Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος- Εκδηλώσεις στην Μυτιλήνη από την Περιφέρεια

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 304/2001, η 14η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.


Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρόγραμμα της επετείου μνήμης της ημέρας αυτής στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 περιλαμβάνει:

Τέλεση δοξολογίας και αρτοκλασία στις 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κα. Καίτη Στρατάκη, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.


Μετά τη δοξολογία και περί ώρα 10:45 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας (Επάνω Σκάλα), με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Στρατιωτικό Διοικητή, τον Δήμαρχο Λέσβου, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.