Γλυκές Χριστουγεννιάτικες συνταγές για παιδιά

Έρχονται οι γιορτές και μαζί τους και οι διακοπές!


Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών αλλάζει, αφού περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ενώ οι επιπτώσεις στη διατροφή τους είναι άμεσες.


Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα παιδιά έχουν συνδυάσει τις γιορτινές μέρες με την κατανάλωση γλυκών, και ακόμα κι αν οι γονείς προσπαθήσουν να τα αποτρέψουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν. 

Ίσως όμως δεν χρειάζεται μια τόσο αυστηρή πρακτική, αφού είναι δυνατό το παιδί τους να καταναλώνει μεν γλυκά αλλά να διατηρήσει μια ισορροπημένη διατροφή! Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν σε αυτό!

·         Προσφέρετε στα παιδιά σπιτικά γλυκά και όχι αγορασμένα απ΄ έξω. Τα σπιτικά γλυκά έχουν καλύτερης ποιότητας υλικά και συνήθως είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρη.

·         Προτιμήστε τα γλυκά που θα παρασκευάσετε να είναι σε μικρό μέγεθος μερίδας, καθώς τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, τείνουν να καταναλώσουν ολόκληρο το γλυκό, οπότε αυτή η πρακτική θα βοηθήσει να τους προσφέρετε και να καταναλώσουν μικρότερες ποσότητες.

·         Αφήστε τα παιδιά να καταναλώνουν γλυκά, αλλά αφού έχουν φάει το φαγητό τους. Μην το θέσετε όμως με τρόπο που να υποδηλώνει «δώρο», δηλ. εάν φάει το φαγητό, θα φάει γλυκό, αλλά με τρόπο «σειράς των πραγμάτων»: πρώτα φαγητό, μετά γλυκό. Άλλωστε, όταν τα παιδιά δεν πεινούν είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν λιγότερη ποσότητα γλυκού.

·         Μην έχετε τα γλυκά σε κοινή θέα. Είναι πολύ συχνό στις γιορτές τα γλυκά να βρίσκονται μονίμως πάνω στο τραπέζι όπου τα βλέπουν όλοι. Αν και αυτό ίσως συμβάλλει στη γιορτινή ατμόσφαιρα, αυξάνει και την πιθανότητα να υπερκαταναλώνονται τόσο από μικρούς όσο και μεγάλους!

·         Αποφύγετε να έχετε γλυκά στο σπίτι για πάρα πολλές μέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχετε πιατέλες με γλυκά από τις αρχές Δεκέμβρη ως το τέλος των εορτών. Προσπαθήστε να περιοριστείτε μόνο στις μέρες των εορτών.

·         Αναζητήστε εναλλακτικές συνταγές γλυκών που προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερο λίπος και ζάχαρη, όπως αυτές που παρατίθενται παρακάτω!

Χιονισμένα τρουφάκια με καρότο και καρύδα

Το συγκεκριμένο γλυκό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε καρότο προσφέρει βιταμίνες, όπως τα καροτενοειδή, αλλά και διαιτητικές ίνες. Παράλληλα, δεν περιέχει πρόσθετα λιπαρά, πέραν αυτών που περιέχονται φυσικά στο ινδοκάρυδο και καθώς το μέγεθος μερίδας είναι μικρό αποτελεί μια καλή επιλογή γλυκού χαμηλή σε θερμίδες! 

Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ!

Γιορτινά μπισκότα με βρώμη και μέλι

Τα συγκεκριμένα μπισκότα αποτελούν μια πιο ισορροπημένη επιλογή σε σχέση με πολλές συνηθισμένες συνταγές μπισκότων που κυκλοφορούν στην αγορά. Προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως διαιτητικές ίνες και βιταμίνες Β, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Παράλληλα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, εφόσον δεν περιέχουν ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο. Καθώς δεν περιέχουν ζωικά παράγωγα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως γλύκισμα σε περιόδους νηστείας.

Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ!

Γλυκά φρούτα των ξωτικών

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό σε θερμίδες, καθώς έχει ως βάση τα φρούτα και δεν περιέχει καθόλου λίπος. Παράλληλα προσφέρει διαιτητικές ίνες και βιταμίνες και καθώς περιέχει ξηρούς καρπούς προσφέρει ωφέλιμα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες.

Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ!

Χριστουγεννιάτικα cupcakes μπανάνας

Καθώς τα παιδιά αγαπούν τα cupcakes είναι βέβαιο πως το συγκεκριμένο γλυκό θα τα ενθουσιάσει. Αποτελεί μια πιο ελαφριά εκδοχή από τις κλασικές συνταγές κέικ, καθώς δεν περιέχει πολλή ζάχαρη, αβγά αλλά και βούτυρο, συνεπώς έχει λιγότερα λιπαρά ενώ παράλληλα είναι αρκετά γλυκό λόγω των φρούτων που περιέχει. Δεν συνδυάζεται με κάποια επικάλυψη, όπως συνηθίζεται στα περισσότερα cupcakes, οι οποίες είναι συνήθως ιδιαιτέρως λιπαρές, παρά μόνο με άχνη και κανέλα, ώστε να έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. 

Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ!


* Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestlé Ελλάς.

Η Επιστημονική Ομάδα υλοποίησης του ΕΥΖΗΝ παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις του.
Για πληροφορίες:

Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/