Αποσυμφόρηση των νησιών: 1650 μετανάστες αναχώρησαν από το Βόρειο Αιγαίο τον Δεκέμβριο- 1265 νέοι μετανάστες ήρθαν στο Β. Αιγαίο τον Δεκέμβριο

Σε εφαρμογή σχεδίου αποσυμφόρησης της Λέσβου από πρόσφυγες και μετανάστες οι αναχωρήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες.

Συνολικά 1650 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι μέλη ευάλωτων κατηγοριών αναχώρησαν από τη Λέσβο για δομές φιλοξενίας στην Αθήνα και στην άλλη Ελλάδα, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου το βράδυ.

Σε εφαρμογή σχεδίου αποσυμφόρησης της Λέσβου από πρόσφυγες και μετανάστες οι αναχωρήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής οι διαμένοντες μέσα στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για πρώτη φορά μετά από μήνες έπεσαν κάτω από 6.000. Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου μετρήθηκαν σε 5.500. Την ίδια ώρα στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι διαμένοντες είναι 990 ενώ σε άλλες δομές μέσα στην πόλη κυρίως, διαμένουν περί τους 700 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο μεταξύ από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο πέρασαν συνολικά 659 άτομα. Στη Χίο 550. Και στη Σάμο 560. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες 17 μέρες του Δεκεμβρίου πέρασαν 1.769 πρόσφυγες και μετανάστες. Το ίδιο διάστημα η τουρκική ακτοφυλακή επενέβη σε 17 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 775 άτομα που επέβαιναν σε πλαστικές λέμβους με προορισμό τα νησιά.



1265 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες δυο εβδομάδες του Δεκεμβρίου κι αυτό παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Συγκεκριμένα στη Λέσβο πέρασαν 600 άτομα, στη Χίο 460 και στη Σάμο 507. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις Αστυνομικές αρχές η αύξηση των ροών προς τη Σάμο οι οποίες για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, από 1 Δεκεμβρίου έως και σήμερα η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε την επαναπροώθηση στις τουρκικές ακτές συνολικά 17 λεμβών στις οποίες επέβαιναν 775 άτομα.

Πηγή www.skai.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