Θέμα LesvosPost: Μερικές αλήθειες για την κατασκευή κολυμβητηρίου στα Θέρμα Μυτιλήνης…αλλά και στον Καρά Τεπέ- Αποκλειστικά στοιχεία

Πολύς ντόρος επικρατεί τις τελευταίες μέρες με θέμα την κατασκευή νέου κολυμβητήριου στην θέση Θέρμα Μυτιλήνης (στην Ε.Ο Μυτιλήνης-Καλλονής).

Ο δήμος Λέσβου πανηγυρίζει που κατάφερε την τελευταία στιγμή να εντάξει τελικά το κολυμβητήριο Μυτιλήνης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017.

Μάλιστα πριν μερικές ημέρες ο Δήμαρχος Λέσβου συναντήθηκε με τον γγ Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό, μαζί και ο αντιδήμαρχος, Νίκος Καρασσάβας, στον οποίο παρέδωσαν τη μελέτη του νέου κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 4.746.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Συναδινό η μελέτη εγκρίθηκε και το έργο θα μπει ως πρώτο προτεινόμενο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017.

Η δημοσιογραφική ομάδα του Lesvospost έψαξε και έμαθε γιατί δεν κατασκευάστηκε εδώ και χρόνια ένα νέο κολυμβητήριο και γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως οι θερμές πήγες στα Θέρμα.

Ρωτήσαμε παλιούς βουλευτές, πολιτικούς μηχανικούς, πρώην δημοτικούς υπάλληλους, πρώην νομάρχες, γεωλόγους και πολλούς άλλους που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από τις καρέκλες είτε του δημαρχείου είτε της νομαρχίας είτε της περιφέρειας Β.Α….

Παρακάτω σαν παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διήρκεσε 1 μήνα αλλά και κάποια εύλογα ερωτήματα για την κατασκευή του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης στα Θέρμα..

Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»


-Κολυμβητήριο και έτοιμες μελέτες στον Καρά Τεπέ- Τι απέγιναν τελικά;

Όπως πολλοί ξέρουμε αρχική τοποθεσία κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου ήταν στον Καρά Τεπέ κοντά στον Βιολογικό της ΔΕΥΑΛ….

Κάπου εκεί όλα άλλαξαν.. με την εκλογή της δημοτικής αρχής Γαληνού τον Μάιο του 2014…

Όπως μάθαμε για την κατασκευή κολυμβητηρίου στον Καρά Τεπέ υπήρχαν έτοιμες μελέτες χρηματοδοτημένες από αιρετό περιφερειάρχη με το ποσό περίπου των 100.000€.

Επίσης υπήρχε και το ποσό των 1.000.000€ το 2001 από το πρόγραμμα Ελλάδα 2014, το όποιο βέβαια είχε ανακοινώσει και ο τότε Γ.Γ Αθλητισμού κ. Έξαρχος σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο, για όσους ασθενεί η μνήμη τους.

Το 2004, το νέο Κολυμβητήριο Μυτιλήνης απεντάχθηκε από τα ολυμπιακά έργα (Αθήνα 2004), παρά το γεγονός ότι από το ίδιο πρόγραμμα κατασκευάστηκαν σε όλη τη χώρα πολλές νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και νέα κολυμβητήρια.

Τον Αύγουστο του 2006 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, δεσμεύτηκε για την άμεση κατασκευή του κολυμβητηρίου μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), με δεδομένο ότι ο Δήμος Μυτιλήνης είχε πράξει το καθήκον του, ετοιμάζοντας το έργο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο φάκελος ήταν πλήρης για την κατασκευή του νέου κολυμβητήριου, εκτός από την κατασκευή του κόμβου, που απαιτούσε ακόμα κάποια έγγραφα από αστυνομία, πολεοδομία κτλ.

Για τον φάκελο αυτόν δαπανήθηκαν 100.000€ από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ είχαν εργαστεί και ιδιώτες μηχανικοί αλλά και του τότε δήμου Μυτιλήνης με σκοπό την ολοκλήρωση των μελετών.

Σύνολο: 1.100.000€…… που χάθηκαν σε κάποια συρτάρια… λογω αλλαγής δημοτικών αρχών αλλά και πολλών βουλευτικών εκλογών.

Πέρα από όλα αυτά αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι έργο το οποίο ήταν σε λειτουργιά (πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής) προκειμένου οι μαθητές να παίρνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τα τροχαία ατυχήματα που μαστίζουν το νησί μας , εγκαταλείφτηκε και πλέον σε αυτό βρίσκεται το πολύ διαφημισμένο προσφυγικό κέντρο του Δήμου….  

