Σε καλό δρόμο το κολυμβητήριο Μυτιλήνης στα Θέρμα Μυτιλήνης- Καθαρές οι τομές από την αρχαιολογία (pics)

Πραγματοποιήθηκαν χτες οι πρώτες τομές για την εύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων στο οικόπεδο όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το νέο κολυμβητήριο Μυτιλήνης..

Η αυτοψία από την Αρχαιολογία στις τομές βγήκε “καθαρή” για την ανέγερση των εγκαταστάσεων.

Να σημειώσουμε όμως ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να καθυστερεί τις διαδικασίες εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου αλλά ο Δήμος δεν χάνει χρόνο ως προς τις ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τον διαγωνισμό.

Πριν λίγες ημέρες στελέχη του Δήμου με επικεφαλή τον Δήμαρχο Λέσβου επισκέφτηκαν τα αρμόδια υπουργεία και πήραν τις σχετικές διαβεβαιώσεις ότι πολύ σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές για την διάθεση των 5 εκατ. ευρώ περίπου που απαιτούνται για το έργο.

Πάντως κάποιοι μπορεί να πανηγυρίζουν.. αλλά ακόμα το κολυμβητήριο έχει πολύ δρόμο μεχρι να ξεκινήσουν τα έργα καθώς αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από το Δασαρχείο αλλά και από τα Ιαματικά και το αρμόδιο υπουργείο….



-Οι αλήθειες για τον νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα…

Κείμενο από πρόσφατο άρθρο στην στήλη  «Blog Stefanou George» του ο Στεφάνου Γεώργιου (Δημοσιογράφου, Δ/ντη LesvosPost.com και επικεφαλή της LesvosPost Media)

Το οικόπεδο που σκοπεύει η δημοτική Αρχή να κατασκευάσει το κολυμβητήριο ήταν αγορασμένο το 1980-1981 από τον τότε δήμαρχο Σ. Παλλη ως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της τότε ΑΔΕΜ Α.Ε.

Αυτό είναι γνωστό και το έχει παραδεχτεί και ο κος Γαληνός σε πρόσφατη συνέντευξη στην TVM..

Το οικόπεδο στα Θέρμα ήταν ένας χώρος ο οποίος έδενε άμεσα με την αξιοποίηση των θερμών πηγών και ήταν όραμα όλων τον προηγούμενων δημοτικών αρχών να κατασκευαστεί εκεί ένα υπέρ σύγχρονο υδροθεραπευτήριο και να υπάρχει ανάπτυξη και αξιοποίηση στην περιοχή αλλά να είναι και  άμεσα συνδεδεμένο με τις ιαματικές του κόλπου. 

Μάλιστα ενδιαφέρον για το υδροθεραπευτήριο είχαν δείξει τότε σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που έκανε η δημοτική αρχή Χατζηκομνηνου μια εταιρεία από την Αμερική αλλά και η αναπτυξιακή της τότε Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου… Κάπου εκεί όλα χάθηκαν….



Οι ιαματικές πήγες στα Θέρμα είναι πασίγνωστες όχι μόνο στην Ελλάδα…. αλλά και στο εξωτερικό καθώς και ο ίδιος ο Τσόρτσιλ είχε κάνει αναφορά για το καλος και τα θεραπευτικά νερά του κόλπου γέρας.

Όλες οι δημοτικές αρχές είχαν οραματιστεί και είχαν κάνει προσπάθειες να αξιοποιηθεί το οικόπεδο στα Θέρμα, μάλιστα επί νομαρχίας Βογιατζη όταν κατασκευάστηκε ο οδικός άξονας που περνά μπροστά από το οικόπεδο, δόθηκε το ποσό των 120.000.000 δρχ για κατασκευή υπόγειας διάβασης που συνδέει το οικόπεδο με τις ιαματικές πήγες, το έργο τότε είχε ολοκληρωθεί και παραμένει έως τώρα χαμένο κάτω από μπάζα και χώματα… Άλλωστε υπάρχει και η τρύπα ακόμα…  

Στην υπόγεια διάβαση είχε σχεδιαστεί πέρα από πολίτες να περνάνε και Ι.Χ δημοσίου συμφέροντος με σκοπό την ομαλή μετάβαση των επισκεπτών στις ιαματικές πήγες που βρίσκονται απέναντι από το οικόπεδο..

