Μέσα στην βροχή.. και σε κακές καιρικές συνθήκες θα κοιμηθούν παιδιά και οικογένειες Αφγανών στην Πλατεία Σαπφούς-Που είναι το κράτος;;; (VID)

Ανεξέλεγκτη είναι η καθημερινή εισροή μεταναστών στο νησί της Λέσβου, με αποτέλεσμα οι αρχές να μην μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες που προκύπτουν.


Ένα καραβάνι ψυχών κοιμάται εδώ και τρία μερόνυχτα στην Πλατεία Σαπφούς Μυτιλήνης.

Για τρίτο 24ωρο παρέμεναν σήμερα Δευτέρα, στην πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης, περίπου 150 αφγανοί μετανάστες, που το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, μετά από σοβαρές συγκρούσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό.

Στα αιτήματα τους, από τα οποία δεν υποχωρούν στο παραμικρό, περιλαμβάνεται η μεταφορά τους από τη Μόρια, την οποία χαρακτηρίζουν «φυλακή» και «κόλαση», η ασφαλής και σε συνθήκες υγιεινής διαμονή τους στη Λέσβο και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει, ώστε να μετακινηθούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα κατ' αρχάς.




Με δεδομένο ότι στην πλατεία Σαπφούς δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής. Με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο τμήμα της πλατείας πίσω από το κτίσμα που στεγάζει εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, να έχει δημιουργηθεί μια υγειονομική βόμβα, πρώτιστα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που τον χρησιμοποιούν.

Επίσης, στους διαμένοντες στην πλατεία μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά, δεν μεταφέρεται φαγητό. Ενώ σήμερα, παρ' ολίγον να δημιουργηθούν επεισόδια, όταν αστυνομικοί έκαναν εξακρίβωση των στοιχείων γνωστών Μυτιληνιών της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» που είχαν πάει στην πλατεία προκειμένου να μαγειρέψουν και να διανείμουν φαγητό στους αφγανούς.

Από την άλλη μεριά, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν, αφού η πρόταση που έγινε στους Αφγανούς να μεταφερθούν στον καταυλισμό της Μόριας και από εκεί, αφού άμεσα καταγραφούν, να μετακινηθούν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, δεν γίνεται αποδεκτή.


Από την άλλη μεριά, η εναλλακτική πρόταση της καταγραφής τους στην πλατεία από συνεργεία του ΚΥΤ δεν γίνεται αποδεκτή από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Αρμοστεία θέτει βέτο σε μια τέτοια προοπτική, φοβούμενη ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κατάληψη της πλατείας θα γίνει κανόνας ως μέσο πίεσης από τις διάφορες εθνικές κοινότητες που ζουν στη Μόρια και οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα διεκδικούν την επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν. 


Δύσκολος καιρός……

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις τις επόμενες ώρες δεν ευνοούν ούτε στο ελάχιστο την παραμονή μεταναστών και προσφύγων στην Πλατεία Σαπφούς….

Και αυτό διότι από σήμερα αργά το βραδύ έως την Πέμπτη τα ξημερώματα αναμένεται στην Μυτιλήνη σφοδρή κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και κρύο από την Τρίτη…

Οι αρχές του τόπου απλώς παρακολουθούν την κατάσταση χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αντιδράσει. 

Δήμος Λέσβου και περιφέρεια δεν έχουν βγάλει ούτε μια υποτυπώδης ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Πλατεία Σαπφούς ενώ αλληλέγγυοι των ΜΚΟ το βράδυ χτες και προχθές παρέδωσαν στους μετανάστες κουβέρτες, στρώματα και είδη πρώτης ανάγκης….

*Βίντεο πριν λίγο του Γ. Παπαδόπουλου..