GGO

OYZO

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Με φάρμακα θα αντιμετωπίσουν την νόσο της ευλογιάς του προβάτου στην Ανεμωτια-Τι δήλωσε στο LesvosPost ο πρόεδρος του Αγρ. Συλλόγου Ανεμωτιας

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συμβούλιο τα μελών του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας.


Το LesvosPost.com είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας  

Ο πρόεδρος του συλλόγου Σταυρός Μαντατης μας εξήγησε τι συζητήθηκε στην πρωινή συγκέντρωση:

«Σήμερα το πρωί σε νέο συμβούλιο τα μελών του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας αποφασίστηκαν ενέργειες οσο αφορά τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη νόσο της ευλογιάς. Θα παραγγελθεί ποσότητα φαρμάκων που θα τοποθετούνται σε κύρια σημεία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από μέλη του Συλλόγου. Όσοι έχουν μοκέτες παρακαλούνται να μας ενημερώσουν και να τις παραδώσουν ωστε να αυξήσουμε τα σημεία απολύμανσης στο χωριό. Παροτρύνουμε ως Σύλλογος και εγώ προσωπικά όλους τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και να συμμετέχουν στις ενημερωτικές εκδηλώσεις όπως αυτη στο Δημοτικό Σχολείο στο Σκαλοχώρι αύριο βράδυ.Απαιτούμε από το κράτος ενίσχυση 100% σε κτηνοτρόφους που νόσησαν τα κοπάδια τους, επιδότηση 50% οι ζωοτροφές έως την λήξη στις καραντίνας και να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.»
Η προ ημερών ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας:

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα ΕΠΑΛ Καλλονής τη Τετάρτη 11 Οκτώβρη σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της ευλογιάς.
Τα όσα ειπώθηκαν και τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν τους φόβους για την εξάπλωση του ιού.

Η επικινδυνότητα της ευλογιάς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κτηνοτρόφους. Για αυτό και ζητάμε να ακολουθηθούν οι οδηγίες που εκδόθηκαν από αρμόδιες υπηρεσίες, YπΑΑΤ, ΔΑΟΚ κ.α για την απαγόρευση μετακινήσεων των κοπαδιών, προληπτικούς ψεκασμούς κ.α. Όσοι σχετικά δε γνωρίζουν να ενημερωθούν κι όσοι γνωρίζουν να ενημερώσουν κι άλλους.

Ως Σύλλογος θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απαιτούνται και θα συνεχίσουμε την ενημέρωση.

Επίσης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαραστάτη μας σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν τα κοπάδια τους σε Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή.

Δε μπορεί ωστόσο να παραληφθεί πως σε όλη την πορεία εξάπλωσης της ευλογιάς- οποιαδήποτε προέλευση κι αν είχε- σημαντικό ρόλο έπαιξαν: 1. Η υποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, 2. Η απουσία προληπτικών ελέγχων και ψεκασμών στις εισόδους/ λιμάνια του νησιού, σε ζωοτροφές, αιγοπρόβατα, ανθρώπους.

Εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε ότι ο θεσμός του «ιδιώτη κτηνίατρου εκτροφής» που επιβλήθηκε εδώ και μερικά χρόνια και επιβαρύνει με μεγάλα χρηματικά ποσά τους κτηνοτρόφους δεν απέτρεψε την εμφάνιση αυτής και άλλων ζωονόσων. Ότι δεν μπορεί να προστατευτεί η δημόσια υγιεινή του νησιού μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με Συλλόγους και κτηνοτρόφους του νησιού και απαιτούμε:

 -Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα στις θανατώθηκαν αναγκαστικά ή απεβίωσαν από την αρρώστια, η δε αποζημίωσή στις να λογισθεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.
-Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, στις επιδοτήσεις, κλπ
-Να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές έως την λήξη στις καραντίνας
-Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και πανικού.
-Στελέχωση στις Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.
-Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού σε στις στις εκτροφές.

-Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com