Απέκλεισαν την θεατρική ομάδα Commedia Dell’ Arte από τον Εορτασμό της Ημέρας Θεάτρου 2018 στη Μυτιλήνη

Ανοιχτή επιστολή σχετικά με τον αποκλεισμό της ομάδας Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης από τον Εορτασμό της Ημέρας Θεάτρου 2018 στη Μυτιλήνη.


Φίλες και φίλοι,

Η ομάδα Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης δραστηριοποιείται στο νησί από το 2013 έχοντας έντονη παρουσίαση στην θεατρική – καλλιτεχνική δημιουργία της Λέσβου με παραστάσεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις, εργαστήρια υποκριτικής και κατασκευής.

Με μεγάλη μας έκπληξη λοιπόν, πληροφορηθήκαμε στις 11 Ιανουαρίου ότι στο συμβούλιο του σωματίου «Θέσις» ύστερα από συνεδρίαση στις 9 Ιανουαρίου, ελήφθη η απόφαση να αποκλειστεί η ομάδα μας από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2018, ενώ είχε συμμετάσχει κανονικά τα δυο προηγούμενα έτη!

Σημειώνουμε δε ότι είχαμε ειδοποιήσει από πριν το συμβούλιο ότι ο υπεύθυνος της ομάδας μας δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στην συνεδρίαση διότι απουσίαζε από το νησί.
Ερήμην μας λοιπόν, και χωρίς δυνατότητα να υπερασπιστούμε την δική μας άποψη, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός μας και μάλιστα στο email που λάβαμε στις 11 Ιανουαρίου μας πληροφορούν ότι δεν έγινε δεκτή ούτε η πρόταση που κατατέθηκε για συζήτηση εκ νέου του θέματος στο επόμενο συμβούλιο!!

Δηλαδή αποφασίζουμε, διατάζουμε και απαγορεύουμε κάθε άλλη συζήτηση…
Πάμε να δούμε όμως γιατί μας απαγορεύουν να παίξουμε:

Η επίσημη αιτιολογία που κοινοποιήθηκε στην ομάδα είναι: «Η μη τήρηση εκ μέρους σας των συμφωνηθέντων επί δυο συνεχής χρονιές στους αντίστοιχους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2016, 2017», η οποία αναφέρεται, όπως προκύπτει από λεγόμενα της συνεδρίασης, στην «παραβίαση» του χρόνου παραμονής της ομάδας επί σκηνής. Επιπλέον, αναφέρεται η κατηγορία της ασυνέπειας και της έλλειψης πνεύματος συνεργασίας στις πρόβες, η οποία μόνο ως συκοφαντική μπορεί να ληφθεί, αφού πέρα από τους παρευρισκόμενους στο χώρο των προβών, μπορεί επίσης και ο υπεύθυνος επικοινωνίας με την ομάδα (πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου «Θέσις») να επιβεβαιώσει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το 2016 ήταν η πρώτη εμφάνιση της ομάδας στο θεσμό με τετραμελή ορχήστρα και απαιτητικές κατασκευές λειτουργικών σκηνικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων τα οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνουν και την επί σκηνής προετοιμασία. Επιπλέον, αρνητικά στην τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου, όπως αυτός ορίζεται από το συμβούλιο του σωματείου «Θέσις», μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτούργησε ο ενθουσιασμός του κοινού όπου διέκοψε την παράστασή της Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης αρκετές φορές με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Σημειώνεται ότι την ίδια χρονιά, υπήρξε προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας από μέλος του ΔΣ του σωματείου στην παράσταση της ομάδας,  με θέμα το προσφυγικό, η οποία εν τέλει καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.

Αντίστοιχα, όπως προκύπτει και από τις βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων, στην παράσταση του 2017 η «μη τήρηση των συμφωνηθέντων» αφορά την χρονική παραβίαση ενός λεπτού και τριάντα εννέα δευτερολέπτων (1min 39sec). Πέρα από την καθυστέρηση που για μία ακόμη χρονιά επιφύλασσε ο ενθουσιασμός των θεατών, η ομάδα λειτούργησε με έντεκα άτομα επί σκηνής και τέσσερα άτομα ορχήστρα, ενώ διαπιστώθηκε ότι η παραβίαση αυτών των απόλυτων χρονικών ορίων «διαπράχθηκε» και από άλλες ομάδες και καλώς.

Καλώς, γιατί το χρονόμετρο στον πολιτισμό δεν αξίζει να λειτουργεί ως μια «δαμόκλειος σπάθη» στην καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά ως ένα μέσο για να ελεγχθεί η συνολική διάρκεια της εκδήλωσης, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι αρκετή μία μέρα ή χρειάζονται περισσότερες για να αναδειχτεί το θεατρικό δυναμικό της Λέσβου. Μία θεατρική παράσταση δεν είναι “κονσέρβα”, είναι ένα ζωντανό κύτταρο και η διάρκειά της κυμαίνεται από μέρα σε μέρα, επιτρέποντας αποκλίσεις κάποιων λεπτών, κάτι το οποίο γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς σπουδαστές των Δραματικών Σχολών.

