Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας των Προσκόπων της Λέσβου (Pics)

Στη βασιλόπιτα των Προσκόπων της Λέσβου


Η μεγάλη ιστορική αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους τους αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν χθες Κυριακή τη βασιλόπιτα τους.

Ας σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά σε αυτήν την αίθουσα που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 105 χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

Τα 105α γενέθλια των προσκόπων της Λέσβου, της μεγαλύτερης και παλιότερης εθελοντικής ομάδας νέων στη Λέσβο γιορτάστηκαν έτσι όπως συνηθίζεται να γιορτάζονται τα γενέθλια. Μετά το σχετικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Σάλπιγξ» εκείνων των ημερών – ληξιαρχική πράξη της γέννησης που διαβάστηκε, παιδιά της προσκοπικής Κίνησης στην πόλη της Μυτιλήνης έσβησαν τον αναμμένο κέρινο αριθμό 105.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας των Προσκόπων την οποία ευλόγησε ο Πρωτοπρεσβύτερος του γειτονικού ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς με τον ιερέα του Ασωμάτου π. Χρήστο Καραφασούλη, μεταφέροντας την αγάπη και την εκτίμηση στους προσκόπους και το έργο τους από τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου το χρόνο που έφυγε από Έφορο προσκόπων Λέσβου Στρατή Μπαλάσκα.  

Στη συνέχεια ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας που συμμετείχε στην εκδήλωση παρέλαβε από τον παρόντα αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσουπή την τιμητική διάκριση του Δήμου Λέσβου στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Στη μεγάλη γιορτή των προσκόπων της Λέσβου συμμετείχαν
Από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου οι Αντιπεριφερειάρχες Χρύσανθος Αργυρίου και Πόπη Καλογεράκη – Γόμου.

Από το Δήμο Λέσβου οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσουπής και Αναστασία Αντωνέλλη.
Παρόντες ήταν επίσης ο υποστράτηγος Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Σταύρος Τσερπές και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής βορείου Αιγαίου υποστράτηγος Νίκος Ζησιμόπουλος με στελέχη του Επιτελείου του.

Επίσης παρέστησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς, ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου, Νομάρχης και βουλευτής Δημήτρης Βουνάτσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων με τους προσκόπους συλλόγων Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μυτιλήνης, και Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών το Δελφίνι». Εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και ανεξάρτητοι εθελοντές., εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων της κοινωνίας του νησιού, του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και άλλοι.

Το απόγευμα της Κυριακής στις εγκαταστάσεις του 3ου Συστήματος Nαυτοπροσκόπων Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Προσκοπικού Συνεδρίου της Λέσβου κατά τις οποίες συζητήθηκε η πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη δεκαετία 2017 - 2027.

Τιμητικές διακρίσεις

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε βαθμοφόρους της Κίνησης καθώς και σε φίλους της.

- Μετάλλια εξαίρετων πράξεων απονεμήθηκαν στους βαθμοφόρους Μανώλη Αντωνάκη και Βάσω Μιχαήλ του  2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης γιατί στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης 2015 – 2016 συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενώ με άλλους ενήλικες και ανήλικα μέλη της Κίνησης συνέδραμαν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα ανήλικων προσφύγων που έφτασαν στη Λέσβο.

- Μετάλλια ευδοκίμου υπηρεσίας απονεμήθηκαν στους βαθμοφόρους Μαρία Μπαλάσκα, Παναγιώτη Μπαλάσκα και Σοφία Κολικοπούλου του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και Μανώλη Αντωνάκη του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης

- Αναγνωρίσεις μακράς ευδοκίμου υπηρεσίας απονεμήθηκαν στους βαθμοφόρους Μανώλη Βουτυράκη, Αντώνη Πέρρο και Τριαντάφυλλο Σβώρο Εφόρους της Περιφερειακής εφορείας.

- Μετάλλια «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ» απονεμήθηκαν στους επί σειρά πολλών ετών βαθμοφόρους Ελένη Καμπούρη και Παναγιώτη Εγγλέζο

- Διακριτικό Οικογενειακής Συμπαράστασης «Χρυσός Κότινος» απονεμήθηκε στην Αγλαϊα Μανιώτη
- «Εύφημος μνεία» απονεμήθηκε

- στους Ανιχνευτές του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης Στέλιο Πανσεληνά και Δημήτρη Πανσεληνά.

Την ημέρα του σεισμού της 12ης Ιουνίου ευρισκόμενοι στην περιοχή Πολιχνίτου έσπευσαν να φορέσουν το προσκοπικό τους μαντήλι και από μόνοι τους χωρίς να τους ζητηθεί από κανέναν αρχικά να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της ερειπωμένης Βρίσας και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να εργασθούν για το στήσιμο του καταυλισμού για τους σεισμόπληκτους στο γήπεδο Πολιχνίτου. Με τον τρόπο αυτός ανεδείχθησαν σε καλά προσκοπικά παραδείγματα ενώ εφάρμοσαν με υποδειγματικό τρόπο την υπόσχεση τους να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση.

- στο λυκόπουλο του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης Μαρίνα Παπαπάντου. Η οποία έκοψε τα μαλλιά της για να τα χαρίσει στους ανθρώπους που τα στερούνται για ιατρικούς λόγους (καρκίνο, αλωπεκία). Η Μαρίνα έδειξε ότι ξέρει και κάνει πράξη το "κάθε μέρα μια καλή πράξη" του Νόμου του Λυκόπουλου.

- Μετάλλια «Φίλων του Προσκοπισμού» απονεμήθηκαν

- Στον κ. Νίκο Καραμόσχο, Διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας «Α.Β Βασιλόπουλος» ο οποίος συμβάλει στη σοβαρή ενίσχυση ηθικά και υλικά της τοπικής προσκοπικής κίνησης. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί η σημαντική του συμβολή στην υλοποίηση της προσπάθειας των προσκόπων της Λέσβου για την ενίσχυση των σεισμοπαθών κατοίκων της Βρίσας με είδη εστίασης.
- Στον κ. Σταύρο Μυρογιάννη. Παλιό στέλεχος της προσκοπικής κίνησης και υπεύθυνος σήμερα για τη λειτουργία του δημοτικού καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ οργάνωσε και λειτουργεί υποδειγματικά τον καταυλισμό ο οποίος έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο υποδοχής και φιλοξενία προσφύγων.


Αναμνηστικές πλακέτες ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ απονεμήθηκαν

- Στο Στρατιωτικό Διοικητή Λέσβου Υποστράτηγο Σταύρο Τσερπέ και στην Πορτογαλική Ακτοφυλακή που επιχειρεί στα πλαίσια της Frontex στη βόρεια Λέσβο, την Polícia Marítima - Portugal.

Για την πολύτιμη βοήθεια τους στην υλοποίηση του προσκοπικού έργου

Τέλος, στον παλιό Πρόσκοπο Ασημάκη Πολυπαθέλλη.


Για την τήρηση της υπόσχεσης του να εκτελεί το καθήκον του στο Θεό και την πατρίδα. Για τη συμβολή του στους αγώνες της πατρίδας μέσα από τις γραμμές του Ιερού Λόχου. Για την τήρηση της προσκοπικής υπόσχεσης να εκτελεί το καθήκον τους