Μας κοροϊδεύουν;; Θα αντιδράσουν οι τοπικές αρχές; : 8,1 εκ. ευρώ για νέα hotspot σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω (Pics)

Στόχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής η δημιουργία 8.500 θέσεων φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Φρένο στις ελπίδες των νησιωτικών κοινωνιών για αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βάζει πρόωρα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημοσιεύοντας πρόσκληση με τίτλο «Δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης για την καταγραφή τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Παρά το επιτακτικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών στα νησιά να γίνεται μόνο η καταγραφή εντός 72 ωρών και στη συνέχεια οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφέρονται σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Υπουργείο επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, μετατρέποντας τα νησιά σε αποθήκες ψυχών και μετατρέποντάς τα σε επίσημα σημεία εισόδου για την επόμενη 5ετία.

Τι προβλέπει η νέα πρόσκληση

Η νέα δράση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (6.10.2018) αφορά στη δημιουργία – κατασκευή πέντε Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για την καταγραφή πολιτών τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και ειδικότερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.

Στόχος της δράσης είναι η κατασκευή των βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ), προκειμένου να καταστούν ικανά για την παροχή υπηρεσιών καταγραφής και ταυτοποίησης και υπηρεσιών φιλοξενίας στους πρόσφυγες - μετανάστες που εισρέουν από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες κατασκευής περιλαμβάνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων, δικτύων, υποδομών και εξοπλισμού για τη λειτουργία των Κέντρων.Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα 5 νησιά είναι 8,1 εκ. ευρώ και μέσα από τα hotspot  προβλέπεται η δημιουργία 8.5000 θέσεων φιλοξενίας, αριθμός που αντιστοιχεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για τις συνθήκες υποδοχής που ορίζονται στο κεκτημένο της Ε.Ε. και των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων δράσεων ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2022. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων δράσεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση, έρχεται ως έμμεση απάντηση στους δικηγορικούς συλλόγους Χίου, Σάμου, Λέσβου και Κω που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατίας κατά της απόφασης της Διεύθυντριας Ασύλου να μη μετακινούνται οι πρόσφυγες και οι παράτυπο μετανάστες στην ενδοχώρα αλλά να παραμένουν στα νησιά έως ότου εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση η Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δείχνει τις προθέσεις της απέναντι στις νησιωτικές κοινωνίες με τις οποίες έρχεται σε τροχιά σύγκρουσης παρά τα ολέθρια αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολιτικής της.