Συντονισμός των Μουσείων της Λέσβου για την προώθηση κοινών δράσεων και την ενημέρωση των επισκεπτών της Λέσβου

Συντονισμός των Μουσείων της Λέσβου για την προώθηση κοινών δράσεων και την ενημέρωση των επισκεπτών της Λέσβου


Οι εκπρόσωποι των Μουσείων της Λέσβου συναντήθηκαν στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στη Μυτιλήνη για να συζητήσουν τη συνεργασία των Μουσείων της Λέσβου ενόψει της νέας χρονιάς και να συντονίσουν τις δράσεις προώθησης και προβολής των Μουσείων της Λέσβου με στόχο την ανάδειξη των θησαυρών των Μουσείων που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τουριστική ανάπτυξη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ως υπεύθυνος των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου,
ο κ. Κώστας Αστυρακάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Λέσβου ως εκπρόσωπος των Δημοτικών Μουσείων,
η κα. Μαρία Βενιζελέα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,
η κα. Μαντώ Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,
ο Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade,
ο Πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου,
ο κ. Δημήτρης Καραπιπέρης, εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου Χιδήρων «Γεώργιος Ιακωβίδης»,
η κα. Νέλλη Κάσδαγλη, εκπρόσωπος του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά,
ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος και η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,

Ο Συντονιστής του Δικτύου Καθ. Ν. Ζούρος αναφέρθηκε σύντομα στον απολογισμό δράσεων 2017 και τους στόχους για το 2018.

Ειδικότερα, τα θέματα της συνάντησης επικεντρώθηκαν στη συνεργασία για την υλοποίηση κοινών δράσεων που περιλαμβάνουν:

Δημοσιοποίηση επικαιροποιημένων πληροφοριών για τη λειτουργία των Μουσείων, τα ωράρια λειτουργίας και τα στοιχεία επικοινωνίας των Μουσείων τη φετινή τουριστική περίοδο.
Δημιουργία κοινού ενημερωτικού εντύπου των Μουσείων της Λέσβου, στο οποίο θα εμφανίζονται οι θέσεις των Μουσείων του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου καθώς και πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Συντονισμός εκδηλώσεων και από κοινού γεγονότων (Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Συντονισμός ενεργειών για τη δημιουργία σπονδυλωτής ψηφιακής έκθεσης αφιερωμένης στην ελιά, μέσα από την οποία για πρώτη φορά θα ενωθούν όλα τα Μουσεία της Λέσβου σε μια έκθεση, η οποία θα καλεί τους επισκέπτες να τα επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τα μοναδικά εκθέματά τους τον πολιτισμό της ελιάς στη Λέσβο.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Το ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συγκροτούν τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας. Στο Δίκτυο συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και των Μουσείων του Δήμου Λέσβου θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.