Στο ΣτΕ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατά του περιορισμού μετακινήσεων των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Στο ΣτΕ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες


Ακύρωση της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου για περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες με αίτημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη απόφαση «στερείται ειδικής και ορισμένης εξουσιοδότησης για την έκδοσή της, δεν έχει επαρκή αιτιολογία ως προς τη λήψη του ως άνω μέτρου που περιορίζει την ελευθερία μετακίνησης όλων των αιτούντων διεθνή προστασία, προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας».

«Είναι επίσης αντίθετη και με την Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες συνθήκες υποδοχής αιτούντων άσυλο» που παρέχει δυνατότητα επιβολής περιορισμών κυκλοφορίας, αλλά μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημοσίας τάξης ή ταχείας και αποτελεσματικής εξέτασης της αίτησης, λόγοι που κατά το ΕΣΠ «δεν συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Σημειώνει δε πως ο περιορισμός στα νησιά «θίγει όλα τα δικαιώματα επαρκών συνθηκών φιλοξενίας, εκπαίδευσης, ειδικών συνθηκών μεταχείρισης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και λοιπών δικαιωμάτων».

Αντίστοιχη αίτηση ακύρωσης έχουν καταθέσει και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω και σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανή πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)