Η απόφαση ενός τέτοιου αποκλεισμού, είναι ενάντια στην «ανάπτυξη, προαγωγή και διάδοση της θεατρικής δημιουργίας» και δε βοηθάει να «δημιουργηθούν, καλλιεργηθούν και αναπτυχθούν οι σχέσεις, η συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των ομάδων με σκοπό την ενίσχυση και την προβολή της πνευματικής, καλλιτεχνικής τους δημιουργίας» όπως γράφει στο καταστατικό του ότι έχει σκοπό να προωθήσει το σωματείο «Θέσις». Παράλληλα, εγείρει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη σκοπιμότητα και τις πολιτιστικές της προθέσεις, αφού κινείται αντίθετα στην ιδέα του εορτασμού μία τέτοιας ημέρας σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου το οποίο συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Δηλώνοντας πραγματικό συναίσθημα ευθύνης για τη συνεχή αναβάθμιση στη θεατρική ζωή της Λέσβου, η ομάδα Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης καταδικάζει την αυταρχικά τιμωρητική και με προσχηματικές δικαιολογίες απόφαση του αποκλεισμού της. Επίσης αποδοκιμάζει και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια παραγκωνισμού ομάδας από την διοργάνωση.

Ενισχυτικά σε αυτή την άποψη αναφέρεται η τοποθέτηση του αντιδημάρχου πολιτισμού Δήμου Λέσβου κ. Αστυρακάκη ο οποίος, προς τιμήν του, συμφωνώντας να αναφερθούν τα λεγόμενα του στο παρόν κείμενο, δηλώνει την εκτίμηση του για την προσφορά της ομάδας Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης στον πολιτισμό της Λέσβου και διαφωνεί με την απόφαση αποκλεισμού της από τη διοργάνωση. Επιπλέον, συνηγορώντας με τις απόψεις της ομάδας, υποστηρίζει την ένταξη των πανεπιστημιακών θεατρικών ομάδων του νησιού στη διοργάνωση και προτείνει να μην αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής η θεσμική υπόσταση μίας θεατρικής ομάδας, αφού έτσι αποκλείεται πλούσιο θεατρικό δυναμικό και μόνο επειδή δεν ανήκει σε κάποιο σύλλογο.

Πρακτικές και άτομα που βάλλουν κατά της ελευθερίας της έκφρασης και κλονίζουν τις δεοντολογικές θεατρικές αρχές, οδηγούν σε υποβάθμιση και παρακμή τον πολιτισμό της Λέσβου. Τους αξίζει να απομονώνονται ενώ η αντιμετώπισή τους αφορά τον καθένα από εμάς αφού όλοι είμαστε συμμέτοχοι στον πολιτισμό του νησιού.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα είναι: «Το θέατρο ενάντια στον φασισμό»…
Με προφανή απογοήτευση,

Παναγιώτης Σταθόπουλος
Ηθοποιός
Απόφοιτος Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου
Υπεύθυνος - Εμψυχωτής Ομάδας Commedia Dell’ ArteΜυτιλήνης «Contratti Rotti».
Μυτιλήνη 27/01/2018

Ιστορικό ομάδας

Η ομάδα Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης ιδρύεται στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2013, από τον ηθοποιό Παναγιώτη Σταθόπουλο.

Το Νοέμβριο του 2013 ιδρύεται στο Πλωμάρι η Ομάδα Commedia Dell’ Arte Πλωμαρίου.

Το έτος 2014 παρουσιάζει:

-«Αποκριάτικο Variette» με ζωντανή ορχήστρα, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.
-«Αποκριάτικα Δρώμενα» στους δρόμους του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης.
-Σεμινάριο υποκριτικής και κατασκευής μασκών με τον δάσκαλο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Camilo Bentacor στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και το ΠολύκεντροΠλωμαρίου.

-«Το φάντασμα της εξουσίας» παράσταση τον Ιούνιο στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.
-«Οι επιχειρήσεις του Ντοττόρε» περιπατητική παράσταση στο χωριό Κουρνέλα Πλωμαρίου.

Το έτος 2015 πραγματοποιείται τρίμηνο σεμινάριο υποκριτικής στη Μυτιλήνη ενώ μέλη της ομάδας  από την Μυτιλήνη και το Πλωμάρι συμμετέχουν στον θίασο Commedia Dell’ Arte Alla Improvizata της Αθήνας παίζοντας σε παραστάσεις στο Πολιτιστικό χώρο Ελευσίνας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στον Πολυχώρο Baumstrasse.
Το 2016 συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο και το εργαστήριο υποκριτικής παρουσιάζει την κωμωδία του Ζωρζ  Φεϋντώ «Ράφτης κυριών» στο Θεατράκι των Αστέγων. Παράλληλα, πραγματοποιείται εξάμηνο εργαστήριο υποκριτικής στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου με την επονομασία «Θεατρική Ομάδα Πλωμαρίου».

Το 2017, παρουσιάζει αποκριάτικα δρώμενα στον πεζόδρομο της Ερμού, εμφανιζόμαστε στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ανεβάζει τον Ιούνιο στο «Τσαρσί Χαμάμ» την παράσταση «Του Πανταλόνε ο γάμος» υπό την αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Επίσης, πραγματοποιείται οκτάμηνο σεμινάριο υποκριτικής στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου δουλεύοντας το έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο.

Για το 2018, ύστερα από πρόσκληση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου προετοιμάζει για τις αρχές Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη με την τεχνική και τις μάσκες της Commedia Dell’ Arte, ένα εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όλες οι παραστάσεις της ομάδας στα πέντε χρόνια δραστηριοποίησης στη Λέσβο ήταν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.