ΟΕΝΓΕ : Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κράτηση του Πακιστανικής καταγωγής μετανάστη στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας

Παρατείνεται για άλλους δύο μήνες η κράτηση του 30χρονου πρόσφυγα με διαγνωσμένα σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνεται συνεχώς και οι ενώσεις γιατρών ζητούν της απελευθέρωσή του. 


Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Διοικητικού Συμβουλίου

Θέμα: Για την κράτηση του πρόσφυγα Κ.Μ.

Διαμαρτυρόμαστε για την κράτηση του πρόσφυγα Κ.Μ., Πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας τριανταενός  ετών. Ο Κ.Μ. στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, κρατείται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μόριας, παρόλο που πάσχει από διαγνωσμένη κατάθλιψη και σοβαρό χρόνιο νόσημα, που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και αντιμετώπιση.

Οι συνθήκες κράτησης στο Κέντρο Κράτησης Μόριας είναι ιδιαίτερα δύσκολες, ακόμη και για άτομα χωρίς τα δικά του προβλήματα. Για ένα τόσο ευάλωτο άτομο η συνέχιση της κράτησης του, σημαίνει κίνδυνο ραγδαίας επιδείνωσης τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής του υγείας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική του ακεραιότητα. Πόσο μάλλον που η κράτηση του είναι καθαρά διοικητική.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του και τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο νόσημα του και να αποτραπεί η επιδείνωση του ψυχικής του νόσου, που επιτείνεται λόγω του εγκλεισμού.

Η άσκηση του μέτρου της κράτησης στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επικίνδυνη. Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην κράτηση κάθε ανθρώπου, που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, ενώ ζητά διεθνή προστασία.


Η ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση της ΕΓ που έγινε στις 19/1/2018, μετά από προτάσεις της Ένωσης μας, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις που μας αφορούν:

  1. Για τις μεταθέσεις των Γιατρών του Ε.Σ.Υ. 
Αθήνα 22 Ιανουαρίου 2018
Α.Π:8542
ΠΡΟΣ:
-ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
-ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΞΑΝΘΟ ΑΝΔΡΕΑ
-ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΟΛΑΚΗ ΠΑΥΛΟ
-ΦΟΡΕΙΣ
-ΜΜΕ
ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ

Με το άρθρο 29 του Ν.4461/2017 παρέχεται η δυνατότητα στους ειδικευμένους γιατρούς και οδοντίατρους κλάδου Ε.Σ.Υ που υπηρετούν σε νοσοκομεία και αποκεντρωμένες μονάδες Υγείας των Δ.Υ.ΠΕ. άγονων Α΄ περιοχών, όταν συμπληρώνουν συνολική και πραγματική υπηρεσία πέντε ετών σε αυτά, να μετατίθενται διατηρώντας το βαθμό που κατέχουν, σε νοσοκομείο, αποκεντρωμένη μονάδα των Δ.Υ.ΠΕ. οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση της ίδιας ειδικότητας. Εξαιρούνται όμως οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Είναι εντελώς παράλογο, πολύ περισσότερο που σε απόφαση του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε στην παροχή κινήτρων για τους επικουρικούς γιατρούς τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή δύο χρόνια πριν την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, ο νομός Λέσβου είχε χαρακτηριστεί ως άγονη και προβληματική περιοχή λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών τους συνθηκών.

Αναρωτιόμαστε τι έχει αλλάξει από τον Ιούνιο του 2015; Οι λόγοι που επέβαλλαν τον χαρακτηρισμό ως άγονης περιοχής του νομού της Λέσβου έχουν εκλείψει;
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είχε έγκαιρα αναδείξει το ζήτημα πριν την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή αλλά και μετά στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Δυστυχώς έως τώρα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Ζητάμε εκ νέου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παρέχεται η δυνατότητα μετάθεσης και στους συναδέλφους του νοσοκομείου της Λέσβου.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  2. Για τον κρατούμενο πρόσφυγα
Αθήνα 22 Ιανουαρίου 2018
Α.Π:8543
ΠΡΟΣ:
-ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
-ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΞΑΝΘΟ ΑΝΔΡΕΑ
-ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΟΛΑΚΗ ΠΑΥΛΟ
-ΦΟΡΕΙΣ
-ΜΜΕ
ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στηρίζει το αίτημα της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο ασθενής, πρόσφυγας Πακιστανικής καταγωγής, που κρατείται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο και να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
Η συνέχιση της κράτησης του στο «hot spot» της Μόριας, στο οποίο επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης υγείας του.

Πηγή oengegr.com