Μετά από όλα αυτά, πιστεύεται ότι θα έμενε η οριοθετημένη θέση του κολυμβητηρίου στον Καρά Τεπέ από την παρούσα δημοτική αρχή, όπως το είχαν ονειρευτεί όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, και όπως τα σωματεία ήθελαν….;;  Όχι…..

Ας κλείσουμε εδώ με τον Καρά Τεπέ και τα τόσα χρήματα που έφυγαν τζάμπα….. Άλλωστε ο λαός τα πληρώνει ποιος νοιάζεται;;

-Οι αλήθειες για τον νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα…

Το οικόπεδο που σκοπεύει η δημοτική Αρχή να κατασκευάσει το κολυμβητήριο ήταν αγορασμένο το 1980-1981 από τον τότε δήμαρχο Σ. Παλλη ως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της τότε ΑΔΕΜ Α.Ε.

Αυτό είναι γνωστό και το έχει παραδεχτεί και ο κος Γαληνός σε πρόσφατη συνέντευξη στην TVM..

Το οικόπεδο στα Θέρμα ήταν ένας χώρος ο οποίος έδενε άμεσα με την αξιοποίηση των θερμών πηγών και ήταν όραμα όλων τον προηγούμενων δημοτικών αρχών να κατασκευαστεί εκεί ένα υπέρ σύγχρονο υδροθεραπευτήριο και να υπάρχει ανάπτυξη και αξιοποίηση στην περιοχή αλλά να είναι και  άμεσα συνδεδεμένο με τις ιαματικές του κόλπου.

Μάλιστα ενδιαφέρον για το υδροθεραπευτήριο είχαν δείξει τότε σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που έκανε η δημοτική αρχή Χατζηκομνηνου μια εταιρεία από την Αμερική αλλά και η αναπτυξιακή της τότε Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου… Κάπου εκεί όλα χάθηκαν….

Οι ιαματικές πήγες στα Θέρμα είναι πασίγνωστες όχι μόνο στην Ελλάδα…. αλλά και στο εξωτερικό καθώς και ο ίδιος ο Τσόρτσιλ είχε κάνει αναφορά για το καλος και τα θεραπευτικά νερά του κόλπου γέρας.

Υδροθεραπευτήριο Ιαματικού Νερού στο Λουτράκι Κορινθίας
Όλες οι δημοτικές αρχές είχαν οραματιστεί και είχαν κάνει προσπάθειες να αξιοποιηθεί το οικόπεδο στα Θέρμα, μάλιστα επί νομαρχίας Βογιατζη όταν κατασκευάστηκε ο οδικός άξονας που περνά μπροστά από το οικόπεδο, δόθηκε το ποσό των 120.000.000 δρχ για κατασκευή υπόγειας διάβασης που συνδέει το οικόπεδο με τις ιαματικές πήγες, το έργο τότε είχε ολοκληρωθεί και παραμένει έως τώρα χαμένο κάτω από μπάζα και χώματα… Άλλωστε υπάρχει και η τρύπα ακόμα…  

Στην υπόγεια διάβαση είχε σχεδιαστεί πέρα από πολίτες να περνάνε και Ι.Χ δημοσίου συμφέροντος με σκοπό την ομαλή μετάβαση των επισκεπτών στις ιαματικές πήγες που βρίσκονται απέναντι από το οικόπεδο..

Αυτά όλα με την προϋπόθεση να είχε κατασκευαστεί υδροθεραπευτήριο η ξενοδοχειακή μονάδα..

Το ποιο σημαντικό και κορυφαίο είναι ότι τότε αντινομάρχης ήταν ο τωρινός δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος ποτέ έως τώρα δεν έχει αναφερθεί στις προσπάθειες του με σκοπό να γίνει ένα υδροθεραπευτήριο όταν ήταν αντινομάρχης..…….Αλλά ούτε και ότι υπάρχει εκεί υπόγεια διάβαση.

Εργασίες στο οικόπεδο στα Θέρμα, για το έδαφος τον Απρίλιο του 2017

-Είναι κατάλληλο το οικόπεδο στα Θέρμα;

Στην κορυφή του οικόπεδου βρίσκονται οι πήγες-μάνες με ιαματικό νερό σε διάφορα σημεία σύμφωνα με όσα μας είπαν γεωλόγοι..

