Παρέμβαση του Δημήτρη Φ. Βουνάτσου για το Σκοπιανό

Και όμως ο τ. Δήμαρχος Λέσβου, ο π.Νομάρχης και π.Βουλευτής Λέσβου επέστρεψε με δήλωση για το Σκοπιανό ζήτημα


Για πολύ καιρό μετά και την απομάκρυνση του από την αυτοδιοίκηση ο Δημήτρης Βουνατσος ήταν απών από τα τεκταινόμενα της Ελλάδας και της Λέσβου χωρίς να κάνει κάποια δήλωση στα ΜΜΕ παρά μόνο σε διάφορες εκδηλώσεις εθνικές οι τοπικές……

Αναλυτικά:

ΔΗΛΩΣΗ

Του Δημήτρη Φωκίωνα Βουνάτσου, πρώην Δημάρχου Λέσβου

ΠΡΟΣ ΜΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
Μυτιλήνη 24/1/2018

Επειδή τούτες τις μέρες, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης , κυριαρχεί το Εθνικό μας Ζήτημα για την ονομασία των Σκοπίων με βαλκανικές, ευρωπαϊκές και ευρύτερα διεθνείς προεκτάσεις και στον ΟΗΕ, για το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή τα παράγωγα του, στο γειτονικό μας κρατίδιο Π.Γ.Δ.Μ- FYROM, θεωρώ καθήκον μου να υπενθυμίσω το σημαντικό Ψήφισμα του τότε Νομαρχιακού μας Συμβουλίου, (διάδοχος του οποίου είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου),  στο οποίο κατατέθηκε από την Παράταξη μου της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» με δική μου εισήγηση, στην συνεδρίαση του της 4ης Νοεμβρίου 2004 και το οποίο έγινε ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΕΚΤΟ από όλες τις Παρατάξεις του Σώματος. Όπως γράφει ο Ηρόδοτος, «ίνα μη τω χρόνω, εξίτηλα γένηται». Δηλαδή «για να μην τα εξαλείψει ο χρόνος». Και παρακαλώ για την δημοσιοποίηση του.

Το  ψήφισμα:

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, στην συνεδρίαση του της 4ης Νοεμβρίου 2004, ομόφωνα εψήφισε το ακόλουθο Ψήφισμα καταδίκης της μονονερούς εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ, BUSH, αναγνώρισης του κρατιδίου των Σκοπίων, ως "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", το οποίο υπέβαλαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της "ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" και το εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Παράταξης, κ. Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος, τ. Νομάρχης, τ. Βουλευτής. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του, το ψήφισμα αυτό δημοσιεύεται αμέσως κατωτέρω:

Προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου
Δια του Προέδρου του Σώματος

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

            Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου,

            Αφού άκουσε τον Εισηγητή του παρόντος Σχεδίου Ψηφίσματος, Νομαρχιακό Σύμβουλο και επικεφαλής της Παράταξης "ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" κ. Δημήτρη Φωκίωνα Βουνάτσο,

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

            1: Καταδικάζει την μονομερή εκ μέρους της Κυβέρνησης BUSH των ΗΠΑ, αναγνώριση της Π.Γ.Δ.Μ- FYROM-, με το Ιστορικό πανάρχαιο Ελληνικό όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στην οποία αναγνώριση προέβη αιφνιδιαστικά, μια μόλις μέρα μετά τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, κατά παράκαμψιν και περιφρόνησιν της ενώπιον του ΟΗΕ συμφωνημένης διαδικασίας, επαναλαμβάνει δε την φράση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, ότι "το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" είναι η ψυχή μας".

            2: Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και τα Κόμματα, να παραμείνουν σταθερά στην άρνηση τους να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", όπως άλλωστε απαιτεί σύσσωμος ο Ελληνικό Λαός.

            3: Καταγγέλλει στην Παγκόσμια Δημοκρατική Γνώμη την νέα απαράδεκτη επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ, η οποία προστίθεται στις ήδη γνωστές όμοιες του παρελθόντος, όπως τον βομβαρδισμό και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, την εισβολή και κατοχή του Ιράκ κ.λ.π.

            Το παρόν να επιδοθεί στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, της Βουλής, τους Αρχηγούς των Κομμάτων, στην Πρεσβεία των USA στην Αθήνα και να δημοσιευθεί στον Τοπικό και Αθηναϊκό Τύπο.
           
Οι προτείνοντες Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της παράταξης της "ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" 1: ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. 2: ΒΕΡΒΕΡΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ. 3: ΒΑΡΕΛΤΖΗΣ ΣΑΒΒΑΣ. 4: ΓΙΑΡΜΑΔΟΥΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ. 5: ΓΙΑΤΖΙΤΖΟΓΛΟΥ ΑΛΕΚΟΣ. 6:ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»