Μετά από 17 χρόνια: Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Β ορόφου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας η κοπή βασιλόπιτας του πρώην «ΘΕΟΜΗΤΩΡ»

Μετά από 17 χρόνια στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Β ορόφου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Β. Αιγαίου η κοπη βασιλοπιτας

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 στις 11 πμ, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην «Θεομήτωρ») έκοψε την πίτα του.

Μετά από δεκαεπτά χρόνια η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Β ορόφου του Κέντρου, ο οποίος παραδόθηκε πριν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των επισκευών.

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης οι περιθαλπόμενοί του Κέντρου και τα παιδιά από την Κυψέλη που συνόδευε η κ. Ασπα Γραμμού.



Εργαζόμενοι, παλιά και νέα μέλη διοικητικών συμβουλίων, παλαιοί Πρόεδροι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, συνεργάτες του Κέντρου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Η πρόεδρος του Κέντρου, Κατερίνα Βόλτσιου, ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της.

Σε χαρούμενο κλίμα ακολούθησε μπουφές με πλούσια και εκλεκτά εδέσματα.

Ακολουθεί η ομιλία της Προέδρου του Κ.Κ.Π.Π.Β.Α μετά την κοπή της πίτας:

Καλή σας ημέρα,

Ευχαριστώ όλους και όλες που είστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας. Βρισκόμαστε εδώ με αφορμή το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων που πραγματοποιήσαμε στην διάρκεια του 2017 και συγχρόνως θα μιλήσουμε για τις σκέψεις και τα οράματά μας για το 2018.

Μόλις προχτές με ενημέρωσαν ότι μετά από 17 χρόνια κόβεται και πάλι η πρωτοχρονιάτικη πίτα στην αίθουσα αυτή. Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά.

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να ευχαριστήσω  όλους τους εργαζομένους  που με την δουλειά τους, το φιλότιμό τους και το μεράκι τους συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου και στηρίζουν την λειτουργία του.

Ο σκοπός που υπηρετείται είναι οι περιθαλπόμενοι και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. 

Με αφορμή την ολοκλήρωση των επισκευών  του Β ορόφου έχω να σας πω ότι  το άνοιγμά του θα δώσει   πνοή στο Κέντρο δεδομένου ότι θα μπορέσουμε να από συμφωρήσουμε τα περιστατικά που ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο και να ανοίξουμε θέσεις για  νέες εισαγωγές.

Το μέλημα μας ως διοίκηση είναι να συμβάλλουμε έτσι ώστε να αλλάξουμε την εικόνα των Κέντρων Πρόνοιας. Αυτό αποτελεί κεντρική απόφαση και βρίσκει συνοδοιπόρους όλα τα κέντρα ανά την επικράτεια .

Αυτό λοιπόν που μας ενδιαφέρει είναι να επικεντρωθούμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την επίτευξη της ευημερίας του μέσα από  την εφαρμογή νέων πρακτικών. Να  δώσουμε  στους φιλοξενούμενους μας την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να έχουν μια καθημερινότητα που να τους δίνει ικανοποίηση και χαρά.

Άλλωστε οι ανθρώπους που φιλοξενούνται στο Κέντρο το θεωρούν σπίτι τους. Ευθύνη μας λοιπόν αποτελεί να διασφαλίσουμε  τους όρους αυτούς στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης του προαναφερόμενου σκοπού.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν  συνολικά 13 ΚΚΠ ανά την επικράτεια.

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική ανάγκη η χάραξη μιας κοινής πολιτικής από όλα τα Κέντρα, μαζί με το Υπουργείο που θα μας επιτρέψει να δώσουμε μόνιμες λύσεις στην κατεύθυνση της εξασφάλισης αξιοπρεπών όρων διαβίωσης των περιθαλπομένων των Κέντρων μας.

Αποτελεί λοιπόν κομβικής σημασίας η δικτύωση μεταξύ των Κέντρων. Αυτό εξασφαλίζει την ουσιαστική ενημέρωση που απορρέει από την εμπειρία και την ανταλλαγή απόψεων.
Στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης

Το Κέντρο μας  συμμετείχε με πέντε περιθαλπόμενους και δύο συνοδούς στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του '17 στην Λεπτοκαρυά και οργανώθηκε από το Κ.Κ.Π Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ημερίδα που ακολούθησε το ΚΚΠΠΒΑ συμμετείχε με δύο εισηγητές .

