Σε απόγνωση οι ψαράδες της Καλλονής- Φρένο στη διεκδίκηση των ψαράδων για παράταση στο ψάρεμα της παπαλίνας

Σε απόγνωση είναι οι ψαράδες της Καλλονής, που ενημέρωσαν τους βουλευτές του νησιού, και την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.


Ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να υπάρξει παράταση στην περίοδο ψαρέματος, για την αλιεία της παπαλίνας, δηλαδή της σαρδέλας Καλλονής Λέσβου, κάτι που δε συνέβη τελικά.

Το θέμα τέθηκε με αναφορά που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης προς τον κ.Αποστόλου, κατόπιν εγγράφου που απέστειλε ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου της περιοχής, Παναγιώτης Νανίδης.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δια του αρμόδιου υπουργού, Ευάγγελου Αποστόλου έβαλε φρένο, στη διεκδίκηση των ψαράδων για παράταση στο ψάρεμα της παπαλίνας επικαλούμενο την κοινοτική νομοθεσία. .

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ.Νανίδης, που εκπροσωπεί τον Αγροτικό Σύ ο Αγροτικός Σύλλογος Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας Δ.Λέσβου, τα μεγέθη στους κόλπους σε σύγκριση με τα ψάρια που αλιεύονται στα πελάγη είναι πολύ διαφορετικά. Η σαρδέλα, λέει, όπως κι όλα τα είδη που αλιεύονται μέσα στους κόλπους, δεν φτάνουν στο ίδιο μέγεθος αλλά έχει διαφορά τουλάχιστον 3-4 εκατοστών, με αποτέλεσμα μετά την αλλαγή του κοινοτικού κανονισμού, που αύξησε το 2006 τα μεγέθη, από 9 σε 11 εκατοστά, να μην υπάρχει δυνατότητα ψαρέματος. Οι σαρδέλες δεν φτάνουν στο μήκος που πρέπει και η παπαλίνα παραμένει στα 9 εκατοστά.

Όπως εξηγεί, ο κ.Νανίδης, στις παραπάνω δυσκολίες έρχονται να προστεθούν η παύση της αλιείας χαβάρων λόγω ανάπτυξης των «λιπόφιλων» αλιευμάτων 32 ημέρες νωρίτερα από τη λήξη της περιόδου αλιείας των οστράκων  αλλά και το ζήτημα των ακραίων θερμοκρασιών μέσα στον κόλπο, που είχε ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του χειμώνα να ψοφήσουν τα μαλάκια (σουπιές και χταπόδια).

Παρόλα αυτά ο υπουργός δεν άφησε περιθώριο για επανεξέταση του κοινοτικού κανονισμού, για την αλιεία σε κόλπους, σε συνεργασία με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Πηγη: Ύπαιθρός Χώρα