Αυτά όλα με την προϋπόθεση να είχε κατασκευαστεί υδροθεραπευτήριο η ξενοδοχειακή μονάδα..

Το ποιο σημαντικό και κορυφαίο είναι ότι τότε αντινομάρχης ήταν ο τωρινός δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος ποτέ έως τώρα δεν έχει αναφερθεί στις προσπάθειες του με σκοπό να γίνει ένα υδροθεραπευτήριο όταν ήταν αντινομάρχης..…….Αλλά ούτε και ότι υπάρχει εκεί υπόγεια διάβαση.

-Είναι κατάλληλο το οικόπεδο στα Θέρμα;

Στην κορυφή του οικόπεδου βρίσκονται οι πήγες-μάνες με ιαματικό νερό σε διάφορα σημεία σύμφωνα με όσα μας είπαν γεωλόγοι..

Άρα όπως μας εξήγησαν το συγκεκριμένο οικόπεδο χρήζει μιας ιδιαίτερης γεωλογικής μελέτης, γιατί ενέχει κινδύνους να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών, από το σκάψιμο σε βάθος του οικοπέδου με σκοπό την κατασκευή ενός κολυμβητηρίου.

Πιστεύω ότι το ΓΠΣ δεν προβλέπει την κατασκευή του κολυμβητηρίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο, γιατί σε άλλη μελέτη που υπάρχει για το κωπηλατικό κέντρο, οριοθετημένος χώρος αναφέρεται εκεί που είναι τώρα τα εγκαταλελειμμένα γήπεδα τένις… Τώρα πως πήραν την άδεια… Αυτό μόνο ο Δήμος Λέσβου το ξέρει..
Για αυτούς τους λογούς και βέβαια γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τα σωματεία και για την απόσταση αλλά και για τον συγκεκριμένο χώρο, βάζουμε εύλογα ερωτήματα, για την προχειρότητα της κατασκευής των έργων αυτών για όλα τα παρακάτω:

1)    Για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου οικόπεδου που αρχικά είχε άλλη χρήση…. Αλλά τελικά άλλο θα γίνει.

2)    Για την ανάπτυξη του κόλπου γέρας με την κατασκευή ενός υδροθεραπευτηρίου.. 
Βλέπε παράδειγμα πως έχει κάνει ο ιδιώτης στα πρώην δημοτικά λουτρά.  (Εδώ να πούμε ένα μπράβο στην Δημοτική Αρχή για την παραχώρηση τους σε ιδιώτη και το πώς έχουν αξιοποιηθεί έως τώρα οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις).

Φανταστείτε την ανάπτυξη που θα είχε η περιοχή αλλά και όλο το νησί από την κατασκευή υδροθεραπευτικού κέντρου, το μοναδικό στο Αιγαίο….

Εκεί φαίνεται ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμιά ευαισθησία στο επιχειρηματικό κομμάτι.. καθώς τα λόγια είναι καλά αλλά τα έργα άφαντα…

3)     Και τρίτον ένα τόσο σοβαρό έργο για τον ναυταθλητισμο του νησιού μας που ευτύχησε να έχει ένα ολυμπιονίκη (Μαλλιδη) αν μη τι άλλο πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων και σωματείων που ασχολούνται με τον υγρό στίβο, γιατί τώρα βοη στα αυτιά μας η εξής φράση «Εγώ σας έταξα ένα κολυμβητήριο.. και σας το κάνω όπου θέλω…». Άλλωστε εκλογές έχουμε σε 2 χρόνια… Οι προτάσεις «κατασκευάσαμε ….νέο κολυμβητήριο», η έχουμε έτοιμες τις μελέτες για την κατασκευή του θα ακουστούν πολλές φορές σε 2 χρόνια περίπου… 

4)  Για τα «πεταμένα» τόσα χρήματα από έτοιμες μελέτες (Καρά Τεπέ).. Περίπου 1,100.000€

5)    Και ένα ερώτημα που είναι εκτός του θέματος αλλά επίκαιρο όσο ποτέ: Αλήθεια τι θα γίνει το παλιό κολυμβητήριο που είναι έτοιμο να καταρρεύσει;

Να σημειώσουμε για να μην παρεξηγηθούμε από κάποιους «καλοθελητές» ίσως και από το σινάφι μας ότι φυσικά και θέλουμε επιτελούς να γίνει ένα κολυμβητήριο στο τρίτο νησί της Ελλάδος…. Ακόμα και στα Θέρμα..