Έφυγε από την ζωή στην Μελβούρνη ένας από τους πρώτους διδάσκοντές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο Διονύσης Συκιώτης

Αποχαιρετισμός στον Διονύση Συκιώτη (1931-2017)

Η οικογένεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδιαίτερα το Τμήμα Περιβάλλοντος αποχαιρέτισε έναν από τους πρώτους διδάσκοντές του, τον Διονύση Συκιώτη.

Έφυγε από τη ζωή, πριν λίγες μέρες, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Γεννήθηκε στην Κίνα από Ιθακήσιους γονείς, τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Ελλάδα, σπούδασε Χημεία στη Μελβούρνη και ειδικεύτηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Εργάστηκε στη βιομηχανία και μετέπειτα, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Αντιστασιακός σε μικρή ηλικία, ενασχολούμενος με τα κοινά σε μεγαλύτερη, δεν δίσταζε να καυτηριάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Εξέχων δάσκαλος και ερευνητής, που επιδίωκε, στα δέκα δημιουργικά χρόνια που έζησε στη Μυτιλήνη, οι φοιτητές του να είναι στις αίθουσες, προσηλωμένοι στην επιστήμη τους. Μαζί τους περπατούσε τα σαββατοκύριακα, επεκτείνοντας την αίσθηση του δασκάλου-συνομιλητή-φίλου. Ήταν από τους πρώτους, τη δεκαετία του ’70, που, μαζί με τους συνεργάτες του, μίλησαν για τη φωτοχημική ρύπανση της Αθήνας. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο ατμοσφαιρικής χημείας με βαρύ επιστημονικό εξοπλισμό,  πραγματοποιώντας σημαντική έρευνα για τις επιπτώσεις της φωτοχημικής ρύπανσης στην επιφάνεια των πέτρινων μνημείων της Ακρόπολης. Μαθητές του διαγράφουν σήμερα σημαντικές διαδρομές στα περιβαλλοντικά δρώμενα της χώρας.