Τον Δεκέμβριο του '17 δύο από τους εργαζομένους του Κέντρου  συμμετείχαν σε ενημερωτική ημερίδα που   πραγματοποιήθηκε κάτω από την αιγίδα του ΚΚΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

 Ως διοίκηση θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την συνεχή  ενημέρωση των εργαζομένων. Έτσι τους  ενθαρρύνουμε στην κατεύθυνση της συμμετοχής τους σε σεμινάρια και ημερίδες.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η διοργάνωση   ενημερωτικής ημερίδας που θα λάβει χώρα στο Κέντρο μας με εισηγητές αξιόλογους επιστήμονες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να μοιραστούν μαζί μας την γνώση και εμπειρία τους.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η συμμετοχή του ΚΚΠΠΒΑ στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επ Αρωγή που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στα Χανιά της Κρήτης. Μαζί με εμένα συμμετείχαν τρείς εργαζόμενοι του Κέντρου. Και πάλι το ΚΚΠΠΒΑ είχε παρουσία με την παρέμβασή του με δύο εισηγητές, προτείνοντας νέες πρακτικές και εντοπίζοντας προβλήματα στη ώς τώρα λειτουργία των Κέντρων.

Εχουμε λάβει   πρόσκληση για συμμετοχή  του κέντρου μας σε προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των περιθαλπομένων μας για τον Ιούνιο του 2018, από το ΚΚΠ Θεσσαλίας.
Πλησιάζοντας στο τέλος

Πρέπει να αναφερθώ στις 12 θέσεις εργασίας που το Κέντρο προκήρυξε. Οι έξη αφορούσαν ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στο Κέντρο απο τον Σεπτέμβρη του 2017. Οι άλλες έξη αποτελούν επικουρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εντάσσονται σήμερα στο εργατικό δυναμικό του Κέντρου μας.

λίγο πριν  το τέλος Θα μιλήσω για το έργο του «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Β ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΚΠΠΒΑ (ΠΡΩΗΝ ΘΕΟΜΗΤΩΡ)» προυπολογισμού  935.000 ευρώ,   Το έργο εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διαχειρίζεται προγράμματα ΕΣΠΑ.

 και  αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την εξέλιξη του Κέντρου.

Στόχος μας  είναι να ανεβεί το ποιοτικό επίπεδο των υπηρεσιών του Κέντρου, μέσα από την βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του. Πρόκειται για έργα εκσυγχρονισμού του κτιριακού μας συγκροτήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή του αναβάθμιση.  Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας,  δίνοντας έτσι το περιθώριο στο Κέντρο να αξιοποιήσει κονδύλια του προϋπολογισμού του σε άλλα προγράμματα και δράσεις (σε συνδυασμό με το υποέργο εξοπλισμού) που αφορούν στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Το τελευταίο, κατέχει κυρίαρχη θέση στη στρατηγική της χώρας, που αφορά σε στοχευμένα  µέτρα κοινωνικής πολιτικής σχετικής µε την ενσωμάτωση οµάδων, απειλούμενων µε αποκλεισµό.

Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας είναι το ΚΚΠΠΒΑ ενώ φορέας υλοποίησης της πράξης  η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Η συνεργασία μας με την περιφέρεια υπήρξε εξαιρετική και προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βαλσαμίδη , ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο Κέντρο αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του έργου.

Δεν θα μπορούσα όμως να μην εκφράσω δημόσια και τις ευχαριστίες μου στον κ. Πλακωτάρη  τον επικεφαλής της διαχειριστικής Αρχής, η βοήθεια του οποίου μα και των συνεργατών του  υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την ένταξη του έργου.

Για το τέλος άφησα τα οικονομικά στοιχεία , την οικονομική έκθεση. Σύμφωνα με αυτή
Τα έσοδα του Κέντρου μας  προέρχονται από τον ΕΟΠΥ, από δωρεές, από την επιχορήγηση του Υπουργείου και από το Κρατικό λαχείο. Εδώ θα ήθελα να πω ότι η επισκευή του Β Ορόφου χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από χρήματα  του κρατικού λαχείου του 2017.

Μπορείτε να ενημερώνεστε  για τις δράσεις  μας και τα οικονομικά μας στοιχεία  μέσα από την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας. www.kkppva.gr

 Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ και να σας ευχηθώ 
   
Καλή Χρονιά.

Η Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Β.Α.

    Βόλτσιου Κατερίνα