Φ.Σ Λέσβου «Γιατροί ΜΚΟ δίνουν ψυχοφάρμακα σε μετανάστες στην Μορια..σαν καραμέλες»

Υπερσυνταγογράφηση σε άτομα που ζουν στα κέντρα διαμονής Μόριας από γιατρούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


Σοβαρή και ιδιαίτερα ανησυχητική η καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου που αφορά στην συνταγογράφηση φαρμάκων που υπάγονται στην κατηγορία των ναρκωτικών από γιατρούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις δομές φιλοξενίας αλλοδαπών.

«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών υπερσυνταγογράφησης ισχυρών ψυχοφαρμάκων σε άτομα που ζουν στο κέντρο διαμονής της Μόριας, από γιατρούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχονται ισχυρά ψυχοφάρμακα, σε μεγάλες ποσότητες και πιθανόν σε μεγάλες δόσεις, χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε αν πράγματι αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητο να δοθούν. Θεωρούμε ότι τη συνταγογράφηση και τη χορήγηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, οφείλει να ελέγξει και να αναλάβει την ευθύνη της πραγματοποίησής της, εξειδικευμένος γιατρός του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης, αν όχι η ίδια η διευθύντρια της Ψυχιατρικής κλινικής. Οι γιατροί που συνταγογραφούν τα φάρμακα αυτά, δεν είναι ειδικευμένοι ψυχίατροι, και το κάνουν κυρίως για να κρατούν τους «ασθενείς» σε καταστολή και να μην αντιδρούν και δημιουργούν προβλήματα στον καταυλισμό που διαμένουν.



Πολλές φορές, έρχονται μετανάστες στα φαρμακεία μας, μπορεί και νυχτερινές ώρες, κρατώντας ένα κουτί ισχυρών ψυχοφαρμάκων στο χέρι, απαιτώντας να τους δοθεί κάτι ανάλογο. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση. Επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και χρήση ισχυρών ψυχοφαρμάκων, σαν να είναι παυσίπονα. Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, έχει προχωρήσει σε αναφορά στα αρμόδια όργανα και αν χρειαστεί θα προχωρήσει ακόμη παραπέρα».

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης