Επέτειος απελευθέρωσης της Λέσβου από τους ναζί κατακτητές-Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Προσκόπων της Λέσβου στο άλσος Τσαμάκια

Επέτειος απελευθέρωσης της Λέσβου από τους ναζί κατακτητές


Στη διαδρομή του μαρτυρίου των ηρώων της Εθνικής αντίστασης, όλων όσων εκτελέσθηκαν στο άλσος Τσαμάκια της Μυτιλήνης από τους ναζί κατακτητές, έτρεξαν σήμερα τρείς Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Μυτιλήνης μαζί με δεκάδες άλλους νέους της πόλης, στον αγώνα δρόμου τιμής και μνήμης στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του νησιού από τους Γερμανούς στις 9 Σεπτεμβρίου του 1944. Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο Δήμος Λέσβου.

Από το κολαστήριο της Γκεστάμπο στη Σουράδα έως τον τόπο εκτέλεσης, διαδρομή που ακολουθούσαν τα γερμανικά αυτοκίνητα μεταφέροντας προς εκτέλεση τους πατριώτες. οι Ανιχνευτές έτρεξαν με τις στολές και τα μαντήλια τους και λουλούδια που εναπόθεσαν στον τερματισμό, στο μνημείο των Προσκόπων στο άλσος. Ένα μνημείο που φτιάχτηκε πριν 10 χρόνια στη μνήμη των Προσκόπων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη των λαών εναντίον του γερμανικού ναζισμού και του ιταλικού φασισμού. Ανάμεσα σε αυτούς και δυο νέοι της 2ης και της 3ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης, ο Πέτρος Γκιργέτσος και ο Γιώργος Ζλατόγλου που εκτελέσθηκαν και οι δυο στο άλσος αυτό όπου σήμερα έχει την έδρα της η περιφέρεια Προσκόπων Λέσβου και οι κοινότητες Ανιχνευτών της πόλης.

Στην τελετή για την απελευθέρωση της πόλης που ακολούθησε συμμετείχαν Ανιχνευτές μέλη των κοινοτήτων της Μυτιλήνης, τα στελέχη των προσκοπικών ομάδων της πόλης και βαθμοφόροι.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Προσκοπική Εστία μέσα στο άλσος Τσαμάκια, από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου προσφέρθηκε πρόγευμα σε όλους τους συμμετέχοντες και στις αρχές.