Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: « Να εξαιρεθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τον φόρο διαμονής στα τουριστικά καταλύματα»

Αίτημα στην Υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υπέβαλλε αίτημα στην Υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου για την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από την επιβολή του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμη Κύρια Υπουργέ,

Με την παρούσα θα θέλαμε να ζητήσουμε την εξαίρεση της επιβολής του  Φόρου Διαμονής στα τουριστικά καταλύματα των νησιών  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Είναι γνωστό ότι μία από τις επιπτώσεις του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος αφορά στον τομέα του τουριστικού. Για το λόγο αυτό  από τους εμπλεκομένους κατ’ αρμοδιότητα  φορείς γίνονται συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες αναστροφής του δυσμενούς κλίματος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν  και αυτό αποτυπώνεται ήδη στα αποτελέσματα του 2017.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα έσοδα του τομέα του τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχονται μόλις στο 1% των αντίστοιχων συνολικών εσόδων της χώρας. Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι στο προϋπολογισμό του 2018 τα προβλεπόμενα έσοδα που θα προκύψουν από την επιβολή του Φόρου Διαμονής στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 74 εκ., το αντίστοιχο εκτιμώμενο ποσό για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τις 740.000 ευρώ (1% επί 74 εκ).

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να τονίσουμε ότι στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου :
Τα καταλύματα  είναι μικρού μεγέθους – οικογενειακές επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος διανυκτέρευσης (25 έως 70€)

Τα ποσοστά πληρότητας είναι  χαμηλά .

Η τουριστική περίοδος είναι πολύ μικρότερη από ότι στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (κλιματολογικές συνθήκες, γεωγραφική θέση)

Κατά συνέπεια ο οριζόντιος, μη αναλογικός Φόρος Διαμονής δημιουργεί μεγαλύτερες ποσοστιαίες επιβαρύνσεις με συνακόλουθη επίπτωση στη δημιουργία δυσμενών συνθηκών ανταγωνιστικότητας και τελικά  να τίθεται ακόμα και θέμα βιωσιμότητας.

Επιπρόσθετα οι επιπτώσεις  στον τουριστικό τομέα επιφέρουν αλυσιδωτές και πολλαπλασιαστικές δυσμενείς συνέπειες στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.



Εκτιμούμε λοιπόν, ότι ο Φόρος Διαμονής, ενώ έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, θα επιφέρει δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε μία εποχή τις δυσκολίες της οποίας ουδείς δικαιούται  να μη αναγνωρίζει.

Για το λόγο αυτό αιτούμεθα την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον επιβληθέντα από 1-1-2018 Φόρο Διαμονής  και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά νόμο ενέργειες.

Με εκτίμηση,
   Χριστιάνα Δ. Καλογήρου

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου»