Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Τάσσου στη Λέσβο για ευλογιά, μεταναστευτικό, σεισμό και ΦΠΑ

Σε χωριά της Λέσβου, όπου εκτροφές προβάτων έχουν πληγεί από την ευλογιά, περιόδευσε την Παρασκευή και το Σάββατο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.


Παρουσίασε και συζήτησε με τους κτηνοτρόφους τη σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το τεράστιο πρόβλημα της επιζωοτίας της ευλογιάς.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν πήρε κανένα μέτρο πρόληψης ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό από το Φλεβάρη του 2017, δεν αποζημιώνει, αν αποζημιώνει, τους κτηνοτρόφους με βάση την παραγωγή, συνεχίζει την πολιτική της υποβάθμισης και υποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών και γενικότερα εφαρμόζει την ΚΑΠ που σαν στόχο έχει το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Την Παρασκευή το απόγευμα επισκέφθηκε τη Στύψη, που ήταν η τρίτη περιοχή μετά το Μαντάμαδο και την Αγία Παρασκευή που παρουσιάστηκε κρούσμα ευλογιάς. Την ίδια μέρα επισκέφθηκε τα Δάφια και την Αγία Παρασκευή.

Το Σάββατο το απόγευμα επισκέφθηκε τη Φίλια, την τέταρτη περιοχή με κρούσμα μόλυνσης, το Σκαλοχώρι και την Ανεμώτια. Η Ανεμώτια ήταν το μόνο χωριό από όσα επισκέφθηκε όπου είχε τοποθετηθεί τάπητας απολύμανσης και ετοιμαζόταν να λειτουργήσει τάφρος απολύμανσης, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει σε όλο το νησί από το Φλεβάρη.

Συνολικά στη Λέσβο 18 εκτροφές έχουν μέχρι τώρα μολυνθεί, ενώ ήταν 12 πριν μερικές μέρες, και πάνω από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που κινδυνεύει να αφανίσει την κτηνοτροφία των 400.000 αιγοπροβάτων, που είναι ο βασικότερος πυλώνας της οικονομίας του νησιού. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τη συνεχή υποστήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους και την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης τους μέσω των αγροτικών συλλόγων, στο πλαίσιο της κοινωνικής συμμαχίας, για τη λύση των άμεσων προβλημάτων τους και τελικά για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί στον αφανισμό τους.

Το Σάββατο το πρωί έδωσε συνέντευξη στο τοπικό κανάλι «TV Μυτιλήνη» και αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας αποκαλώντας τον κ. Τραμπ «διαβολικά καλό» ξέπλυνε όσο κανένας άλλος τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Και με τις συμφωνίες που έκανε για τα F16, την αναβάθμιση και την πολυετή συμφωνία για τη βάση της Σούδας, την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακό κόμβο αλλά και βάση αμερικανικών ελικοπτέρων, την πλήρη ενσωμάτωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ, ενέπλεξε βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εκθέτοντας τον ελληνικό, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής, σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Αναφέρθηκε στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα που είναι άμεση συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολιτικών και επεμβάσεων. Στο διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών στα νησιά και στη χώρα μας, που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και που σαν στόχο έχει να εμποδίσει τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών τους να έρχονται στην ΕΕ, κατά παράβαση κάθε έννοιας ηθικής και διεθνούς δικαίου. Έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική και απαράδεκτη κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους των νησιών και ειδικότερα της Λέσβου, που δέχθηκε και δέχεται το μεγαλύτερο κύμα. Στο hot spot της Μόριας αυτή τη στιγμή στοιβάζεται σχεδόν τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων, από όσους μπορεί με στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες να φιλοξενήσει.

Παρουσίασε τις πάγιες θέσεις του Κόμματος για το διπλό απεγκλωβισμό και σε πρώτη φάση από τα νησιά, των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, για τις οποίες άμεση ευθύνη έχει και η χώρα μας αφού συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τη λήψη άμεσων μέτρων για ανθρώπινες συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ιδιαίτερα εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, καθώς και τη γρήγορη επανένωση των οικογενειών όσων το δικαιούνται.
Για το οξύ πρόβλημα της επιζωοτίας της ευλογιάς ανέφερε τις θέσεις του ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων, έστω και καθυστερημένα, όπως υγειονομικοί έλεγχοι των ζώων, τάπητες και τάφροι απολύμανσης, την αποζημίωση με βάση την παραγωγή και όχι την απλή αντικατάσταση του θανατωθέντος ζώου, την απαλλαγή από φόρους και πάγωμα δανείων, την ένταξη των πληγέντων κτηνοτρόφων στους ανέργους, τον έλεγχο των ζωοτροφών, τη στελέχωση της κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, με τουλάχιστον με 13 μόνιμους κτηνιάτρους που προβλέπονται στον οργανισμό, αντί των 4 που σήμερα υπηρετούν και την επαναλειτουργία και επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των 7 κτηνιατρικών κέντρων σε όλα τα μεγάλα χωριά του νησιού.

Σε σχέση με τους σεισμόπληκτους του νησιού και ιδιαίτερα της Βρίσας, 4 μήνες μετά το σεισμό και μετά τις παρελάσεις και μεγαλοστομίες επισήμων και ειδικών, το επίδομα των 580 ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμα σε όλους τους δικαιούχους, ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί αμέσως μετά το σεισμό. Ο χειμώνας έρχεται και το επίδομα οικοσυσκευών και ενοικίου δεν έχει ακόμα δοθεί σε κανένα. Τα υπό κατεδάφιση 270 κτίσματα στη Βρίσα χάσκουν και είναι έτοιμα να καταρρεύσουν από μόνα τους στην πρώτη βροχή και για τη κατεδάφισή τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος και να αποζημιωθούν εκ των υστέρων. Το ΚΚΕ δεν έπαψε ούτε στιγμή να παρακολουθεί το θέμα και να κάνει παρεμβάσεις, τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή, με τελευταία το ψήφισμα που κατέθεσε προς ψήφιση στην Ευρωβουλή για αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών από φυσικές καταστροφές και παρουσίασε στους κατοίκους ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ από 1/1/2018 και τόνισε ότι το αίτημα για τη διατήρησή του δεν θα πρέπει να συνδυάζεται μόνο με το προσφυγικό ή τις φυσικές καταστροφές, αλλά με τον κύριο λόγο που αυτό το μέτρο επιβλήθηκε, μετά από πολλούς αγώνες πρωτοστατούντος του ΚΚΕ, που δεν είναι άλλος από ένα μικρό αντιστάθμισμα στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και λειτουργίας, λόγω νησιωτικότητας. Επεσήμανε επίσης ότι το αίτημα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ θα πρέπει να συνδυαστεί με το αίτημα για την πλήρη κατάργησή του στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τη δραστική μείωσή του στα άλλα είδη, γιατί οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο αντιλαϊκοί και θα πρέπει να αντικατασταθούν από τους άμεσους φόρους, που θα καταβάλλει κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο.


Πηγή 902.gr