GGO

OYZO

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου- Αντιμέτρα με βελτίωση των υποδομών αν αυξηθεί-Σε κινητοποιήσεις διαρκείας η Λέσβος...θα γίνει της "Ακαδημίας"

Στα “τυφλά” βαδίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες του Αιγαίου, αναμένοντας μία επίσημη εξαγγελία για την παράταση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.


Το ζήτημα έθεσαν χθες εκ νέου στον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, οι Δήμαρχοι των τριών νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου) που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση με 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι, θα καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιπρότεινε πάντως ότι, θα στηρίξει τα νησιά του Αιγαίου με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές τους. Βέβαια, η απόφαση για τον μειωμένο ΦΠΑ πρέπει να ληφθεί, άμεσα, καθώς φθάνουμε στο τέλος του έτους και από 1.1.2018 ο ΦΠΑ θα εξισωθεί με τις κλίμακες που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη χώρα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από αρμόδια Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρουν ότι, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου βαίνει προς κατάργηση, πράγμα όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την Ελληνική πλευρά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στον προϋπολογισμό του 2018 δεν είναι καταγεγραμμένη σχετική αναφορά για διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι δε προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2018 ανεβάζουν την είσπραξη του ΦΠΑ κατά 0,5% σε σχέση με το 2017, που να αγγίζει τα 15,845 δισ. ευρώ από 15,767 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί να εισπραχθεί το 2017.

Πηγή www.epoli.gr
Θα γίνει της Ακαδημίας…..

Σε σειρά κινητοποιήσεων οδηγείται, από αύριο, η Λέσβος με τη βεβαιότητα «οι θεσμοί απέκλεισαν τη δυνατότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» αλλά και ότι «η κυβέρνηση δεν το διαπραγματεύτηκε όπως θα έπρεπε».

Για «κινητοποιήσεις έντονες και διαρκείας. Ανάλογες με αυτές του 1987, όταν όλο το νησί, ακόμα και η συγκοινωνία προς και από αυτό, νέκρωσε επί 15 μέρες, επειδή η τότε κυβέρνηση μετέφερε τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη Μυτιλήνη στη Ρόδο» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου και καλούν όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού αύριο (Πέμπτη), στις 9 το βράδυ, στο Επιμελητήριο Λέσβου, ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων αυτών. Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση καλούνται το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, αλλά και οι τρεις βουλευτές του νομού.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι θεσμοί δεν έκαναν δεκτό το αίτημα διατήρησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η κυβέρνηση δε το πάλεψε» υποστήριξε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες για το θέμα. Ενώ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος των φοροτεχνικών του νησιού Παναγιώτης Τατάκης σημείωσε πως «η μελέτη που εκπονήσαμε και αποδεικνύει ότι το όφελος για το δημόσιο από την αύξηση του ΦΠΑ είναι μόλις 20 εκατομμύρια δεν ελήφθη καθόλου υπόψη. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτό το "όπλο" που της δώσαμε».

«Με την αύξηση του ΦΠΑ θα ακριβύνουμε και σαν τουριστικός προορισμός οπότε θα απομονωθούμε περαιτέρω» υποστήριξε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Και ο Πρόεδρος του παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης είπε πως «στην οικοδομή που κινεί 40 επαγγέλματα, θα είναι ακόμα μια μαχαιριά η αύξηση του ΦΠΑ».

«Υπήρξε εμπαιγμός των νησιών για να μην αντιδράσουν, αν ήθελε να το πετύχει θα το έκανε, υπήρξε όμως στρατηγική για να μη γίνει. Τις ημέρες που συζητείται ο προϋπολογισμός, η Λέσβος πρέπει να είναι στον δρόμο» τόνισε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.

«Τι θα γίνει από δω και μπρος, με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε, θα αποφασιστεί την Πέμπτη το βράδυ και η συμμετοχή όλων σε αυτή τη μάζωξη θα κρίνει και τη δυναμική των κινητοποιήσεων» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας.

«Το νησί έχει βάλει πλάτη πολλές φορές σε σοβαρά ζητήματα. Ακόμα και τώρα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κατουσέλλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com