Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου «Οι αρχές του τόπου μας γνώριζαν το πρόβλημα με τη ζωονόσο της ευλογιάς..αλλά αδιαφόρησαν»

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου


Οι  αρχές του τόπου μας, Περιφέρεια, Δήμος και Κτηνιατρική Υπηρεσία αν και γνώριζαν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα με τη ζωονόσο της ευλογιάς,  στην ουσία αδιαφόρησαν. Αφού τόσο καιρό μόνο με λόγια προσπαθούσαν να το αντιμετωπίσουν . Οι παραπάνω αρχές ή δεν έχουν ακουστά ότι το <<προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν >> ή συναινούν στο προμελετημένο  έγκλημα που προωθεί η ΕΕ. Και αυτό δεν είναι άλλο από το σταδιακό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας σε φυτική και ζωική παραγωγή.
      
 Καταγγέλλουμε ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου στο νησί μας παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Ομοσπονδίας πριν ένα χρόνο. Και επειδή όλοι οι δημόσιοι παράγοντες του τόπου, το μόνο που έκαναν ήταν να ρίχνουν την ευθύνη στους κτηνοτρόφους, η  Ομοσπονδία αποφάσισε να ξεκινήσει περιοδείες και να ενημερώσει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του νησιού, ότι μόνο με τον δικό του αγώνα, τη πάλη του στους δρόμους, ενωμένος να στείλει μήνυμα στη κυβέρνηση και στην Ε.Ε. ότι η ελεύθερη κτηνοτροφία στη χώρα μας δεν θα θυσιαστεί για να βρουν ελεύθερη αγορά οι σταβλισμένες και ισχυρές μονοπωλιακές κτηνοτροφικές μονάδες των βορείων ευρωπαϊκών χωρών.
        
 Οι μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας να βγάλει τα συμπεράσματά της, βλέποντας την πολιτική που ακολουθούν, όσα κόμματα ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια και ακολούθησαν πιστά το δρόμο που χάραξε η Ευρώπη του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παλλεσβιακή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

1. Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους θανατώθηκαν αναγκαστικά ή απεβίωσαν από τη ζωονόσο, η δε αποζημίωση να λογιστεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα έως και την ανασύσταση του κοπαδιού.
2. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κ.λπ., για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού.
3. Να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές έως τη λήξη της καραντίνας, ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στα επιπλέων έξοδα.
4. Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού σε κάθε κτηνοτρόφο.
5. οι παθόντες κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Να παγώσουν τα δάνειά τους. Να εγγραφούν ως άνεργοι στον ασφαλιστικό τους φορέα.
6. Να σφάζεται μόνο το άρρωστο κοπάδι σε περίπτωση που έχει πάνω από ένα κοπάδι.
7. Να γίνεται σωστά η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης.
8. Να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα Κτηνιατρεία για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. Όχι στον θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής.
9. Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών, επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων, οχημάτων βαρέως τύπου.
10.Έλεγχος των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί.
11. Άμεσα δημιουργία και λειτουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων, (αποτεφρωτήρας) στο νησί με ευθύνη του κράτους.
12. Κατώτατες εγγυημένες τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων.


                                                                                 Μυτιλήνη 05/11/17