ΟΝΝΕΔ Λέσβου «Ασφυξία όχι μόνο στους επαγγελματίες αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές η αύξηση του ΦΠΑ»

Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου συνάντησε και συνομίλησε με μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του νησιού

Ενόψει της κινητοποίησης που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων της Λέσβου, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, με αίτημα την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η ΟΝΝΕΔ Λέσβου συνάντησε και συνομίλησε με μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του νησιού (κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Μυτιλήνης), καταγράφοντας τις απόψεις τους γι αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες θα προκαλέσει ασφυξία όχι μόνο στους επαγγελματίες αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές καθώς η αύξηση των τιμών θα προκαλέσει περιορισμό της αγοραστικής ικανότητας. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους περίπου 800 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στραφούν είτε σε άλλες αγορές εκτός νησιού (αγορές στη γείτονα χώρα), είτε στις ηλεκτρονικές αγορές.



Τέλος, η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, θα επιφέρει επιπλέον πλήγμα στον τουρισμό του νησιού, μειώνοντας τη επισκεψιμότητα, οδηγώντας τις τοπικές επιχειρήσεις σε μαρασμό και κατ επέκταση σε λουκέτο.

Το μειωμένο ΦΠΑ αποτελεί για τις παραμεθόριες περιοχές κίνητρο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, ιδιαιτέρα αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Η Πολιτεία οφείλει να υπερασπιστεί και να διατηρήσει το καθεστώς της νησιωτικότητας, τόσο για την εξασφάλιση τοπικού άλλα και εθνικού συμφέροντος.

Τέλος, δεν θα πρέπει να συνδέεται ο μειωμένος ΦΠΑ με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως υποστήριξε πέρυσι ο Πρωθυπουργός. Ο μειωμένος ΦΠΑ είναι μία διαδικασία που ισχύει χρόνια και έχει τα οφέλη του για την τοπική οικονομία. Δε μπορεί να αποτελεί «όμηρο» του προσφυγικού ζητήματος και αλληλένδετο κομμάτι του.