Άρα όπως μας εξήγησαν το συγκεκριμένο οικόπεδο χρήζει μιας ιδιαίτερης γεωλογικής μελέτης, γιατί ενέχει κινδύνους να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών, από το σκάψιμο σε βάθος του οικοπέδου με σκοπό την κατασκευή ενός κολυμβητηρίου.

Πιστεύω ότι το ΓΠΣ δεν προβλέπει την κατασκευή του κολυμβητηρίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο, γιατί σε άλλη μελέτη που υπάρχει για το κωπηλατικό κέντρο, οριοθετημένος χώρος αναφέρεται εκεί που είναι τώρα τα εγκαταλελειμμένα γήπεδα τένις… Τώρα πως πήραν την άδεια… Αυτό μόνο ο Δήμος Λέσβου το ξέρει..

Για αυτούς τους λογούς και βέβαια γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τα σωματεία και για την απόσταση αλλά και για τον συγκεκριμένο χώρο, βάζουμε εύλογα ερωτήματα, για την προχειρότητα της κατασκευής των έργων αυτών για όλα τα παρακάτω:

1)    Για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου οικόπεδου που αρχικά είχε άλλη χρήση…. Αλλά τελικά άλλο θα γίνει.

Υδροθεραπευτήριο Ιαματικού Νερού στο Λουτράκι Κορινθίας
2)    Για την ανάπτυξη του κόλπου γέρας με την κατασκευή ενός υδροθεραπευτηρίου..

Βλέπε παράδειγμα πως έχει κάνει ο ιδιώτης στα πρώην δημοτικά λουτρά.  (Εδώ να πούμε ένα μπράβο στην Δημοτική Αρχή για την παραχώρηση τους σε ιδιώτη και το πώς έχουν αξιοποιηθεί έως τώρα οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις).

Φανταστείτε την ανάπτυξη που θα είχε η περιοχή αλλά και όλο το νησί από την κατασκευή υδροθεραπευτικού κέντρου, το μοναδικό στο Αιγαίο….

Εκεί φαίνεται ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμιά ευαισθησία στο επιχειρηματικό κομμάτι.. καθώς τα λόγια είναι καλά αλλά τα έργα άφαντα…

3)     Και τρίτον ένα τόσο σοβαρό έργο για τον ναυταθλητισμο του νησιού μας που ευτύχησε να έχει ένα ολυμπιονίκη (Μαλλιδη) αν μη τι άλλο πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων και σωματείων που ασχολούνται με τον υγρό στίβο, γιατί τώρα βοη στα αυτιά μας η εξής φράση «Εγώ σας έταξα ένα κολυμβητήριο.. και σας το κάνω όπου θέλω…». Άλλωστε εκλογές έχουμε σε 2 χρόνια… Οι προτάσεις «κατασκευάσαμε ….νέο κολυμβητήριο», η έχουμε έτοιμες τις μελέτες για την κατασκευή του θα ακουστούν πολλές φορές σε 2 χρόνια περίπου… 


4)  Για τα «πεταμένα» τόσα χρήματα από έτοιμες μελέτες (Καρά Τεπέ).. Περίπου 1,100.000€

5)    Και ένα ερώτημα που είναι εκτός του θέματος αλλά επίκαιρο όσο ποτέ: Αλήθεια τι θα γίνει το παλιό κολυμβητήριο που είναι έτοιμο να καταρρεύσει;

Να σημειώσουμε για να μην παρεξηγηθούμε από κάποιους «καλοθελητές» ίσως και από το σινάφι μας ότι φυσικά και θέλουμε επιτελούς να γίνει ένα κολυμβητήριο στο τρίτο νησί της Ελλάδος…. Ακόμα και στα Θέρμα..

Κάπως έτσι θα είναι το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα 

-Τα νέα σχέδια για τα Θέρμα

Σύμφωνα με τα σχέδια το νέο κολυμβητήριο θα κατασκευαστεί μέσα στο 2018 στην περιοχή Θέρμα, θα είναι ανοικτό και η πισίνα θα είναι 50*25 μέτρων Ολυμπιακών διαστάσεων. Η θέρμανση του νερού θα γίνεται με χρήση της γεωθερμίας.  Η προδιαγραφές των εγκαταστάσεων θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων. 

Το νησί παραμένει για πάνω από 4 χρόνια χωρίς κολυμβητήριο με εκατοντάδες αθλητές όλων των ηλικιών να μην μπορούν να προπονηθούν.