Στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη επισκέφτηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 5/9/2017 ο Βουλευτής Γιώργος Πάλλης


Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη επισκέφτηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 5/9/2017 ο Βουλευτής Γιώργος Πάλλης μαζί με τον υπεύθυνο αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατή Νικολάου.

Η συζήτηση αφορούσε το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου αλλά και την ενίσχυση του προγράμματος θωράκισης του ζωικού κεφαλαίου της Λέσβου.

Ο Γ. Πάλλης και ο Σ. Νικολάου ζήτησαν από τον αναπληρωτή Υπουργό: α) αύξηση του συνολικού ποσού του προγράμματος, εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων  που δεν απορροφούνται και διάθεσή τους για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας με αύξηση του όγκου αλλά και του ποσού της επιδότησης στη μεταφορά των ζωοτροφών, β) εξορθολογισμό του προγράμματος στον τομέα της μεταφοράς των επιδοτούμενων ζωοτροφών και  απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και γ) αυστηροποίηση των ελέγχων που αφορούν τα ΠΟΠ τυριά ώστε η παραγωγή τους να βασίζεται αποκλειστικά σε ντόπιο γάλα, όπως προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό. Ο Αν. Υπουργός είδε θετικά τις εισηγήσεις αυτές ενώ ανέφερε πως ήδη το Υπουργείο εξετάζει τρόπους εξορθολογισμού των διαδικασιών, ενίσχυσης των τοπικών παραγωγών και των ντόπιων προϊόντων αλλά και ανακατανομή των κονδυλίων με στόχο την μεγιστοποίηση των αντλούμενων πόρων.  

Όσον αφορά την ενίσχυση της τοπικής κτηνοτροφίας συζητήθηκαν με τον Αν. Υπουργό α) η επίσπευση των διαδικασιών της πρόσληψης ενός κτηνιάτρου, στα πλαίσια του προγράμματος θωράκισης των νησιών μας από τις ζωονόσους, το οποίο ζητήθηκε να εφαρμοστεί άμεσα, β) η βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων ένταξης των κτηνοτρόφων στα σχέδια βελτίωσης ώστε να συνάδουν με τις αρχές της νησιωτικότητας, και γ) η επίσπευση της προκήρυξης του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Τέλος, ο Βουλευτής και ο Υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος  άρσης της καραντίνας αιγοπροβάτων και ζήτησαν από τον κ. Τσιρώνη, εφ όσον δεν γίνει άρση αυτής, να εξετάσει  το ενδεχόμενο ελεγχόμενης τρίμηνης αναστολής της κατά τους χειμερινούς μήνες.