GGO

OYZO

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Ο δήμαρχος Λέσβου καταγγέλλει διακίνηση ναρκωτικών και κρούσματα πορνείας στη Μόρια

Σε μήνυσή του, ο Σπύρος Γαληνός αναφέρεται στις υποθέσεις βίας, βιασμών ανηλίκων αλλά και στις φήμες ότι μέσα στο χώρο ταου hotspot γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και υπάρχουν “σοβαρά κρούσματα πορνείας”

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει, συμβαίνουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Ο κ. Γαληνός υποστηρίζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν εξασφαλίζουν καν ένα ανεκτό επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς στα 8 στρέμματα που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έπρεπε να φιλοξενούνται περίπου 1.800 άτομα. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς αυτή τη στιγμή πάνω από 6.000 άτομα μένουν στον καταυλισμό. Ανάμεσά τους και μέλη ευάλωτων ομάδων. Την ίδια ώρα, οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις από άποψη υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και οι ελλείψεις σε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των εργαζομένων εκεί.

“Σοβαρά κρούσματα πορνείας”

Η κατάσταση στο hotspot είναι δραματική. Οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό “βιώνουν καθημερινά, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού».

Μάλιστα, ο κ. Γαληνός αναφέρεται στη φημολογία ότι “εντός και εκτός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα πορνείας”.Σε απόγνωση η τοπική κοινωνία

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, οι κάτοικοι δικαίως ξεσηκώνονται και αυτοδικούν”, καθώς η κατάσταση έχει προκαλέσει προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. “Η εν γένει συμπεριφορά των απελπισμένων και εξαθλιωμένων αυτών ανθρώπων, δημιουργεί κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και πλήθος παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, που είναι φανερή στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης της Μυτιλήνης και του νησιού γενικότερα” σημειώνει στη μήνυσή του προσθέτοντας ότι οι παραβατικές συμπεριφορές έχουν φέρει σε απόγνωση την κοινωνία και έχουν δημιουργήσει αναστάτωση.

Με τη μήνυσή του, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των υπευθύνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού, όπως υποστηρίζει, “οι πράξεις και οι παραλείψεις τους είναι δόλιες και ηθελημένες, εκθέτουν σε κίνδυνο τους απελπισμένους και εξαθλιωμένους περιχαρακωμένους στις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου”, ενώ “η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και ο κίνδυνος διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ως άμυνα για την διάσωση της ζωής και της περιουσίας τους εκ μέρους των γηγενούς πληθυσμού του νησιού είναι υπαρκτός και λίαν πιθανός”.

Νέα ασφαλιστικά μέτρα στη Χίο

Σε ανάλογες ενέργειες προχώρησε και ο δήμος Χίου, που κατέθεσε νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δημοσίου. Στην αίτηση, ο δήμος ζητά ρύθμιση της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση και διακυβεύεται η ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και στον καταυλισμό, από την επαύξηση της δυναμικότητας του καταυλισμού της ΒΙΑΛ, με την εγκατάσταση των νέων οικίσκων.


Πηγη protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com