωριού Βωλάξ και τα αρχοντικά Υστέρνια. Η Τήνος είναι γεμάτη από υπέροχες παραλίες. Μοναδική εμπειρία το κολύμπι στην Παχιά Άμμο, μία από τις πιο εξωτικές παραλίες της Τήνου, 10 χλμ. από τη Χώρα. Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν την αμμώδη παραλία της Κολυμπήθρας, στα βόρεια του νησιού την οποία μάλιστα οι απανταχού surfers συγκαταλέγουν στις αγαπημένες τους. Μια απομονωμένη ακτή της Τήνου είναι η βοτσαλωτή παραλία της Λιβάδας, η οποία θα σας εντυπωσιάσει με τα μοναδικά σχήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα στα βράχια της αριστερής πλευράς της. Εδώ θα κολυμπήσετε και θα απολαύσετε τον ήλιο στα βράχια με αιγοπρόβατα να κυκλοφορούν δίπλα σας. Το βράδυ κάντε και μια στάση στον Κάκτο, για μοχίτο με φόντο τον μεσαιωνικό Μύλο και θέα στο Αιγαίο.

Γαλαξίδι

Σε κοντινή απόσταση από τους ιστορικούς Δελφούς (20’ με το αυτοκίνητο) το Γαλαξίδι με τη μεγάλη ναυτική ιστορία, παρ’ όλη την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητα και το χαμηλό προφίλ του. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978, γνώρισε μεγάλες και ένδοξες στιγμές κατά το 19ο αιώνα, όταν φιλοξενούσε πολλά καρνάγια στις περιοχές της Αγοράς και της Χηρόλακας. Η βόλτα στο γραφικό λιμανάκι του θα έχει πολλές δόσεις χρώματος, καθώς τα σπιτάκια του είναι πολύχρωμα, ευωδιές από φρέσκο ψάρι που προέρχονται από τις γύρω ταβέρνες και άρωμα καφέ από τις καφετέριες. Μην παραλείψετε να παρατηρήσετε από κοντά το Παρθεναγωγείο –ένα κτήριο του 1880–, το Ναυτικό Μουσείο, καθώς και τους ναούς της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου.

Καβάλα

Η αύξηση των πτήσεων με προορισμό το αεροδρόμιο της Καβάλας από διάφορα ευρωπαϊκά μέρη θα συμβάλει θετικά στην τοποθέτηση της όμορφης πόλης της βορείου Ελλάδος στους must see προορισμούς της χώρας μας. Με έντονο το ιστορικό στοιχείο, μεγάλης σημασίας ιστορικά μνημεία, αρκετές κοντινές εκπλήξεις και δελεαστικούς χαλαρούς ρυθμούς, η Καβάλα αποτελεί πραγματικά ένα ακατέργαστο διαμάντι, το οποίο αξίζει κάποιος να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά. Χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής το εντυπωσιακό Υδραγωγείο, η γραφική και πανέμορφη Παλιά Πόλη, το ιστορικό Ιμαρέτ και ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων με το ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κάρπαθος

Συνδυάζοντας ιδανικά την ιστορία με τη σημερινή πραγματικότητα, η πανέμορφη και αρχοντική Κάρπαθος (το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, μετά τη δημοφιλή Ρόδο) δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, αλλά και να απολαύσουν τις καλοκαιρινές βουτιές τους σε πανέμορφες παραλίες. Τόσο στην πρωτεύουσα το νησιού, Πηγάδια, όσο και σε διάφορα χωριά της ενδοχώρας λειτουργούν ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, ενώ σε όλο το νησί υπάρχουν budget ξενοδοχεία με λιγότερο από €80 τη βραδιά. Ένα από τα σημεία της Καρπάθου που γοητεύει τους ταξιδιώτες είναι το χωριό Όλυμπος, όπου η λαϊκή παράδοση παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να κυκλοφορούν ακόμη με τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού.

Σκιάθος

Το πιο πολυσύχναστο από τα νησιά των Σποράδων και το πιο κοντινό στη στεριά, η Σκιάθος αποτελεί κλασική επιλογή για διακοπές που συνδυάζουν τον καταπράσινο πλούτο της φύσης, με τις εκπληκτικές παραλίες και το έντονο beach και nightlife. Γενέτειρα και τόπος διαβίωσης του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι προικισμένη σε υπερθετικό βαθμό με το μεγαλείο της φύσης και φημίζεται για μερικές από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες τόσο του νησιωτικού συμπλέγματος των Σποράδων όσο και του Αιγαίου. Διαθέτει μόλις έναν κεντρικό οικισμό, την Πόλη της Σκιάθου στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού όπου εντοπίζεται και το κεντρικό λιμάνι, μέσω του οποίου οι περισσότεροι την προσεγγίζουν. Εκεί βρίσκεται και ο πολυσύχναστος πεζόδρομος της Παπαδιαμάντη –οφείλει την ονομασία του στον Έλληνα λογοτέχνη λόγω της καταγωγής του–, το γραφικό Παλιό Λιμάνι με τις περίφημες «μαξιλάρες» και τη μικρή χερσόνησο Μπούρτζι, την Παλιά Πόλη με τα χαρακτηριστικά σοκάκια. Αυτό, ωστόσο, για το οποίο σίγουρα θα ξεχωρίσετε το πολυφωτογραφημένο νησί των Σποράδων δεν είναι άλλο από τις περίφημες ακτές του, οι οποίες καλύπτουν όλα τα γούστα. Με ναυαρχίδα και (σχεδόν) συνώνυμη με τη Σκιάθο εκείνη των Κουκουναριών (φημισμένη για τον υδροβιότοπο των Κουκουναριών, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και μέλος του δικτύου Natura 2000), ακολουθούν τα Λαλάρια (προσεγγίζεται μόνο με σκάφος), η Μπανάνα, ο Βρωμόλιμνος, η Αγία Ελένη, ο Ξάνεμος, ο Μεγάλος και ο Μικρός Ασέληνος κ.α.

