Άστραψε και βρόντηξε ο Δήμαρχος Λέσβου: «Παλλαϊκή- Παλλεσβιακη συγκέντρωση την Δευτέρα»-Τι είπε για Μουζαλα, ΕΕ και Κυβέρνηση (Βίντεο)

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Λέσβου για την Παλλεσβιακή κινητοποίηση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με θέμα το μεταναστευτικό.


Ο Δήμαρχος Λέσβου σε μια 25λεπτη συνέντευξη τα είπε όλα ενώ τα έβαλλε με τον κο Μουζαλα και την Κυβέρνηση για τις πολιτικές που χρησιμοποιούν σε βάρος του νησιού και των πολιτών του.

Ο Δήμαρχος Λέσβου ξεκίνησε λέγοντας πως «H Λέσβος, με κοινό μέτωπο που συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι φορείς μετά το κάλεσμά μας, να διατρανώσει δυναμικά στην κυβέρνηση πως όχι απλά δεν σηκώνει περαιτέρω επιβάρυνση η κατάσταση στο προσφυγικό, αλλά και πως απαίτηση πλέον είναι η άμεση αποσυμφόρηση των δομών.»

Στην ερώτηση για ποιό λόγο αποφάσισε να προχωρήσει στην απεργία δήλωσε «Γιατί τους μιλάμε λογικά, προτείνουμε πράγματα αλλά δεν μας ακούν. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας έστειλε πριν από δύο εβδομάδες ένα σημείωμα και μου ζήτησε και πάλι να βοηθήσω, να βρεθούν ξενοδοχεία. Μα εγώ δεν είμαι ούτε ξενοδόχος ούτε θυρωρός. Εχουμε 8.300 ανθρώπους και οι χώροι που διαθέτουμε μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 3.500. Το πρόβλημα συνεχίζεται τόσους μήνες και συνεχώς διογκώνεται, με αποτέλεσμα να διασαλεύεται η κοινωνική συνοχή.»



Για τον γεωγραφικός περιορισμό είπε «Ο γεωγραφικός περιορισμός είναι απαράδεκτος και ζητάμε ισοκατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες της Λέσβου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες.  Αυτό το λέει ο κ. Μουζάλας. Αλλά αν συμβεί αυτό, είναι ωμή καταστρατήγηση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν για να μας εκβιάσει. Να έρθει ο χειμώνας, να κρυώνουν τα παιδάκια και να μας υποχρεώσουν να δεχθούμε να γίνει το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας. Αυτό είναι αδύνατον. Να φύγουν οι υπεράριθμοι, να μείνουμε με τους ανθρώπους που μπορούμε να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις που έχουμε σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους.»

Για τα αιτήματα που θα ακουστούν την Δευτέρα είπε

«1) Την απαίτηση απο την Κυβέρνηση και Ε.Ε. για άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας.

2) Την κατηγοριματική αντίθεσή μας στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας.

3) Δυναμική αντίσταση με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους

4) Δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας.»

Αξίζει να τονίσουμε ότι σε συνάντηση που έγινε από τον αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαρό, με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, αλλά και του προεδρείου του Συντονιστικού που προετοιμάζει παράλληλα τις κινητοποιήσεις για το άλλο μεγάλο ζήτημα που «καίει» τη Λέσβο, εκείνο του ΦΠΑ, συμφωνήθηκε η κοινή δράση και το κοινό μέτωπο στο εξής, μέχρι τη στιγμή που θα έρθει μία απτή απόδειξη ότι οι συνθήκες και η εξέλιξη του προσφυγικού στο νησί, πράγματι θα αλλάξει.

Χαρακτηριστικό της συναίνεσης που φαίνεται ότι εξασφαλίστηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ της δημοτικής αρχής και των τοπικών φορέων, είναι και η απόφαση του «Συντονιστικού» να συνδράμει με κάθε τρόπο για την επιτυχία της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα (20/11) μεγάλη κινητοποίηση που κήρυξε ο δήμος, μεταθέτοντας μάλιστα την κηρυγμένη γενικευμένη απεργία για τον ΦΠΑ για τις 29 πια του μήνα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και στα δύο συλλαλητήρια που ζητούν άμεση λύση για τα δύο μείζονα για την Λέσβο ζητήματα.

Έτσι οι φορείς που θα συμμετέχουν στην γενική απεργία είναι:

• ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
• ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
• ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
• ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ
• ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
• ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
• ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
• ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ο Δήμαρχος Λέσβου είπε πως δεν ξέρει αν θα παραβρεθούν οι βουλευτές ενώ τόνισε πως σε επαφή που είχε με την Περιφερειάρχη κ Καλογήρου του είπε πως θα συμμετάσχει.

Τώρα σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες της Παλλεσβιακης κινητοποίησης είπε πως θα υπάρχει προσυγκεντρωση έξω από το Δημαρχείο στις 10:30, στις 11 θα ξεκινήσουν αν το επιτρέψει ο καιρός με πορεία προς την πλατεία Σαπφούς όπου θα γίνουν οι σχετικές ομιλίες και στις 12 ξανά με πορεία θα μεταβούν μέσα στο δημοτικό θέατρο όπου θα γίνει συναυλία αλληλεγγύης. Αν ο καιρός δεν επιτρέψει την ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία, τότε όλη η κινητοποίηση θα γίνει σο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.



Δείτε πως κατέγραψε Live το lesvospost.com όλη την συνέντευξη μέσω της σελίδας μας LesvosPost.com official ενώ σε λίγο θα δείτε και μεγάλα αποσπάσματα βίντεο από αυτή…

Βίντεο live: Στεφάνου Ευστράτιος (Ρεπόρτερ LesvosPost.com)  



Δείτε όλη την συνέντευξη από την ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