Εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές μέσα στο 2018 ; - Ασκήσεις επί... διπλής κάλπης για το κυβερνητικό επιτελείο

Ασκήσεις επί... διπλής κάλπης για το κυβερνητικό επιτελείο που παρά τις διαβεβαιώσεις περί «εξάντλησης της τετραετίας» καταστρώνει σχέδια για πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία


Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα για εξάντληση της 4ετίας, οι σχεδιασμοί για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχουν ήδη ξεκινήσει στο Μαξίμου και εκείνο που φαίνεται να προκρίνεται ακόμη και πριν από τον χρόνο των εκλογών είναι το σενάριο για δίδυμες κάλπες.

Γιατί δίδυμες κάλπες

Όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου συναρτώνται άμεσα με τις εξελίξεις στο πεδίο της τρίτης αξιολόγησης και γενικώς την πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος και υπαγορεύουν δίδυμες κάλπες σε κάθε περίπτωση.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, με προφανή στόχο η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκτονωθεί με μεγαλύτερο βαθμό στη δεύτερη κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε εκείνη των βουλευτικών εκλογών.

Ποια είναι τα σενάρια για τις εκλογές

1. Εκλογές την άνοιξη του 2018. Σ' αυτή την περίπτωση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δεύτερη κάλπη θα μπορούσε να είναι αυτή του «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος με φόντο τη συνταγματική αναθεώρηση -ένα ερωτηματολόγιο, για παράδειγμα, για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.λπ. Είναι προφανές η προσφυγή στις κάλπες την προσεχή άνοιξη συνεπάγεται πως η κυβέρνηση επιλέγει αυτό τον τρόπο διαφυγής μπροστά στο χαμένο στοίχημα της «καθαρής» εξόδου από τα Μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι.

2. Εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Η δεύτερη κάλπη σ' αυτή την εκδοχή μπορεί είτε να είναι ξανά αυτή του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές είτε αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών εάν έλθουν νωρίτερα με τον νέο Καλλικράτη.

3. Εκλογές τον Μάιο του 2019. Η διεξαγωγή τους μαζί με τις ευρωεκλογές θα αποφασιστεί μόνον εάν τα πράγματα έχουν κυλήσει έως τότε κατ' ευχήν για την κυβέρνηση και δεν έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη φθορά από τα μέτρα που θα έχουν εφαρμοστεί.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται την ίδια μέρα αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη "μερίδα του λέοντος" ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι "δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τα Τοπικά Συμβούλια - αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους".

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι "η απλή αναλογική για τις βουλευτικές εκλογές είναι ήδη νόμος του κράτους. Δυστυχώς, δεν θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, επειδή δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω της στάσης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης" και υπογράμμισε "αν έχουν μετανιώσει για τη στάση τους, ας το δηλώσουν κι εμείς εδώ είμαστε".

Ο υπουργός Εσωτερικών σε ερώτηση για το χρόνο των δημοτικών εκλογών υπογράμμισε ότι "Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές διά νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές. Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτισή τους λειτουγεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση. Επομένως, μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει".

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά εκτίμησε ότι "δεν δεσμεύονται ότι θα ενοποιηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν έχουν διαμορφώσει ένα στοιχειώδες προγραμματικό πλαίσιο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιου κόμματος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα εκλεγεί" και τόνισε "αν όλα αυτά δεν είναι βαθιά απολιτικά και υποτιμητικά, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο χώρο, τότε τι είναι; Πρόκειται για την αποθέωση της μεταδημοκρατίας και της μεταπολιτικής ή απλώς για μια αστεία υπόθεση".


Πηγή alphatv.gr