Πρέβεζα

Με τα «μάτια» της προς το Ιόνιο και τον Αμβρακικό κόλπο, η Πρέβεζα τα τελευταία χρόνια συνιστά μία από τις εκπλήξεις της Ηπείρου. Αν και στεριανός προορισμός, διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα σας κάνουν να την επιλέξετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Η γραφική παλιά πόλη με τα στενά σοκάκια και τα σπίτια που καλύπτονται από πολύχρωμες βουκαμβίλιες, η χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο λιμάνι και οι μεγάλου μήκους εντυπωσιακές παραλίες της, αποτελούν κάποια μόνο από τα θέλγητρά της. Μην ξεχνάτε, μάλιστα, ότι αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής –Λευκάδα, Πάργα, Σύβοτα κ.α.

Ικαρία

Πανέμορφο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, που φημίζεται για τα πανηγύρια του και το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον. Αποκαλούμενη από τους New York Times ως ο προορισμός στον οποίο οι κάτοικοί του «έχουν ξεχάσει να πεθάνουν», η Ικαρία σας υποδέχεται με μια ζεν φιλοσοφία, μυώντας σας σε άκρως χαλαρωτικούς ρυθμούς. Αγαπημένος, εναλλακτικός προορισμός, προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων –από περιηγητικές και φυσιολατρικές διαδρομές, έως αμέτρητα watersports– αλλά και μια one of a kind εμπειρία αυθεντικού, ελληνικού πανηγυριού. Από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο στο νησί διοργανώνονται αμέτρητα πανηγύρια με κορυφαίο όλων αυτό του Δεκαπενταύγουστου. Από τα σημεία αναφοράς του νησιού και οι διάσημες Σεϋχέλλες της, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ικαρίας με τιρκουάζ νερά, λευκή άμμο και ψιλό βότσαλο. Δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από την κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη τούνελ για τη δημιουργία δρόμου προς και από το χωριό του Μαγγανίτη.

Αστυπάλαια

Αν και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, η Αστυπάλαια τουλάχιστον από άποψη χαρακτηριστικών φέρνει περισσότερο σε Κυκλάδες. Πάλλευκη και καρτποσταλική η γραφική και κουκλίστικη χώρα της με τα ασβεστωμένα σοκάκια, τα κυβόσχημα σπίτια, τα πολλά ξωκλήσια, τους εντυπωσιακούς ανεμόμυλους και την χαρακτηριστική κεντρική πλατεία, αποτελεί και την πρωταγωνίστρια του νησιού. Το νησί συγκεντρώνει, κυρίως, το νεανικό και σοφιστικέ κοινό της χώρας, και όχι μόνο, καθώς ξεχωρίζει για την χαλαρή φιλοσοφία του. Στα συν οι γοητευτικές παραλίες και οι μικροσκοπικοί όρμοι, οι καταπράσινες εκτάσεις και τα γραφικά χωριά, καθώς και η δυνατότητα πεζοπορίας και αναρρίχησης που προσφέρει στους φυσιολάτρες επισκέπτες της.

Καλαμάτα

Η βρετανική Telegraph την είχε συμπεριλάβει την άνοιξη του 2016 στη λίστα με τους συνολικά 13 λιγότερο γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζει να συμπεριλάβει κάποιος στην ταξιδιωτική του ατζέντα, πριν γίνουν ακόμη γνωστοί στο μεγαλύτερο μέρος του μαζικού τουρισμού. Οι προβλέψεις της βεβαίως και επιβεβαιώθηκαν καθώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα τον τελευταίο χρόνο γνωρίζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη –διαθέτει υποδομές για όλα τα γούστα και budget– η οποία την έχει ήδη αναδείξει σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους ταξιδιώτες. Πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Με χαρακτηριστικό ατού της, λοιπόν, την στρατηγική τοποθεσία της –μπορεί εύκολα να αποτελέσει ορμητήριο για την γνωριμία σας και με τις υπόλοιπες ομορφιές του νομού– αποτελεί τέλεια επιλογή για ένα ανοιξιάτικο weekend μακριά από τα τετριμμένα. Χωρίζεται στο παραλιακό μέτωπο με την περατζάδα (σημείο αναφοράς της πόλης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) και το ιστορικό κέντρο με το κάστρο (τόπος συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Ναβαρίνου συναντώνται cafes, bars και εστιατόρια τα οποία και συγκεντρώνουν τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τους επισκέπτες της που τα επιλέγουν για να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς από εδώ απολαμβάνουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Όσο προχωράτε προς το κέντρο της πόλης, η πολυσύχναστη Αριστομένους θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου με τα νεανικά cafes και bars, ενώ ανηφορίζοντας λίγο ακόμα θα βρεθείτε μπροστά στο Δημαρχείο και εν συνεχεία στην ιστορική πλατεία 23ης Μαρτίου –εδώ ξεκίνησε ο Αγώνας της Επανάστασης το 1821. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, κάτω ακριβώς από το κάστρο της, το οποίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετατρέπεται σε σοφιστικέ πιάτσα με τα ψαγμένα στέκια που βρίσκονται στην περιοχή του.


Με πληροφορίες: https://travel.eleftheriaonline.gr