Κατατέθηκε το αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου της Ε.Ε. για τον σεισμό στη Λέσβο

Κατατέθηκε το αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου της Ε.Ε.


Κατατέθηκε σήμερα, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο στις 12 Ιουνίου 2017.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, όπως οδικά δίκτυα, σχολεία και δημοτικά κτίρια αλλά και στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μετά την υποβολή του αιτήματος:

«Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Λέσβου και κινητοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Μετά την ενδελεχή καταγραφή των ζημιών και την εκτίμηση του κόστους τους υποβάλλουμε σήμερα το αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους - πέρα από τους εθνικούς που έχουμε ήδη δεσμεύσει - για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα και πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας (εθνικούς και ευρωπαϊκούς) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός και να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό, η κανονικότητα στο νησί της Λέσβου».

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας σημειώνεται ακόμη ότι: «οι υπηρεσίες του υπουργείου κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά το σεισμό δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να υποβληθεί έγκαιρα και εμπρόθεσμα το αίτημα ενεργοποίησης του ταμείου».


Πηγη naftemporiki.gr