Προσομοίωση σεισμού στις 13 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Σε συνεργασία με γεωπάρκα από όλη την Ευρώπη

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με γεωπάρκα από όλη την Ευρώπη, οργανώνουν ταυτόχρονα δράσεις ευαισθητοποίησης για τις φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου.

Συμμετέχοντας ενεργά στην ευρωπαϊκή αυτή καμπάνια, θα υλοποιήσει ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για τον σεισμικό κίνδυνο, για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που αφορούν τον σεισμικό κίνδυνο και κυρίως να βιώσουν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού και να ανακουφίσουν το συναισθηματικό τους βάρος.
Κατά την διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν:

- Παρουσίαση και διάλεξη με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας: Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς»-Συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.

- Ενημέρωση για τον σεισμικό κίνδυνο και τη σεισμική ιστορία της Λέσβου, στην περιοδική έκθεση αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου.

- Διανομή του ειδικού εντύπου που έχει εκδώσει το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

- Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου- Ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας.

- Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς, για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών και να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού σεισμικού κινδύνου.

- Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς για ενηλίκους.


πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