Τι γίνεται με την αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στην Λέσβο από 01/01; Γιατί «σιωπούν» φορείς και τοπικοί άρχοντες- Γράφει ο Δ/ντης του LesvosPost Στεφάνου Γεώργιος

Βρισκόμαστε μια ανάσα πλέον από το νέο έτος το 2018…


Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group) για την προσωπική του στήλη:«Blog Stefanou George»

Πέρυσι τέτοιο καιρό όλοι οι φορείς αλλά και οι τοπικές διοικήσεις (περιφέρεια, Δήμος) είχαν παρέμβει δυναμικά ώστε να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην Λέσβο κάτι που έγινε…

Φέτος ενώ είδη έχουμε 18 Σεπτεμβρίου φορείς, δήμος, περιφέρεια, βουλευτές (εδώ γελάμε…..) έχουν σιωπήσει..

Η Λέσβος που πέρασε τόσα πολλά, η Λέσβος που συνεχίζει να περνάει τόσα πολλά δεν αξίζει την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ;

Το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας μας. Αποτελεί ίσως το μοναδικό πρακτικό μέσο όπου η εκάστοτε κυβέρνηση, η Πολιτεία, τονίζει την νησιωτικότητα. 

Τα νησιά μας έχουν ιδιαίτερο κόστος μεταφοράς, το οποίο επηρεάζει την παραγωγή προϊόντων, τη μεταφορά προϊόντων και αυτό επηρεάζει τις τοπικές οικονομίες. 

Ενδεχόμενη απόφαση κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ή/και επιβολής πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε βασικά είδη, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό μας, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες λειτουργούν ενάντια στην κατοχυρωμένη νησιωτικότητα.

Τα τουριστικά νησιά στηρίζουν μεταξύ άλλων, την οικονομία των νησιών της άγονης γραμμής, εφόσον αυτά είναι προμηθευτές σε πρώτες ύλες και τουρισμό, και συνεισφέρουν στο εθνικό προϊόν πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα.

Η επαπειλούμενη αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά τα καθιστά αυτομάτως δούρειους ίππους αποτελώντας ουσιαστικά την ταφόπλακα για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

-Τι σημαίνει ή καλύτερα τί θα σημάνει η κατάργηση αυτού του “ευεργετήματος” για την τσέπη μας; Θα αυξηθούν οι τιμές, και αν ναι πόσο και ποιών αγαθών; Ας δούμε λοιπόν τί μπορεί να μας προκύψει από την 1η του προσεχούς Γενάρη και θα πλήξει νοικοκυριά και, κατά περίπτωση επιχειρήσεις:

α) Ο ήδη υφιστάμενος (από το 2000) χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. 5% θα γίνει 6%, επιφέροντας αυξήσεις (έστω μικρές) σε φάρμακα, βιβλία και περιοδικά.

β) Ο μεσαίος συντελεστής, από 9% πάει στο 13% επιφέροντας αυξήσεις έως και 4% στα παρακάτω είδη: Τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, λάδι, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά), λογ/σμούς ΔΕΗ και νερού, διαμονή σε ξενοδοχεία, αλλά ακόμη και σε ζωοτροφές ,λιπάσματα και φυτοφάρμακα αυξάνοντας έτσι το κόστος της ζωϊκής και φυτικής παραγωγής.

γ) Τέλος, ο ήδη ισχύον υψηλός συντελεστής 17%, από 1-1-2018, θα σκαρφαλώσει στο εξωφρενικό 24% επιφέροντας αυξήσεις στα παρακάτω είδη έως και 6%: Ρούχα, παπούτσια, καύσιμα, είδη οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, εστίαση, νερά και αναψυκτικά, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, ποτά, τσιγάρα, κόμιστρα ταξί, άνθη και φυτά καθώς επίσης και στην αγορά οικίας, αυτοκινήτου και δικύκλου.

Με άλλα λόγια, το “μάρμαρο” και πάλι θα το πληρώσουμε οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των νησιών, μιας και ό,τι μπαίνει στο πορτοφόλι μας κάθε μήνα, ξοδεύεται για πολλά από τα παραπάνω είδη. Έχει υπολογισθεί ότι, με μέση αύξηση τιμών περίπου 4%, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος των 800 ευρώ, θα χάνει ετησίως μισό περίπου μισθό ή μισή σύνταξη! Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τις πρόσθετες μειώσεις που θα προκύψουν από το 2019 σε συνταξιούχους αλλά και όλους μας λόγω της μείωσης του αφορολόγητου.

Ωραία τα λόγια… αλλά πράξεις δεν βλέπουμε.. Από ΚΑΝΕΝΑΝ… Όλοι κοιμούνται στα «χρυσά» τους στρωματά και η Λέσβος από 01-01-18 θα έχει νέο ΦΠΑ, μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα κοκ….

Θα αντιδράσει κανείς από τους τοπικούς μας άρχοντες;;  

Ακραία μέτρα (όπως στην περίπτωσή μας), απαιτούν ενίοτε ΑΚΡΑΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Θα τολμήσουν άραγε οι τρείς Βουλευτές να αντιδράσουν;

Παρακάτω σας παρουσιάζω αποσπάσματα από ένα άρθρο του 2016 της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Καλογήρου για τον μειωμένο ΦΠΑ:

«Από τον Ιανουάριο καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ κακή εξέλιξη.

Όσο και αν είναι κατανοητό ότι η οικονομική κρίση απαιτεί ρυθμίσεις και προσαρμογές, άλλο τόσο είναι αναγκαίο οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα των στιγμών που στην περίπτωση ειδικά της Λέσβου αγγίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ακραία όρια.

Οι λόγοι που κατά το παρελθόν υιοθετήθηκε το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, είναι γνωστοί.

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επανατοποθετήσει τα πράγματα σε νέα βάση και αυτό επιβάλλει, όσο κανείς δεν φαντάζεται, την ανάγκη η περιοχή μας να γίνει αντικείμενο μεγάλης και ιδιαίτερης προσοχής.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιβαρύνει συνθλιπτικά την καθημερινή ζωή στα νησιά μας. Θα πλήξει την τοπική και συνολική μας οικονομία. Και προσθετικά, μαζί με τα άλλα προβλήματα, θα αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο για τον τουρισμό μας. Συνολικά θα αποτελέσει καθοριστικής σημασίας επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς μας.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια πολλών σκέψεων και αναβολών. Μια ολοκληρωμένη πολιτική, γενναία και αποτελεσματική, είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην απολύτως ιδιαίτερη αυτή φάση που βιώνουμε.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας θα είναι ένα ουσιαστικό στήριγμα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και στην κοινωνία που προσπαθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.»


Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group)