GGO

OYZO

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Ικανοποιημένος ο Βούλγαρος ΥΠΕΣ από την Μορια- Νέες υποσχέσεις Μουζαλα | Δήμαρχος Λέσβου «Σαν τον κλέφτη επισκέπτεται το νησί» (VID)

Ενημερωτική επίσκεψη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Ελλάδα πραγματοποίησε ο προεδρεύων για την μετανάστευση υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Ράντεφ.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η επίσκεψη του κ. Ράντεφ στη Μυτιλήνη ήρθε ως συνέχεια της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησής του, στην Αθήνα, με επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο.Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, ο κ. Ράντεφ δήλωσε «ικανοποιημένος, τόσο από όσα είδε, όσο και από τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα».

«Σκοπός της επίσκεψής μας στη Μόρια είναι να έχουμε εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για το πώς τα διαχειρίζεται και πώς μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε» δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας θα ενημερώσουμε την Ευρώπη για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε η Συνθήκη του Δουβλίνου να λειτουργεί με ένα δίκαιο τρόπο. Μια από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει, ως χώρα που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» συμπλήρωσε ο κ. Ράντεφ, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί η συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωσης-Τουρκίας και να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία τα άτομα που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι «επιδιώχθηκε, ο κ. Ράντεφ να αποκτήσει μια καλή γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Δείξαμε τις βελτιώσεις που γίνονται στον καταυλισμό της Μόριας, όμως δείξαμε και ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, επαναλήφθηκε προς τον Βούλγαρο υπουργό, το αίτημα της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. «Ξέρουμε ότι δεν είναι υπόθεση που μπορεί να λύσει μόνος του ο κ. Ράντεφ, αλλά θα έχουμε μια σημαντική φωνή βοήθειας σαν τη δική του στην Ένωση» κατέληξε.

Στην επίσκεψη Μουζάλα αναφέρθηκε, με δήλωσή του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σημειώνοντας ότι γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα προς τον Δήμο Λέσβου».

Όπως σημειώνει στη δήλωση του ο δήμαρχος Λέσβου, «ενώ τα προβλήματα στο ΚΥΤ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. υπουργός έρχεται “σαν κλέφτης” στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια, ο κ. υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, «ο κ. υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο ΚΥΤ Μόριας. Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. υπουργού, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί».

Ανακοίνωση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα σήμερα στη Μόρια:

Για ακόμα μια φορά, όπως τελευταία συνηθίζει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Λέσβο χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα στο Δήμο Λέσβου. Ενώ τα προβλήματα στο Κ.Υ.Τ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. Υπουργός έρχεται «σαν κλέφτης» στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους Δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια ο κ. Υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος. Η ευκολία, όμως, με την οποία μετατοπίζει την αποκλειστική δική του ευθύνη, στους Δημάρχους των νησιών, δεν πρόκειται να αναιρέσει τη λαϊκή βούληση όπως αυτή έχει μαζικά εκφραστεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ο κ. Υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο Κ.Υ.Τ Μόριας.  Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. Υπουργού,  δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί.

Στάση εργασίας εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία

Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι, οι 150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το Νοέμβριο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Για το θέμα αυτό ο κ. Μουζάλας είπε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com